sreda, 18.09.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 22:52
PORODIČNI LEKAR

Neispravne namirnice kvare stomak

Simptomi trovanja hranom su mučnina, povraćanje, dijareja, glavobolja, povišena telesna temperatura i malaksalost
Autor: Dana Stankovićnedelja, 18.08.2019. u 12:13
(Фото Пиксабеј)

Trovanja hranom leti su česta pojava. To nam se može desiti u sopstvenoj kuhinji, u restoranima brze hrane, poslastičarnicama... nakon što smo pojeli neke neispravne namirnice koje su, umesto u frižideru, stajale na toplom.

– Zbog visokih temperatura i velike vlažnosti koje pogoduju razvoju štetnih mikroorganizama, sve vrste namirnica su leti podložnije bržem kvarenju. Naročito su rizične one životinjskog porekla, meso, jaja, mleko i mlečni proizvodi, riba i plodovi mora, ali i povrće i voće, ukoliko se dobro ne operu pre upotrebe. Hrana zaražena mikroorganizmima koji izazivaju infekciju creva dovodi do trovanja. Uzročnike zaraznih bolesti: bakterije, viruse ili parazite, kao i toksine – produkte koje oni luče, prenose i neki insekti – objašnjava dr Snežana Radivojević, specijalista epidemiologije.

Najčešći izazivači crevnih infekcija su bakterije salmonela i kampilobakter, koji u organizam ulaze preko nedovoljno termički obrađenih namirnica, pre svega, mesnih prerađevina, mleka, sireva, jaja i proizvoda spremljeni od njih – kremova, kolača, torti, sladoleda. Mleveno meso, kašasta hrana i slatkiši najviše pogoduju razmnožavanju stafilokoka.

Prve tegobe mogu da se jave već nakon nekoliko sati od obroka, a nekad prođe i nekoliko dana, što zavisi od količine unetih toksina, od vrste i sposobnosti mikroorganizma da izazove oboljenje i od osetljivosti organizma domaćina. Posebno osetljiv stomak imaju mala deca, trudnice, stariji ljudi koji imaju već neko hronično oboljenje i osobe sa oslabljenim imunitetom.

Simptomi trovanja hranom su mučnina, povraćanje, učestale tečne stolice, bolovi i grčevi u stomaku, glavobolja, povišena telesna temperatura i malaksalost.

Klinička slika trovanja može ići od lake do teške. U težim slučajevima dolazi do dehidracije, gubitka tečnosti, što se prepoznaje po suvim ustima i suvim jezikom, koji je obložen belim naslagama, tamnijom mokraćom i ubrzanim radom srca. Do pogoršanja zdravstvenog stanja dolazi kada učestale tečne stolice i povraćanje dovedu do velikog gubitka tečnosti i elektrolita.

(Foto Piksels)

REČ STRUČNjAKA: Dr Snežana Radivojević, epidemiolog

Gutljaj po gutljaj – ceo dan

Lečenje ne bi trebalo sprovoditi na svoju ruku, pogotovo ukoliko su tegobe izražene. Tada se obavezno treba javiti lekaru koji će sprovesti terapiju u zavisnosti od uzročnika i težine kliničke slike – upozorava primarijus dr Snežana Radivojević, specijalista epidemiologije, načelnik Jedinice za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti u Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu.

Kod većine pacijenata bolest traje nekoliko dana i odgovarajućom rehidracijom dolazi do spontanog izlečenja. Samo u težim slučajevima neophodno je bolničko lečenje. Kod težih oblika trovanja hranom, terapija je u vidu nadoknade tečnosti i elektrolita, preko usta ili infuzionim rastvorom – intravenski.

Kada je uzročnik trovanja virus nema svrhe uzimati antibiotike, a kod teže bakterijske crevne infekcije antibiotici se koriste u strogo kontrolisanim uslovima. Daju se najčešće bebama i maloj deci, pacijentima starije životne dobi, koje imaju neko hronično oboljenje i osobama slabijeg imuniteta.

Za vreme infekcije oboleli treba da miruju i rehidriraju se unošenjem manjih količina tečnosti, najbolje vode ili čaja, i to ne odjednom, već gutljaj po gutljaj na svakih desetak minuta tokom celog dana. Korisno je i uzimati probiotike koji regulišu crevnu floru i skraćuju trajanje bolesti. Takođe je neophodno sprovoditi dijetalni režim ishrane. Prvih dana dozvoljeni su samo lagana supa i dvopek, a kada se želudac smiri preporučuju se kuvani pirinač, krompir i belo meso. Sa uobičajenom ishranom treba nastaviti tek kada se stolica normalizuje.

Spas: čiste ruke i – frižider

– Da ne bi došlo do trovanja neophodno je propisno skladištenje namirnica. Najbolje je držati ih u odgovarajućoj, po mogućstvu staklenoj ambalaži, čuvati ih samo do naznačenog roka upotrebe i voditi računa o čistoći prostorija.
– Važne su higijenske mere i u postupku pripremanja hrane: dobro pranje voća i povrća, ruku i pribora za obradu namirnica, radnih površina na kojima se sprema hrana i održavanje čistoće posuđa.
– Hranu treba termički obraditi na temperaturi iznad 70 stepeni Celzijusa i pojesti je najduže u roku od dva sata nakon pripreme ili je čuvati u frižideru na temperaturi ispod osam stepeni.
– Obavezno je zaštiti od kontakta sa insektima i glodarima.
– Jesti samo dobro pečena i kuvana jaja.
– Izbegavati pravljenje majoneza, filova, kremova i sladoleda od živih, termički neobrađenih jaja.
– Koristiti higijenski ispravne – pregledane namirnice koje imaju deklaraciju. Izbegavati kupovinu namirnica na uličnim i pijačnim tezgama, kao i u kioscima i restoranima brze hrane.
– Prilikom kupovine namirnica, potrebno je kontrolisati izgled, rok upotrebe i način čuvanja. Proizvode od mesa i mleka kupovati samo ako su stajali u rashladnim uređajima.


Komentari0
dfce5
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja