četvrtak, 04.03.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
nedelja, 18.08.2019. u 12:13 Dana Stanković
PORODIČNI LEKAR

Neispravne namirnice kvare stomak

Simptomi trovanja hranom su mučnina, povraćanje, dijareja, glavobolja, povišena telesna temperatura i malaksalost
(Фото Пиксабеј)

Trovanja hranom leti su česta pojava. To nam se može desiti u sopstvenoj kuhinji, u restoranima brze hrane, poslastičarnicama... nakon što smo pojeli neke neispravne namirnice koje su, umesto u frižideru, stajale na toplom.

– Zbog visokih temperatura i velike vlažnosti koje pogoduju razvoju štetnih mikroorganizama, sve vrste namirnica su leti podložnije bržem kvarenju. Naročito su rizične one životinjskog porekla, meso, jaja, mleko i mlečni proizvodi, riba i plodovi mora, ali i povrće i voće, ukoliko se dobro ne operu pre upotrebe. Hrana zaražena mikroorganizmima koji izazivaju infekciju creva dovodi do trovanja. Uzročnike zaraznih bolesti: bakterije, viruse ili parazite, kao i toksine – produkte koje oni luče, prenose i neki insekti – objašnjava dr Snežana Radivojević, specijalista epidemiologije.

Najčešći izazivači crevnih infekcija su bakterije salmonela i kampilobakter, koji u organizam ulaze preko nedovoljno termički obrađenih namirnica, pre svega, mesnih prerađevina, mleka, sireva, jaja i proizvoda spremljeni od njih – kremova, kolača, torti, sladoleda. Mleveno meso, kašasta hrana i slatkiši najviše pogoduju razmnožavanju stafilokoka.

Prve tegobe mogu da se jave već nakon nekoliko sati od obroka, a nekad prođe i nekoliko dana, što zavisi od količine unetih toksina, od vrste i sposobnosti mikroorganizma da izazove oboljenje i od osetljivosti organizma domaćina. Posebno osetljiv stomak imaju mala deca, trudnice, stariji ljudi koji imaju već neko hronično oboljenje i osobe sa oslabljenim imunitetom.

Simptomi trovanja hranom su mučnina, povraćanje, učestale tečne stolice, bolovi i grčevi u stomaku, glavobolja, povišena telesna temperatura i malaksalost.

Klinička slika trovanja može ići od lake do teške. U težim slučajevima dolazi do dehidracije, gubitka tečnosti, što se prepoznaje po suvim ustima i suvim jezikom, koji je obložen belim naslagama, tamnijom mokraćom i ubrzanim radom srca. Do pogoršanja zdravstvenog stanja dolazi kada učestale tečne stolice i povraćanje dovedu do velikog gubitka tečnosti i elektrolita.

(Foto Piksels)

REČ STRUČNjAKA: Dr Snežana Radivojević, epidemiolog

Gutljaj po gutljaj – ceo dan

Lečenje ne bi trebalo sprovoditi na svoju ruku, pogotovo ukoliko su tegobe izražene. Tada se obavezno treba javiti lekaru koji će sprovesti terapiju u zavisnosti od uzročnika i težine kliničke slike – upozorava primarijus dr Snežana Radivojević, specijalista epidemiologije, načelnik Jedinice za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti u Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu.

Kod većine pacijenata bolest traje nekoliko dana i odgovarajućom rehidracijom dolazi do spontanog izlečenja. Samo u težim slučajevima neophodno je bolničko lečenje. Kod težih oblika trovanja hranom, terapija je u vidu nadoknade tečnosti i elektrolita, preko usta ili infuzionim rastvorom – intravenski.

Kada je uzročnik trovanja virus nema svrhe uzimati antibiotike, a kod teže bakterijske crevne infekcije antibiotici se koriste u strogo kontrolisanim uslovima. Daju se najčešće bebama i maloj deci, pacijentima starije životne dobi, koje imaju neko hronično oboljenje i osobama slabijeg imuniteta.

Za vreme infekcije oboleli treba da miruju i rehidriraju se unošenjem manjih količina tečnosti, najbolje vode ili čaja, i to ne odjednom, već gutljaj po gutljaj na svakih desetak minuta tokom celog dana. Korisno je i uzimati probiotike koji regulišu crevnu floru i skraćuju trajanje bolesti. Takođe je neophodno sprovoditi dijetalni režim ishrane. Prvih dana dozvoljeni su samo lagana supa i dvopek, a kada se želudac smiri preporučuju se kuvani pirinač, krompir i belo meso. Sa uobičajenom ishranom treba nastaviti tek kada se stolica normalizuje.

Spas: čiste ruke i – frižider

– Da ne bi došlo do trovanja neophodno je propisno skladištenje namirnica. Najbolje je držati ih u odgovarajućoj, po mogućstvu staklenoj ambalaži, čuvati ih samo do naznačenog roka upotrebe i voditi računa o čistoći prostorija.
– Važne su higijenske mere i u postupku pripremanja hrane: dobro pranje voća i povrća, ruku i pribora za obradu namirnica, radnih površina na kojima se sprema hrana i održavanje čistoće posuđa.
– Hranu treba termički obraditi na temperaturi iznad 70 stepeni Celzijusa i pojesti je najduže u roku od dva sata nakon pripreme ili je čuvati u frižideru na temperaturi ispod osam stepeni.
– Obavezno je zaštiti od kontakta sa insektima i glodarima.
– Jesti samo dobro pečena i kuvana jaja.
– Izbegavati pravljenje majoneza, filova, kremova i sladoleda od živih, termički neobrađenih jaja.
– Koristiti higijenski ispravne – pregledane namirnice koje imaju deklaraciju. Izbegavati kupovinu namirnica na uličnim i pijačnim tezgama, kao i u kioscima i restoranima brze hrane.
– Prilikom kupovine namirnica, potrebno je kontrolisati izgled, rok upotrebe i način čuvanja. Proizvode od mesa i mleka kupovati samo ako su stajali u rashladnim uređajima.

Komеntari0
4c10f
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja