petak, 18.06.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista

Vučić posle izbora na Kosovu očekuje jači pritisak SAD na Prištinu

Makar za pedalj ako pomerimo stav SAD prema Srbiji, a verujem da to uspevamo da uradimo, napravili smo malo čudo, izjavio je u Njujorku predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Председник Србије Александар Вучић (Фото Танјуг)

NjUJORK - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da očekuje posle izbora na Kosovu snažniji pritisak SAD na Prištinu za otpočinjanje suštinskog dijaloga.

Vučić je u emisiji „Otvoreni studio” Glasa Amerike podsetio da se Amerika od uvođenja taksi zalaže za njihovo ukidanje, jer su takse ne samo protivpravne, već i suprotne civilizacijskim normama i svemu onom na čemu Amerika počiva - slobodnog tržišta, slobodnog protoka kapitala i usluga.

„One su protiv svega na čemu svet počiva. Da li može SAD da izvrši snažniji pritisak, mislim da može”, kazao je on.

Vučić, koji se nalazi u poseti SAD, kaže da svi čekaju na raspisivanje izbora u Prištini i okončanje glasanja.

„Imate četiri političke liste koje su na oko 20 odsto zbog čega je teško predvideti kako će se kretati stvari”, dodao je on, prenosi Tanjug.

Kazao je da računa da će izbori, najverovatnije, biti održani 6. oktobra, i da se u decembru formira vlada u Prištini, nakon čega bi trebalo očekivati snažniji pritisak za otpočinjanje suštinskog dijaloga.

„Ja sam sagovornicima u SAD rekao da smo spremni na dijalog čim ukinu takse. Moraju da postoje elementarni uslovi i poverenje da o nečemu možemo da razgovaramo, a ako uvodite takse onda takvo poverenje ne postoji”, zaključio je on.

Nema potpisa za rešenje Srbima ništa, Albancima sve

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da može da se razgovara o svemu kada je reč o kompromisnom rešenju za Kosovo, ali da neće dobiti njegov potpis i podršku da Albanci dobiju sve, a Srbija ništa.

Na pitanje da li će on biti taj koji će priznati Kosovo, Vučić je za Glas Amerike kazao da je na to pitanje odgovorio više puta.

„Možemo da razgovaramo o svemu, samo kada je reč o kompromisu, a o tome da Albanci dobiju sve, a da Srbija ne dobije ništa, moj potpis nećete dobiti nikada i moju podršku nećete dobiti. U ovom trenutku sam predsednik Srbije, možete da pronađete nekog drugog ko će želeti da bez ikakvog kompromisa sledeći samo nečije ultimatume da to prihvati”, poručio je Vučić, prenosi Tanjug.

On je kazao da je nudio kompromisna rešenja, rekavši da je juče u Njujorku razgovarao o različitim opcijama.

„Nisu u pitanju samo razgraničenja. Mi smo razgovarali o svemu, šta se zbivalo, kako je to išlo, Halstajnova doktrina, pa dve Nemačke, pa smo kroz različite modalitete i koncepcije... mnogo toga smo prolazili u neformalnim razgovorima”, rekao je Vučić.

Vučić je kazao i da očekuje veoma teške pritiske na Beograd, da neće biti lako, ali da će se boriti.

SAD su postigle ono što su htele za KiM još 2008.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za Glas Amerike rekao je da su SAD po pitanju KiM postigle ono što su želele još 2008. godine i da je zato naša pozicija u SAD teža nego na drugim mestima.

Kako kaže, tada je srpska vlada nakon proglašenja nezavisnosti od strane Prištine izdala samo jedno saopštenje. Upitan kakav bi mogao da bude krajnji ishod dijaloga između Beograda i Prištine, Vučić je podsetio na predlog o razgraničenju koji nisu želeli da podrže međunarodna zajednica, Albanci i mnogi političari u Srbiji koji su, prema njegovim rečima, spremni da podrže albanske interese, a da ne podrže srpske interese.

„Evropska unija posebno Nemačka je protiv razgraničenja, dok su SAD otvorene i njih ne zanima kakav će biti dogovor. Oni nisu oduševljeni Vučićevom idejom jer su oni priznali KiM u ovakvim granicama, ali bi želeli samo da se dođe do obostranog priznanja”, istakao je Vučić i dodao da je pozicija Srbije teža u SAD nego na drugim mestima zbog različitih stavova po ovom pitanju.

Vučić je dodao da ipak ne želi da priča o kranjem ishodu, jer, kako je naveo, u tom slučaju bi Srbi sami hteli da se sklone iz pregovora što sada on nikako ne želi.

Dodao je, međutim, da se u poslednjih šest-sedam godina pojavila u Srbiji nova sila „kojoj neki pokušavaju da objasne kako na KiM postoji malo srpskih interesa”.

Moramo razumeti stav SAD, to ne znači da priznajemo Kosovo

Moramo da razumemo stav SAD, ali to ne znači da ćemo priznati nezavisnost Kosova, izjavio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručivši da će Srbija nastaviti da se bori za interese srpskog naroda.

Vučić je za Glas Amerike (VOA) kazao da ne može da razume ono što pišu pojedini naši mediji kako je Tramp promenio politiku prema Srbiji da će sve će biti drugačije

„Oni su priznali nezavisnost KiM i to se neće promeniti. Mi tražimo da se borimo za svoj interes i da izvučemo za naš narod i Srbiju naviše što možemo. Ali, krećemo se po tankoj žici, u okvirima koji su užasno mali, lomljivi i tanki i dajemo sve od sebe trudeći se da izvučemo najviše što možemo za našu zemlju”.

Vučić kaže da se u Srbiji svi pravimo pomalo blesavi kao da ne znamo o čemu se radi po pitanju KiM.

Naveo je da su vlast i međunarodna zajednica 2000. godine govorili da je pitanje KiM isključivo demokratsko pitanje, zatim da su govorili „standardi pre statusa”.

Takođe, kako je rekao, dočekivali su Havijera Solanu iz NATO i govoreći da nisu bombardovali Srbiju već Miloševića i 2004. smo na KiM imali martovski pogrom i paljenje srpskih svetinja, rekao je Vučić.

„Reakcija naše države je bila nikakava. Umesto toga su svađali unutar vlasti ko će da bude velika vlasti”.

Vučić dodaje da je zatim usledilo prgolašnje nezavisnosti Kosova 2008. godine i da je tada i SAD priznala Kosovo, kao gotovo sve važne zapadne zemlje.

„Je l zaista imislite, iako je Srbija jača ekonomski i vojno i ima veće poštovanje i ugled usvetu da smo u mogućnosti da menjamo odluku SAD?”, zapitao je Vučić i dodao da ne želi da izigrava nacionalnog heroja.

Ističe da je naša pozicija po pitanju KiM teška i da neće biti lakša, kao i da je važno što smo pokazali da možemo da guramo zemlju napred u ekonomskom i političkom smislu.

Vučić navodi da su dobre posledice razgovora koje je imao sa zvaničnicima SAD i da će možda doći opet za mesec dana u SAD i da će imati i „više razgovora sa svim svetskim državnicima”.

Zahvalio je američkim zvaničnicima što su hteli da saslušaju poziciju i mišljenje Srbije iako ti razgovori nisu bili laki.

Ako za pedalj pomerimo stav SAD – napravili smo malo čudo

Makar za pedalj ako pomerimo stav SAD prema Srbiji, a verujem da to uspevamo da uradimo, napravili smo malo čudo, izjavio je danas u Njujorku predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik je rekao za RTS da je za njega bilo važno da iznese stavove Srbije i da američki zvaničnici čuju šta Srbija misli.

„Neću da prodajem maglu narodu, kako će SAD sutra da odustane od nezavisnosti Kosova i kako se tu sve promenilo. Niti sam neozbiljan i neodgovoran, niti ću da dajem lažna obećanja svom narodu”, poručio je Vučić, prenosi Tanjug.

Veruje da ljudi u Srbiji kada biraju rukovodstvo, biraju ozbiljnost i odgovornost, a ne šarene laže i one koji kažu „sa nama će biti sve će lako”.

Vučić dodaje da su oni koji su došli na vlast 2000. govorili da je Kosovo samo demokratsko pitanje, pa da su govorili „standardi pre statusa” i da je usledio martovski pogrom 2004. godine, kao i da su reagovali na proglašenu nezavisnost Kosova 2008. samo sa dva saopštenja i da je tada 85 zemalja priznalo nezavisnost Kosova.

Ističe da ova vlast radi mnogo pametnije po pitanju KiM iako su uslovi veoma teški.

Nastavak dijaloga, realno tek u decembru
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je uverenje da ne očekuje da će do nastavka dijaloga između Beograda i Prištine doći pre decembru, kada očekuje, uz snažni pritisak SAD, ukidanje taksi koje je Priština uvela pre godinu dana.

„Ne razgovaram sa svima zato što bi da kukam na bilo koji način, već želim da kažem da ćemo raditi marljivo i borbeno. Mi ćemo da štitimo narod na KiM, da se borimo za naše interese. Hvala Pomepu, Palmeru i Vilsonu koji su hteli da me saslušaju, sastanci sa svakim od njih su trajali najmanje sat i po trajali”.

Vučić je, takođe, rekao da se oni najviše pitaju, pored Boltona sa druge strane o odnosima Beograda i Prištine.

„Ko god potcenjuje Sjedinjene Države, ne mora meni da drži predavanje kako se stvari odvijaju i menjaju u svetu, ali ko god misli da ukoliko imamo loše odnose sa SAD i na toj osnovi pomažemo da napredujemo ekonomski, gradimo puteve, taj se mnogo mnogo vara”, istakao je Vučić.

Kako je kazao, danas u bilateralnim odnosima između SAD i Srbije postoji više razumevanja nego što je to bilo ranije i što je dobro za naš narod.

„Ali to ne znači da će se dešavati čuda kao što ponekad veruje naš narod”, poručio je Vučić.

Ne dolazi u obzir da Albanci dobiju sve, a mi ništa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da mogućnost da kosovski Albanci dobiju sve, a mi ništa – ne dolazi u obzir i da na to kao predsednik Republike a ni parlament nije spreman i da je to preneo američkim zvaničnicima tokom razgovora u Njujorku.

Vučić je rekao šta su naši stavovi i da „mogućnost da Albanci dobiju sve a mi ništa, da mi njih priznamo – da takve stvari ne dolaze u obzir, možda sa nekim drugim rukovodstvom koje bi na to bilo spremno.

„A spremni smo za razgovor, da što pre počnemo razgovore kako bismo sprečili svaku mogućnost destabilizacije”, rekao je Vučić za RTS.

Dobro je to što podržavaju naš evropski put, a drugo je to da ne ulaze u to kako bi trebalo da izgleda dogovor između Beograda i Prištine, ali je važno da se postigne dogovor između Srba i Albanaca, objašnjava poruke Stejt departmenta.

„I ono što je loša stvar i ono što je drugačije u odnosu na raniji period , ali ne sasvim novo, to je da oni traže međusobno priznanje. Suštinski to nije velika novost, to smo negde i očekivali, ali smo rekao bih negde pod tepih stavljali sami zahteve velikih sila i trudili se da uživamo u sopstvenim snovima i mitovima. Naše srpske uši su neretko nežne da čujemo sve ono što zaista misle o Srbiji i odnosu sa Prištinom”, rekao je on.

Upitan da prokomentariše i protumači saopštenje Stejt departmenta u kojem se navodi da SAD ohrabruje da se fokusira na postizanje tog strateškog cilja ubrzanjem reformi, kao i da obnovi pregovore sa Kosovom o postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa koji vodi uzajamnom priznavanju, Vučić kaže:

„Suština je u tom delu oko međusobnog priznanja, jer vidim da su mnogi u našoj zemlji koji su doprineli stvaranju uslova za donošenje odluke o nezavisnosti Kosova, Prištini i međunarodnoj zajednici našli u tome neku veliku novost. To nije potpuno novi stav SAD, oni su 2008. godine priznali nezavisnost Kosovo.„

Amerika je velika sila i ma šta mi govorili, kakvo kod imali rukovodstvo tu njihovu odluku nećemo promeniti, prenosi Tanjug.

U tom saopštenju, dodao je, postoje dve dobre i jedna koja je loša po nas. Vučić je rekao šta su naši stavovi i da mogućnost da Albanci dobiju sve a mi ništa, da mi njih priznamo - da takve stvari ne dolaze u obzir, možda sa nekim drugim rukovodstvom.

Nema nikakve promene formata

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se varaju svi koji misle da bilo ko može da utiče na Prištinu a da to nisu Amerikanci i dodao da je ubeđen će se zapadne sile, iako postoje izvesne tenzije među njima, dogovoriti u kom pravcu da vode krizu Beograda i Prištine.

Vučić, koji boravi u Njujorku, upitan da li SAD preuzimaju rešavanje kosovskog problema od EU, kazao da se EU uvek konsultovala sa Amrikancima.

„Nema nikakve promene formata, ali ako mislite da može bilo ko da utiče na Prištinu a da to nisu Amerikanci varaju se”, objasnio je on u izjavi za RTS.

Iako su odnosi između Evropske nije i SAD trenutno prilično zategnuti, a to najbolje pokazuju zaključci iz Bijarica gde postoje anti-Tramp tonovi,Vučić smatra da će se na kraju zapadne sile, ako ni oko čega drugog, dogovoriti u kom pravcu da vode krizu Beograda i Prištine.

„Moramo da se spremimo za to da budemo dovoljno čvrsti ali i racionalni, razumni i da znamo šta je je ono što je realno i šta moramo da uradimo da bi sačuvali mir i istovremeno ekonomsko napredujemo”, poručio je on, prenosi Tanjug.

Ove godine premašujemo rekordnu 2018. za 30-40 odsto

NjUJORK - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, na osnovu razgovora sa guvernerkom Narodne banke Srbije Jorgovankom Tabaković, da može da se dogodi da će Srbija po obimu direktnih stranih investicija premašiti ove godine prošlu godinu koja je bila rekordna.

„Prošle godine smo po direktnim stranim investicijama, kako je naveo 'Fajnanšel tajms' u celom svetu bili šampioni, a može da se dogodi da ćemo ove godine prošlogodišnje rezultate premašiti za 30 do 40 odsto”, rekao je Vučić za RTS iz Njujorka.

Da bismo to postigli, poručuje, neophodno je da nastavimo da vodimo pametnu, mudru i odgovornu politiku.

I u Americi, kaže, svi su mu čestitali na odličnim ekonomskim rezultatima, prenosi Tanjug.

Komеntari17
44c9e
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Djordjo Vasic
Pominje se zaštita crkvene imovine na Kosovu, a šta je sa ostalom imovinom: rudnicima, preduzećima, otetom privatnom svojinom. Pa, zar nikakvu snagu nema to što Kina, Rusija, Indija, Brazil i još na destine značajnih zemalja ne priznaju Kosovo... Zar to nije nikakv argument?
svetozar krulj
Poslednji boravak u SAD i razgovori sa gn. Pompeom i saradnicima pomerili su za pedalj Americke poglede na situaciju sa KiM?!Sto je veliko cudo?! -Nista manje cudo je i konstatacija ,,- Moramo rzumeti stav SAD /o KiM/?!
мак
Вучић у старту прави исту грешку какву је чинио и Милошевић. ...Импровизације, тајни разговори, преговори, договори,...и на крају дупло голо.
Srdjan Loncar
Rekao bih da je A.V. pobedio sa velikom vecinom, da je napravio sve one autoputeve sa Kineskim kreditima, da je doveo puno investitora... On ima 700 000 svojih vojnika, clanova SNS, sto je nesto sl. Titovim clanovima KPJ.To je nemoguce pobediti na bilo kakvim izborima, jer te knjizice znace ZIVOT za clanove. To sve receno, pogledajte ovaj intervju i recite mi - da li on predstavlja nas Srbe u SR, CG, RS, dijaspori po tako vaznom, zivotno-vaznom pitanju SUVERENITET SR i legalizacija OTIMANJA KIM?
Zagorka
Ne trebamo se nadati nekom ogromnom zaokretu Amerikanaca po pitanju Kosova.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja