sreda, 03.03.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
subota, 24.08.2019. u 16:01 Džordž Petrović
MOJ ŽIVOT U INOSTRANSTVU

Kako su Rimljani ukrali sir Piroćancima

Bugarski sir kupujemo kod Turčina, pršut kod Italijana ali je skup pa ga uzimamo samo za Božić i Vaskrs a ribu za slavu nabavljamo kod Vijetnamca.
Кажу да су врећице качкаваља везиване на седла коња док су се номадски пастири кретали планином (Фото Википедија)

Ovde u Australiji nema pirotskog kačkavalja pa zato kupujemo onaj sa etiketom „Made in Bulgaria”. Ionako smo ga švercovali iz Sofije u ona teška vremena sedamdesetih i osamdesetih godina pa smo se na njega dobro navikli.

Kupujemo ga u delikatesu „Kod Turčina”, kako ga zovu naši ljudi. I kafu ponekad tamo uzimamo, ali je ona lošeg kvaliteta pa ja skoknem preko ulice „Kod Italijana”.

Tamo, osim kafe, kupim i pršutu, onu što se seče na tanke listove. Italijani stvarno imaju najbolju pršutu, ali je skupa, pa je uzimamo samo za Božić, Uskrs i rođendane.

Bugarski kačkavalj (Foto Vikipedija)

Inače, slava nam je posna pa tada uzimao ribu, i to „Kod Vijetnamca”.

Ali da se vratim na priču. Dakle, kačkavalja nema u velikim supermarketima u Melburnu. Imaju oni milion raznih sireva, jer Australija ima toga koliko i moja Stara planina - ovce i krave su na sve strane a izbor mlečnih proizvoda je neverovatan.

Oni sir zovu „beli sir” a ono što nije belo zovu „žuti sir”. Iako ima lepših sireva, mi ne volimo da menjamo, pa osim „mocarele” i „rikote” ne kupujemo ništa drugo. „Mocarela” je naš „đubek” (ako znate šta je to) a „rikota” naša „vurda”, jednostavno rečeno.

Italijanski delikates je visoka klasa u odnosu na onaj turski. Tamo ulazim samo kada sam doteran. Jednog dana, pošto sam kupio kafu, ohrabrim se pa pitam imaju li kačkavalj.

Prodavnica kačkavalja (Foto Vikipedija)

I šta su mi odgovorili - „caciocavallo” je u onom trećem frižideru u gornjoj  polici. Reč se izgovara nešto kao „kaskavalo”. Kupio sam parče upakovano u celofan i pravac kući. Nije bilo velikog iznenađenja, liči, ali nije kao onaj naš, staroplaninski. Suv je i tvrd, malo bleđi od našeg.

Sve do sada sam mislio da su Rimljani (Italijani) naučili nas Staroplanince da pravimo kačkavalj, kad ono – oni su to od nas ukrali.

Tako kaže jedan doktor nauka, stručnjak čiji sam rad nedavno pronašao na Internetu. Zato požurih da vam se pohvalim. Dakle, mi Piroćanci smo narod najstariji. I nisam prvi koji je to rekao. Društvene mreže su uzavrele od takvih tvrdnji.

Na jednoj od slika je prikazan i najstariji izgled kačkavalja.

Naime, smatra se da je da su vrećice kačkavalja vezivane na sedla konja dok su se nomadski pastiri kretali planinom. Pardon, Starom planinom. Da se zna!

 

Džordž Petrović, Melburn, Australija

 

 

 

 

 

Pišite namPoštovani čitaoci, „Politika” je ponovo oživela rubriku „Moj život u inostranstvu”. Namenjena je pre svega vama koji živite izvan Srbije, širom sveta, koje je životni put odveo u neke nove nepoznate krajeve i zemlje.Nadamo se da ste primetili da smo se i mi u međuvremenu malo promenili. Sašili smo novo, komotnije i udobnije digitalno odelo, ali i dalje smo prava adresa na koju možete slati svoja pisma, reportaže, zapise i fotografije.Pišite nam kako je u tuđini ili u vašoj novoj otadžbini.Kako vam Srbija izgleda kad je gledate iz Vankuvera, Osla ili Melburna?Stanuje li nostalgija na vašim novim adresama?A naša adresa je  mojzivot@politika.rsPravila su i dalje jednostavna: dužina teksta do pet hiljada slovnih znakova, da je zapisan u nekom uobičajnom formatu, najbolje vordu. Naslovi i oprema su redakcijski, tekstovi se ne honorišu i podležu uredničkim intervencijama.Vaša Politika 

 

Komеntari36
71eec
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Nikola
Bez obzira gdje je nastao kačkavalj, staroplaninski je čista poezija! Dobar Vam tek.
ZORAN BOGDANOVIC
A ja vam preprucujem da jedete i probate svaki sir.
Čvorović
Kod nas svaki sir zovu kačkavalj, pogrešno. Parmezan , kačkavalj, Pecorino su grupa tvrdih sirevi.
slamkamenac
Rimljani su imali i koristili sir mnogo pre nego sto smo se mi i doselili na Balkan i poceli zvati Srbima. ne zna se ko je "izmislio" sir, najverovatnije je veoma star pronalazak , jedan od onih slucajnih pronalazaka... Ovi "doktori nauka" koji izmisljaju nekakvu alternativnu istoriju, baziranu na nedokazanim tvrdnjama, bas zamaraju.
Nata
Kada je dolazila kod nas u posetu,moja majka naumila da ponese i koji kolut kackavalja iz njenog rodnog Pirota. Jedva sam je ubeila da kackavalj, koliko god bio najbolji nece proci Novozelandku carinu. Pa smo tako uz rakijicu (koju je uspela da donese) imali za meze Pecorino Romano sir. Ali kaze ona, dobar je ali ipak nije to to.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja