subota, 04.07.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
četvrtak, 29.08.2019. u 09:44 Višnja Aranđelović

Odgovor Saveta REM-a na tekst objavljen u „Politici”

Чланови Савета РЕМ-а у претходном сазиву (Фото Принтскрин N1/Cenzolovka.rs)

Poštovana gospodo (gospođe),

Navikli smo, proteklih meseci, na pokušaje da Regulatorno telo za elektronske medije bude proglašeno za „razlog” za bojkot izbora. Navikli smo i na kampanju lažnih vesti kojoj su pribegli oni koji su sve to i smislili. Pa nam ništa nije čudno kada bivši članovi REM tvrde da je naš posao da obezbedimo pluralizam u TV programima, ili kada Savez za Srbiju traži da ukinemo informativni program jedne televizije.

I nije nam čudno to što se javnost, kroz jedan deo medija, zasipa lažima, to je, očigledno, deo kampanje na koju su pojedini novinari pristali i pridružili joj se, kršeći elementarne profesionalne standarde. Ono što nas čudi je činjenica da je najstariji list na ovim prostorima, novinarska Meka, utemeljivač profesije i zanata, uleteo u tu kampanju, bez trunke radoznalosti, već puko prateći floskule koje se vrte po medijima.

Dakle, za početak, da vas pitamo: Da li vi stvarno mislite da REM može da bude razlog za bojkot izbora? Telo koje, po Zakonu, nema, niti treba da ima, nikakve ingerencije nad uređivačkom politikom elektronskih medija? Telo koje nikada, pa ni u vreme kada je članove Saveta birala skupštinska većina Demokratske stranke, nije, niti od jedne televizije, tražilo da u njenim programima bude više predstavnika opozicije, više debatnih emisija, više „različitih mišljenja”.

I ne zato što su u REM-u bili ljudi bliski tadašnjoj vlasti, nego zato što im Zakon to ne dozvoljava.

Baš kao što mu Zakon ne dozvoljava da određuje izborne uslove, ili, kako to traže pojedini iz SzS, da odredi „pravila izveštavanja”. No, to su laži koje se dnevno ponavljaju, a da niko, pa ni vi, ne primeti da se, na taj način, direktno poziva na kršenje zakona.

Umesto toga, odlučili ste se da se pridružite hordi i da sami malo udarite po REM-u, valjda da bi dokazali da ste nezavisni, slobodni i kakvi već. Pa ste se još poslužili i patetičnim soc-realističkim tezama o „preplaćenosti članova Saveta”, i to „od onih koji u etru jedva opstaju”.

Kako ste to zaključili? Pošto bi to bilo isto kao da mi kažemo da su u Politici plate velike, na račun čitalaca koji jedva opstaju, a plaćaju veliku cenu za novine.

Pritom, tvrdnja da je REM razlog za štrajk Maje Pavlović, takođe je na nivou lažnih vesti.

Digitalizacijom, koja je uvedena ne voljom REM-a, nego je to odluka doneta na državnom nivou, njenoj televiziji je em prošireno područje vidljivosti, em joj je, odlukom REM, još 2017. godine smanjena naknada, koja sada iznosi 170.872,26 dinara. Pritom REM nije preduzimao nikakve mere protiv Maje Pavlović, bez obzira na činjenicu da je njen dug prema Regulatoru prešao višemilionsku svotu.

Uostalom, ni Maja Pavlović nikada nije rekla da je REM razlog za njen štrajk, upravo suprotno, rekla je da joj je REM pomogao.

Takođe, na nivou lažnih vesti je i tvrdnja da su se protiv REM oglašavali i vlasnici regionalnih televizija, pošto nijednu primedbu, sa te strane, na svoj rad nismo imali.

Uz sve to, pokazali ste i neverovatno neznanje, i onda ga uklopili u tezu o želji REM da, zbog para, što više televizija bude regionalno.

Da vas obavestimo, kada se već niste sami setili da proverite, da je proces digitalizacije u Srbiji završen još 2015. godine, i to na osnovu Zakona, a ne neke REM-ove želje, i da, od tada, nema više lokalnih televizija, sve su regionalne, jer je svima povećana vidljivost, sa lokalnog, na regionalni nivo.

No, nije vas to zanimalo, pa ste nastavili tvrdnjom da naš sajt pokazuje da su rezultati našeg rada „tanki” a primanja obrnuto proporcionalna, to jest velika.

Izvinite, koji rezultati? Da li ste uopšte videli naš sajt.

Na osnovu čega taj zaključak? Šta je to „tanko” što smo uradili? Gde smo tačno „omanuli”? I zašto uopšte ta teza i to opšte mesto, na koje ne može ni da se odgovori, pošto uopšte ne piše o čemu je reč. I još nešto, o vašem odnosu prema celoj priči, a to je deo u kojem kažete da opozicija traži smenu članova Saveta REM-a do 15. septembra, a da vlast „tvrdi” da to nije po zakonu. Da ste probali da pročitate Zakon, znali biste da ne mora niko ništa da „tvrdi”, jer zakon jasno govori o smeni članova Saveta REM, daje precizne procedure, i nikako ne omogućava „kolektivnu smenu”. Zato bi neko trebalo da donese novi zakon.

Sve zajedno, žao nam je što ste se pridružili kampanji pravljenja dežurnog bauka koji treba da opravda nečiju odluku o bojkotu izbora.

I budite ljubazni pa proverite, i objavite, da li smo mi telo koje sme da se meša u izbore, uređivanje, sadržaj izveštaja, emisija, priloga... Kada to objavite učinićete i uslugu sluđenoj javnosti koju neko zasipa lažnim vestima, ali i Politici i njenom renomeu. Bez toga, priča o REM-u ostaće zabeležena kao jedna od najvećih prevara, poput one iz '99. godine kada su mediji plašili ljude zamračenjem sunca, i terali ih da se zatvore u kuće, jer će svašta da im se desi.

Tako i sada - nemojte na izbore, doćiće vam REM. REM nije, niti može biti učesnik izbornog procesa. Vi sami odlučite da li ćete u toj prevari da učestvujete. I kako.

Savet REM-a

Odgovor autora „Politike” pogledajte u rubrici „Među nama”

 

REM – čuvar slobode ili batina vlasti 

Iako i mediji i političari imaju mnoštvo primedaba na račun Saveta REM-a, njihovi članovi su preplaćeni i to od onih koji u etru jedva opstaju 

Hoće li opozicija učestvovati na izborima ili će ih bojkotovati? Odgovor na ovo pitanja najviše zavisi od tri slova – REM (Regulatorno telo za elektronske medije). Među 42 zahteva stručnog tima pokreta „Jedan od pet miliona” posebno se ističe – smena članova Saveta REM-a, jer kako tvrdi opozicija, bez ispunjenja tog zahteva nema ni fer izbora. Savez za Srbiju postavio je i rok – ako do 15. septembra ne dođe do promene u ovom regulatornom telu, ali i u RTS-u, nema ni njih na izborima. Izjasnila se i vlast – zahtevima opozicije može se izaći u susret koliko da se izaberu još tri člana Saveta, budući da je, od predviđenih devet, imenovano samo njih šest. Ostalo, tvrde, nije po zakonu.

Kada je 2003. godine osnovan kao Republička radiodifuzna agencija (RRA), predviđeno je da bude nezavisno telo koje će da kontroliše rad TV i radio-stanica tako da „doprinese očuvanju, zaštiti i razvoju slobode mišljenja”. Opozicija sada osporava njegovu nezavisnost tvrdeći da širom otvorenih očiju dozvoljavaju da mediji bliski vlasti čine šta im se prohte.

Stav da REM radi na štetu opozicije nije se sada čuo prvi put, isto je mislio predsednik Aleksandar Vučić pre nego je postao vlast. Tako se 2012. godine žalio na uslove predizborne kampanje rekavši da je „režim naložio RRA da donese pravila koja ne postoje nigde, i to je napravljeno protiv SNS-a”. I tadašnja vlast tvrdila je isto što i ova sada, da nema ništa sa tim, već da je takav zakon. 

Ko je u Savetu REM-a
Pored zamenika predsednika Gorana Petrovića, Savet REM-a čine i novinarka Olivera Zekić, psiholog Aleksandra Janković, bivši sekretar Saveza gluvih i nagluvih Radoje Kujovića, sociolog Đorđe Vozarević i profesor FDU Goran Peković. Tri člana koja nedostaju trebalo bi da dođu iz redova kandidata koje predlože saveti nacionalnih manjina, udruženja filmskih, scenskih i dramskih umetnika i udruženja kompozitora i nadležni skupštinski odbor.Zakonom o elektronskim medijima predviđeno je da članove bira Narodna skupština većinom glasova na mandat od pet godina. Takođe, propisano je i pravo još jednog reizbora. Narodna skupština, na predlog 20 poslanika može da predloži razrešenje člana Saveta ako nesavesno obavlja svoju dužnost, ali o tome je neophodno dobiti i mišljenje Saveta. Isto tako razlog za smenu ne može biti političko uverenje člana.

Još 2006. kao batinu vlasti ovu ustanovu su videli vlasnici i zaposleni na televiziji BK kada im je RRA u toku noći i uz asistenciju policije ugasio signal. Tadašnji predstavnici odluku su opravdali višenedeljnom blokadom računa te televizije, do kraja nerazjašnjenim pravnim statusom i favorizovanjem Bogoljuba Karića i njegove političke stranke.

Kritike na račun njihovog rada ne dolaze samo od političara nezadovoljnih svojim tretmanom u medijima i REM-om koji ih zbog toga ne kažnjava, već i od onih od kojih ova ustanova i živi – vlasnika TV stanica. Upravo je REM jedan od razloga zbog kojeg direktorka i vlasnica novosadske televizije Kanal devet Maja Pavlović štrajkuje glađu po treći put. Borbu protiv REM-a započela je kada su njenoj televiziji oduzeli dozvolu za lokalnu frekvenciju i nametnuli regionalnu uz koju ide i nekoliko puta veći iznos mesečne nadoknade. Nakon digitalizacije signala protiv REM-a su se oglašavali i vlasnici regionalnih mediji tvrdeći da su oštećeni – vide se na istoj teritoriji kao i lokalni, a plaćaju tri puta veću nadoknadu.

Iako predstavnici REM-a nisu odgovorili na naša pitanja koliko iznosi nadoknada između ove vrste dozvola ni u čemu je njihova razlika, Maja Pavlović je u ranijoj izjavi medijima rekla da iz budžeta njene televizije REM-u mesečno odlazi 220.000 dinara. To je čak 20.000 više nego što Kanal devet plaća Emisionoj tehnici i vezama, bez čijeg signala se ne bi ni videli. Koju to uslugu više REM nudi onima od kojih živi?

Kritičari navode i to da se članovi Saveta klone da izriču mere komercijalnim televizijama kada krše propise, pa čak i da zanemaruju izveštaje svojih službi koje prate rad tih televizija. Dok članovi Saveta svoje nereagovanje opravdavaju rečima da ne žele da budu cenzori, njihovi neistomišljenici kažu da je posredi konformizam i lenjost. Stvarni razlozi možda leže na stranicama finansijskog izveštaja REM-a koji otkriva da 82 odsto ukupnog prihoda projektovanog na više od 315 miliona dinara ovoj ustanovi stiže od televizijskih nadoknada, od čega čak 69 odsto čine obaveze koje plaćaju četiri komercijalna emitera – televizije Pink i Hepi, Prva TV i O2. Ovaj dokument daje i odgovor na pitanje zbog čega je REM-u stalo da što više televizija ima dozvolu sa regionalnom titulom. Dok 30 regionalnih TV stanica u REM-ovom ovogodišnjem budžetu učestvuje sa 23 odsto, tek devet odsto popunjava 60 lokalnih TV stanica.

Sajt ove ustanove ukazuje da su rezultati njihovog rada tanki, a primanja obrnuto proporcionalna. Ovo regulatorno telo zapošljava 83 radnika, a prosečna zarada je 118.000 dinara. Članovi Saveta nisu stalno zaposleni, ali za svoj rad mesečno dobijaju naknadu od oko 102.000 dinara. Savet za sada nema predsednika, ali su sve obaveze, kao i prava u koja spada i mesečna zarada od 150.000 dinara preneta na novinara Gorana Petrovića, zamenika predsednika.

Visokim platama se, nažalost, ne mogu pohvaliti i vlasnici lokalnih medija ni njihovi zaposleni. Uspeh smatraju već to ako su im plate redovne, makar bile i daleko ispod proseka.

Istina je i da je REM, kad god je imao višak u kasi, novac uplaćivao u republički budžet. Reč je o 1,2 milijarde dinara za 11 godina. Ali i taj potez je nailazio na kritiku kroz pitanje – zašto višak nije vraćen medijima?

Dok jedni predlažu ukidanje ovog regulatornog tela, poznavaoci medijski prilika smatraju da je rešenje britanski model. Primenjen na domaćem terenu on bi podrazumevao da stane pod okrilje Republičke agencije za telekomunikacije (RATEL), što bi pojeftinilo i rad REM-a i naknade emiterima.

Komentari30
e6300
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Драган
За добар део коментара вредело би када би барем прочитали ко су чланови и на чији су предлог изабрани. Још када би прочитали каква је процедура за опозив чланова РЕМ-а највећи део неспоразума би био решен. Као и већина ствари у Србији, и овом случају свако слаеди свој интерес, кога брига шта пише у закону и какве су су процедуре предвиђене.
EvGenije
Šta im znači to "biti na nivou lažnih vesti"? Ili je vest lažna ili nije. Kao što ne možeš biti na nivou trudnoće. Ili si trudna ili nisi.
Vladija Sarac
Seca li se neko bure koja se digla kad je Politika pre godinu dana (ili tu negde) intervjuisala najgrlatijeg clana REM-a, Zekicku? Citaoci su bili zgrozeni njenom agresivnoscu i prostaklukom. Posto vidim da je jos uvek u to komesarijatu, ulicarski recnik ne treba da nas iznenadi.
Боривоје Банковић
Не занима ме ни позиција ни опозиција и нисам за бојкот избора. Занима ме пристојна Србија у којој неће бити Парова, Фарми и РЕМ-а који се не меша у свој посао. Занимају ме емитери који нас неће гушити рекламама јер резонују: "Ако узмемо тридесет милиона од реклама и платимо казну двадесет, у плусу смо десет", а РЕМ их толерише. Закон је из основа наопак а РЕМ је дебела 'ладовина за разне подобне кадрове. Трагично, али Митевићев РТС и Карићев БК су били врхунац професионализма за све ово данас.
Dragan
Neshvatljiva količina drskosti, bahatosti i naprimeren rečnik dominiraju ovim tekstom. Isto kao i u većini medija u Srbiji, na šta bi REM trebalo da utiče. Gospodo iz REM-a, evo samo jedan primer. Molim vas za informaciju da li ste radili izveštaj o medijskom izveštavanju tokom izborne kampanje 2016. godine? Ukoliko niste, zašto niste? Ukoliko jeste, zašto ga još uvek niste objavili? Hvala.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja