sreda, 28.10.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
ponedeljak, 26.08.2019. u 22:55 Dejan Aleksić / Mina Ćurčić
SLAVKO GAK, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu

Drugog septembra u klupama 200 osnovaca više

Prvog dana nove školske godine u osmoletkama će biti 16.925 đaka. – U toku obnova OŠ „1.300 kaplara” i gradnja nove škole u Leštanima, a predstoje radovi u OŠ „Sveti Sava” i „Vladislav Ribnikar”. – Za petnaestak dana počinje gradnja pet vrtića, a otvaraju se i obdaništa u Sopotu i Surčinu
Нова школска звона само што се нису огласила (Фо­то А. Ва­си­ље­вић)

Uklupe prestoničkih osmoletki 2. septembra sešće 16.925 prvaka što je za oko 200 najmlađih đaka više nego prošle godine. Nastava će, kako ističe Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu, početi u istom broju škola i isturenih odeljenja u kojima se odvijala i minule školske godine.

– Najbitnije je da su škole spremne za 2. septembar što su potvrdili i direktori sa kojima smo u konstantnoj vezi. Na povratak u matične škole sačekaće još neko vreme đaci OŠ „1.300 kaplara” i OŠ „Nikola Tesla” u Leštanima. Prva se detaljno rekonstruiše, a za drugu se gradi iz temelja potpuno nov objekat – navodi Gak u razgovoru za „Politiku”.

Gradnja osmoletke u Leštanima, čiji đaci u toku radova nastavu pohađaju u OŠ „Miloje Vasić”, počela je krajem aprila, a učenici bi u najmoderniju školu, koja će naslediti višedecenijsku neuslovnu baraku, mogli da se usele već početkom drugog polugodišta. Na ovom gradilištu radi se punom parom.

– Hrabro smo ušli u taj projekat i već se debelo odmaklo. Sve smo sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i opštinom Grocka uskladili da bi škola na takvom terenu mogla da se gradi jer parcela je iz više nivoa. Bilo je potrebno da se uradi denivelacija. Ceo projekat morao je da obuhvati hektar zemlje da bi imalo i dovoljno zelenih površina i prostora za druge sadržaje. Za ovaj projekat Kancelarija za javna ulaganja nam je odobrila 540 miliona dinara. Sama gradnja ne može da bude brža, koliko god su se neki ranije hvalili da su škole gradili za 100 dana, jer onda kvalitet trpi – ističe Gak dodajući da se intenzivno radi i u „1.300 kaplara”, čiji školarci su privremeni đaci osmoletki „Stevan Sinđelić” i „Arčibald Rajs”.

U toku leta, ali i mesecima unazad, naglašava Gak, radilo se i u drugim školama. Uporedo se nabavlja i oprema. Prošle godine za nabavku računara, klupa, tabli i druge opreme neophodne osmoletkama Sekretarijat je izdvojio 150.000.000 dinara. Za te namene u 2019. do sada je utrošeno 180.000.000 dinara.

– U januaru 2018. školama smo poslali uputstvo kako da pravilno sastave zahteve za sve ono što im je zaista potrebno. Svi ispravni zahtevi su prihvaćeni. Želim da sve škole upristojimo. Poređenja radi, 2012. i 2013. budžet grada za sektor obrazovanja bio je 86.000.000 evra, a danas je 190.000.000 evra – kaže Gak.

Majstori uskoro u „Ribnikaru” i „Svetom Savi”

Preporod bi u toku nove školske godine trebalo da počne i u osmoletkama „Vladislav Ribnikar”, „Vladimir Rolović” i „Sveti Sava”.

– Za obnovu OŠ „Sveti Sava” ovih dana trebalo bi da stigne građevinska dozvola. U njoj, kao i u „Ribnikaru”, biće obimni radovi za koje je Kancelarija za javna ulaganja odobrila ukupno 350.000.000 dinara. Za sređivanje OŠ „Vladimir Rolović” izdvojili smo više od 60.000.000 dinara. Tu smo imali problem sa izborom izvođača, ali ono što se zna, u ovoj školi će se nastava odvijati uporedo sa radovima jer će se obnova raditi fazno. Ovaj investicioni ciklus ne sme da stane – izričit je Gak dodajući da su u planu obimni radovi i u školama „Vlada Obradović Kameni”, „Rade Drainac”, „Kneginja Milica”, ali i u Trgovačkoj, Dvanaestoj gimnaziji... Radiće se fasade, toaleti, stolarija... Sređivaće se i Sportska gimnazija (zgrada nekadašnje OŠ „Stari grad”).

Vi­še­de­ce­nij­sku ne­u­slov­nu ba­ra­ku na­sle­di­će  naj­mo­der­ni­ja ško­la (Foto Se­kre­ta­ri­jat za obra­zo­va­nje)

– Za nju se priprema projekat za potpunu obnovu. Sportisti kao svojevrsni ambasadori ove zemlje zaslužuju znatno bolje uslove, a đaci ove gimnazije to godinama nisu imali. Mnogi ne znaju da kada se radujemo izlasku sportista na čuveni balkon čak 80 odsto njih je iz te škole. A, setimo se samo kako su 2011. praktično bili izbačeni na ulicu. Samo zahvaljujući razumevanju nekoliko ministara odbrane, dok ovoj školi nije dodeljena stalna zgrada, učenike Sportske na nekoliko godina prihvatila je Vojna gimnazija – naglašava Gak.

„Mreža škola” neće ugasiti nijednu osmoletku

Već duže se iščekuju rezultati „Mreže škola”. Priprema ovog akta je u završnoj fazi i on ne predviđa gašenje nijedne škole u Beogradu.

– Gašenje je nepopularno, a kada to radimo, činimo odgovorno, odnosno posle detaljnih analiza. Tek posle njih ugašena je OŠ „Stari grad” jer su analize pokazale da se u nju godinama upisuje 10 do 15 prvaka od kojih 70 odsto nije bilo sa tog upisnog područja – objašnjava Gak.

Umesto gašenja, „Mreža škola” predviđa suprotno – gradnju novih osmoletki. Prvo bi potpuno novu kuću znanja trebalo da dobije Mirijevo u kome već postoje dve, đacima krcate škole.

– Mirijevska OŠ „Pavle Savić” je ove godine prvi put beogradska škola sa najviše upisanih prvaka – njih 310. Ovom mladom naselju, koje se ubrzano širi, potrebna je još jedna škola pored dve postojeće. Gradnja je u planu, možda bi mogla da počne već naredne godine. Postoje nerešeni imovinski odnosi na parceli koja je predviđena za to, ali grad ozbiljno radi da te probleme otkloni. Osim toga, „Mreža škola” za naredne godine predviđa gradnju nove škole i na Bežanijskoj kosi. Škole će se i dalje graditi, ali racionalno, u skladu sa potrebama i na osnovu analiza – sugeriše Gak.

Liste čekanja odlaze u istoriju

U prestoničkim vrtićima trenutno je 60.000 dece, a u privatnim, o trošku grada boravi njih 18.000. Novoupisanih mališana u državna obdaništa ima 11.400. Ipak, i dalje postoji nepopularna lista čekanja na kojoj je 2.300 dece. Uveliko se ide ka ukidanju ove liste i pritisak na grad sada je znatno manji jer je urađen dobar posao u prethodne tri godine.

– Pre samo tri godine na listi čekanja bilo je 10.000 mališana, a radnu 2019/20. počećemo sa 2.000-2.300 dece na listi čekanja. Ni to nije krajnja lista zato što ćemo od 1. septembra otvarati neke nove objekte koje smo najavljivali, a koji su spremni. Prvi među njima je prostor u OŠ „Jovan Cvijić” za predškolce – kaže sekretar.

Novi vrtićki objekti će uskoro vrata otvoriti i u Sopotu i Surčinu. Grad je preko Direkcije za građevinsko zemljište izabrao izvođača za pet predškolskih objekata, a njihova gradnja trebalo bi da krene u narednih 10 do 15 dana. Među njima će biti i novi vrtić u Novogradskoj. On će naslediti stari koji će, posle sleganja tla, biti porušen, a zbog čije nebezbednosti su deca trenutno smeštena u iznajmljenom objektu.

– Treba da počne i obnova jednog objekta na Vračaru. Zakupljujemo i jedan objekat na Bulevaru kralja Aleksandra i jedan u Zemunu. Osim toga, na ovoj opštini završen je konačno i objekat na Altini za koji smo dobili upotrebnu dozvolu. Imamo novac u budžetu, oko 90 miliona dinara, i za objekat od 650 kvadrata u Vodovodskoj ulici koji je namenski građen za kombinovanu predškolsku ustanovu. Kada se sve sabere, do Nove godine biće otvoreno sedam ili osam objekata uz sve ovo što se gradi. Zato i verujem da će grad uskoro biti bez lista čekanja – navodi Gak.

Za saradnju sa privatnicima za sada devet milijardi dinara

Trenutnu listu čekanja, kako kaže sekretar, skratiće i dalji upis dece o trošku grada u privatne vrtiće. Posle poslednjeg konkursa za mesto u vrtiću, dodaje, uzeto je 4.400 odbijenica iz državnih predškolskih ustanova.

– Više nismo grad koji ima liste čekanja na kojima su deca čiji je upis prioritetan. Nastavlja se i saradnja sa privatnim vrtićima jer imamo dovoljno novca za refundaciju troškova. Mamama i tatama novac refundiramo redovno i ta odluka neće biti ukinuta jer se pokazalo da je mera saradnje sa privatnim vrtićima dobra – ističe Gak napominjući da je, kada je zimus privremeno obustavljeno izdavanje odbijenica za upis kod privatnika o trošku grada, to bilo prelazno rešenje.

– Želeli smo samo da sagledamo finansijske kapacitete u januaru, februaru i martu da bismo mogli da planiramo budžet do kraja godine. Mi smo određeni novac planirali, a rebalansom smo dobili pomoć od Vlade Srbije i onda smo odobrili odbijenice svima. Mi ne čekamo kraj meseca da vratimo roditeljima novac, nego se to radi u prvoj polovini narednog meseca. Odgovorno tvrdim da je to najkonkretnija pomoć koju smo dali. Od 2015. za ove namene izdvojili smo devet milijardi dinara – kaže Gak dodajući da, kada je reč o jedinstvenoj ceni za vrtiće ona se neće menjati ove godine. 

Tužbe stižu na naplatu

Godinama boravak dece u vrtićima nije isto naplaćivan različitim kategorijama roditelja, a kada su mame, tate i staratelji shvatili da je to nezakonito, tužili su grad. Tužbe su stigle na naplatu.

– Do sada je na osnovu tih tužbi roditeljima isplaćeno 2,5 milijardi dinara, a očekujemo da će ukupan ceh za to na kraju biti oko četiri milijarde – napominje Slavko Gak.

Nova 203 radna mesta

Zaposleni u vrtićima godinama ukazuju da su im potrebne nove kolege. Ovaj apel čuli su nadležni u sekretarijatu pa je u saradnji sa vladom odobreno zapošljavanje nova 203 radnika.

– Konkursi su sprovedeni. To je proces koji malo duže traje, ali mislim da ćemo u septembru izdati nova rešenja za stalni radni odnos u predškolskim ustanovama – kaže Gak.

Sistemom za nadzor protiv krađa

Da u vrtiće ne bi mogli da uđu kradljivci, sproveden je tender da se objekti obezbede alarmnim sistemom i video-nadzorom. Svaka predškolska ustanova dobiće u najvećem objektu monitoring centar umrežen sa monitoringom u Gradskoj upravi. Odatle će se istog momenta sve nadležne službe obaveštavati da se izađe na teren. Privatno obezbeđenje biće angažovano kao dodatno rešenje.

Komentari8
df979
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

буки
Одселили се @Невенка, са својим родитељима у "топлије" крајеве
Nevenka Colakov
Cudno. U OS Sveti sava na Vracaru prosle godine sesti razred je zavrsilo 125 djaka, a ove godine sedmi upisuje 113 djaka. Sta li se desilo sa trinaestoro dece. Skola svojim odlukama i decu koja bi popunila ovaj broj odvraca. Potpuno zbunjujuce.
Саша
За град са 2 милиона становника цифра од око 16000 првачића и није импозантна.Република Српска, реално, има око 900000 становника, па имамо око 9500 првачића и ту бројку сматрамо катастрофом.
Драган Марковић
Новинари су требали да подсете Гака на то када је пљувао оне који су говорили да уместо бацања пара на све и свашта могу да се зидају школе, а Гак одговорио да нема зидања јер ионако више нема деце.
Dragana Djordjević
Koji je broj dece migranata koji je upisan u ovoj školskoj godini?

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja