nedelja, 20.10.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 15:32

Punjene, pržene, sveže… paprike

Autor: S. S.sreda, 04.09.2019. u 14:45
(Фото Драган Боснић)

Deca rado pevuše pesmicu Ljubivoja Ršumovića „Išli smo u Afriku da sadimo papriku, znate onu žutu divnu ali ljutu…”, rado i jedu. Sad joj je sezona pa može da se nađe svakodnevno na trpezi kao salata, punjena, pržena, pečena, pa i kao torta doduše slana, ali je najbolja kada se jede sveža, samo oprana baš kao jabuka.

Ovo izuzetno zdravo povrće nema veliku energetsku vrednost, pa je pogodna za dijetalnu ishranu. Paprike su bogate mineralima, vitaminima i drugim korisnim sastojcima. Stručnjaci kažu da njeni sastojci na ljudski organizam deluju kao antidepresiv, antiseptik, diuretik i moćan afrodizijak. 

Konzerviranjem se hranljiva vrednost bitno ne menja, a količina vitamina C kojeg ima u zavidnoj meri ostaje gotovo ista kao u svežoj paprici. S obzirom da ima čak četiri do pet puta više ovog vitamina nego limun i pomorandža preporučuje se u ishrani za jačanje imuniteta.
Kapsicin je specifična materija koja daje ljutinu plodu. Zavisno od toga koliko ga ima, paprike se dele na slatke i ljute sorte. U organima za varenje sprečava razvoj bakterija truljenja i poboljšava varenje hrane.
 

(Foto Dragan Bosnić)

Belolučane paprike

Potrebno je:

10 pečenih paprika

1 glavica belog luka

2 kašičice soli

1 dl ulja

1 dl jabukovog sirćeta

pola kašičice šećera

Poređati očišćene paprike u činiju i malo ih posoliti. Deo oko drške ima najviše vitamina, pri pečenju oni se ovde ne izgube, pa je dobro poslužiti paprike sa drškom.

Očistiti glavicu belog luka, iseći češnjeve i staviti u avan. Dodati so i izgnječiti. Sipati ulje, sirće, šećer i malo vode (pola decilitra). Dobro izmešati i preliti paprike. Dobro je da ova salata pre služenja malo odstoji poklopljena. Može se pripremiti i veća količina, pa držati više dana u frižideru.

Ovaj recept smo dobili iz Aleksinca, gde rastu kako tamo tvrde:„najveće i najukusnije paprike”. Neki salatu prave tako što paprike pospu iseckanim lukom, pa preliju uljem i sirćetom, ali je tada drugačijeg ukusa.

(Foto Slavica Stuparušić)

Paprike punjene sirom i susamom

Potrebno je:

500 g paprika

500 g sira

100 g susama

biber, aleva paprika i so

Sveže paprike oprati, iseći vrh, očistiti od semenki pa napuniti mešavinom: pomešati sir sa propečenim susamom, dodati malo bibera i malo aleve paprike. Paprike staviti u frižider do služenja. Poslužiti isečene na kolutove.


Komentari0
9183d
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja