utorak, 15.10.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 22:55

Ajvar pobednika „Izađi mi na teglu” uskoro u prodavnicama

petak, 13.09.2019. u 12:32
(Фото Р. Крстинић)

Ove godine pokrenuta je proizvodnja ajvara po receptu koji je pobedio na nacionalnom takmičenju u pripremanju ajvara „Izađi mi na teglu”, a proizvod će se sredinom septembra naći i na rafovima većih supermarketa. Takmičenje je prilika za afirmaciju malih domaćih proizvođača i upoznavanje sa tržištem.  Takmičenje „Izađi mi na teglu”, koje se već pet godina održava širom Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, uz podršku Privredne komore Srbije, predstavlja priliku za male proizvođače hrane da se predstave domaćem tržištu.

„To je važno jer ne samo da želimo da postanemo veliki proizvođači ajvara, već i da značajan deo te proizvodnje sa uspehom izvezemo”, kaže Veljko Jovanović, sekretar Udruženja za prehrambenu industriju Privredne komore Srbije.  „Izađi mi na teglu” je odlična prilika da proizvodači shvate šta znači ući u ozbiljan trgovački sistem, u kojem, pored kvalitetnog proizvoda, treba da planiraju plasman. Podrška Privredne komore Srbije usmerena je ka prepoznavanju potencijala za korišćenje sirovina za proizvodnju i unapređenje tehnologije, kako bi se smanjila prodaja svežeg povrća u korist plasmana gotovih proizvoda od povrća, naglasio je Jovanović.

Akcija, organizovana kao svojevrsni karavan po gradovima Srbije, predstavlja turističko-privrednu manifestaciju, koja promoviše ajvar, kao jedan od domaćih gastro brendova, sa ciljem unapređenja kvaliteta proizvoda i prodaje. Pobednik iz 2018. godine, ekipa „Pucke” iz Brusa, dobila je podršku za pokretanje sopstvene proizvodnje. Ajvar po najboljem receptu, naći će se u prodaji sredinom septembra u velikim lancima supermarketa.

„Pokretanje proizvodnje po pobedničkom receptu karavana predstavlja veliki uspeh za naš projekat ali i značajan stimulans za razvoj jedne zdrave i uspešne preduzetničke priče pobednika karavana kroz promociju njihovog recepta”, kaže Ljiljana Vukotić, koordinator projekta.

Ove godine pokrenut je i edukativni centar „Izađi mi na teglu” kao podsticaj razvoju preduzetništva širom Srbije. Edukacije će se održati u šest gradova: Zaječar, Bela Palanka, Dimitrovgrad, Vladičin Han, Kanjiža i Kuršumlija, dok se u narednim godinama planira uključivanje novih gradova. Edukacija ima za cilj unapređenje znanja i veština polaznika o uslovima i načinima za pokretanje sopstvene proizvodnje. Planirana je serija predavanja koja obuhvataju različite teme, kao što su: preduzetništvo i izazovi koje nosi, marketing i prodajne veštine, izvori finansiranja i izrada projekata kao i tehnologija proizvodnje i kontrola kvaliteta.


Komentari6
1dbcf
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Beogradjanin Schwabenländle
Ја остајем код " моје " Подравке која има одличан ајвар.
Братимир
Није могуће правити индустријски ајвар по домаћем рецепту. Индустријски ајвар мора да задовољи хиљаду и један стандард, за шта је неопходно додавање хемикалија или одступање од рецепта. Ономад је тако било и са такмичењем за најбоље умешен лебац, али индустријски је био потпуно другачији рецепт, а „награда" само навлакуша односно реклама.
Aleksandra
Fabricki napravljen ajvar je uvek mnogo slabiji nego onaj koji je 'domaci', jer zahteva puno paznje dok se pravi. U Londonu sam kupila fabricki napravljen bugarski i makedonski ajvar...oboje su bili odvratni i nejestivi. Kod nas nikad ne trazim da mi stavljaju ajvar u palacinke jer je kupljen i ima bljutav ukus.
d.d
Severna Amerika je preplavljena ajvarima iz Makedonije, Bugarske, Turske, Bosne, cak i iz Slovenije(Gloria).....Naravno Makedonski po kvalitetu najbolji i najskuplji. Cak nasi ljudi ovamo prave ajvar na nas nacin i uspevaju da ga plasiraju u prodavnice. Nadajmo se da ce ajvar iz Srbije uspeti da pobedi u ovoj strasnoj trzisnoj konkurenciji. Pretpostavljam da nasi izvoznici znaju za tu konkurentnost bar sto se tice severne Amerike. Puno srece Vam zelim.
Ništa im ne treba opraštati
Pucke iz Brusa? Da nije Jutka? Iz milošte,

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja