četvrtak, 14.11.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 20:51

Saopštenje Unije diskografa – Izmene i dopune ZASP-a 18.09.2019. godine

sreda, 18.09.2019. u 13:15

Unija diskografa Srbije-UDS ovim putem pozdravlja usvajanje Izmena i dopuna Zakona o autorskom i srodnim pravima od strane Vlade Republike Srbije i Narodne skupštine Republike Srbije. Smatramo da je ovim Izmenama i dopunama Zakona o autorskom i srodnim pravima umnogome unapređeno ostvarivanje autorskog i srodnih prava, da je prepoznata važnost produženja trajanja zaštite imovinskih prava interpretatora i proizvođača fonograma, takođe je prepoznat značaj uvođenja novog prava na naknadu od emitovanja, reemitovanja i javnog saopštavanja u korist interpretatora-glumaca.

Usvojenim Izmenama i dopunama Zakona o autorskom i srodnim pravima povećana je transparentnost rada organizacija za kolektivno ostvarivanje prava, kao i njihova efikasnost u obavljanju poslova ostvarivanja prava autora i nosilaca srodnih prava. Ovo je značajno za više hiljada nosilaca prava koji svoja prava ostvaruju preko organizacija za kolektivno ostvarivanje prava.

Usvojenim Izmenama i dopunama Zakona o autorskom i srodnim pravima izvršeno je usklađivanje sa 80 procenata direktiva Evropske unije iz oblasti prava intelektualne svojine, što je značajno za zatvaranje poglavlja sedam koje se upravo odnosi na pomenutu oblast.

Unija diskografa Srbije pozdravlja i zaključenje Protokola između organizacija za kolektivno ostvarivanje prava proizvođača fonograma i interpretatora OFPS i PI, s jedne strane, i udruženja emitera ANEM i RAB, koji zajedno okupljaju preko 200 emitera u svom članstvu, s druge strane. Ovim Protokolom emiterima koji plaćaju minimalnu naknadu po tarifi data je mogućnost ostvarenja određenih umanjenja na obračunat iznos minimalne naknade, a naročito emiterima koji imaju lokalnu i regionalnu zonu pokrivanja. Organizacije OFPS i PI su izašle u susret zahtevima podnetim od strane udruženja emitera i na zajednički način postignut je sporazum i potpisan je Protokol, sve u interesu nosilaca prava, organizacija za kolektivno ostvarivanje prava, emitera i njihovih udruženja.

Početna / Specijalni dodaci /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja