subota, 10.04.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
četvrtak, 19.09.2019. u 20:00
ISHRANA

Dar s orijenta

Plavi patlidžan – zdravo povrće u kome treba uživati
(Фотографије Пиксабеј)

Ako ste u marketu ugledali jajasto povrće veličine veće i deblje tikvice, a boju šljive – nema greške – to je plavi patlidžan. Možete da ga pronađete i tamo gde ga ne očekujete: recimo u ajvaru, pored paprika, koje su osnovna sirovina za izradu ovog tradicionalnog namaza. Ovo ne znači da ste prevareni, a koliko je patlidžan zdrava namirnica tek ćete saznati.

U Srbiji se ovo jajasto povrće uzgaja nekoliko stotina godina, a postojbina mu je Kina i Indija. Te bogate svetske kuhinje obiluju receptima u kojima je ovo povrće integralni sastojak. Upravo sada se nalazimo u sezoni paltidžana, koja počinje u avgustu i traje do kraja oktobra. Naravno, patlidžan je dostupan tokom cele godine i iz uvoza, a neizostavan je za svaki iole ozbiljniji vegetarijanski roštilj. Ima specifičan, pomalo gorak, ukus i sunđerastu teksturu.

U sirovom obliku plavi patlidžan daje 24 kcal na 100 g. Kada se skuva, energetska vrednost mu je 35 kcal/100 g. Najvećim delom je od vode (92 odsto), na ugljene hidrate otpada šest odsto, masti 0,2 odsto, belančevine jedan odsto. Ne može se reći da je bogat mineralima i vitaminima, ali ima dosta celuloze, što je dobra vest ako patite od zatvora. Takođe, sadrži i pektin, što utiče na smanjenje nivoa holesterola.

Zbog prisustva kalijuma, patlidžan je prava namirnica za zdravlje čitavog kardiovaskularnog sistema. Saponini iz patlidžana su fitohemikalije koje imaju veliku ulogu u borbi protiv slobodnih radikala, upala i alergija. Antocijanin i nasunin takođe su prisutni u plavom patlidžanu, a ovi fitonutrijenti su jaki antioksidansi koji čuvaju ćelije od dejstva slobodnih radikala. Dijetalna vlakna prisutna u plavom patlidžanu su razlog što se ovo povrće koristi u dijetalnoj ishrani, jer ona daju osećaj sitosti i utiču na bolji rad creva.

Kada kupujete plavi patlidžan, proverite da li je svež, prvo na deklaraciji, a onda i na osnovu njihovog izgleda. Najbolje je uzeti patlidžan srednje veličine koji nema puno semenki, koje čine patlidžan gorkim. Spolja, patlidžan ne bi trebalo da ima oštećenja, a kora bi morala da bude glatka i čvrsta. Kada dođete kući, stavite ga u frižider u kutiju za povrće, ali dalje od jabuka.

Kada se patlidžan peče na roštilju, ne gulite ga, već nasecite na kolutove, kao tikvice. Možete ga peći i na teflonu ili keramičkom tiganju pre nego da ga pripremate u rerni. Kada ga pečete u tiganju, ne stavljajte ulje ili ga veoma malo stavite, jer zbog sunđeraste strukture patlidžan može puno ulja da upije, a prženje nije zdrav način pripreme. Priprema u rerni relativno dugo traje. Ukoliko se peče u rerni u komadu, probušite ga na nekoliko mesta da ne bi eksplodirao. Ako ga solite, količina vode će mu se smanjiti, kao i gorčina, ali će se izgubiti i ona sunđerasta struktura.

Recepata za pripremu jela od patlidžana ima zaista puno, a evo par ideja: musaka od patlidžana, punjeni patlidžani sa sirom ili mesom, pire od patlidžana, umak od patlidžana, patlidžan u voku s raznim povrćem, grilovani patlidžan… Volite picu? Probajte nadev od patlidžana s umakom od paradajza.

Slobodno eksperimentišite i uživajte u ovom neobičnom povrću.

Jasna Vujičić, nutricionista

www.nadijeti.com

Komеntari3
72cf0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

ralence
Нема ништа укусније кад домаћица испече свеже зелене паприке и испечен плави патлиџан ољушти их па онда заједно истуца у дрвеној вангли са доста белог лука. Све то са мало уља и соли.То смо звали свежи летњи Ајвар.
Predrag
Plavi patlidzan ili u narodu poznat kao plavi paradajz je poznato i jako staro povrce koje se u nasim krajevima gaji dugi niz godina. Ne razumem zasto nutricionista upoznaje citaoce sa patlidzanom kao da je u pitanju neka egzoticna biljka ? Zapravo patlidzan se kod nas odavno odomacio, i predstavlja nezamenljivi sastojak savremene Srpske kuhinje. Njegov nezamenljiv i jedinstveni ukus i aroma predstavljaju pravo uzivanje za svakog gurmana. Ja prosto obozavam plavi patlidzan !
dušan
Dobro je da se nekad neko seti da i domaće namirnice mogu biti izvor zdravlja a ne samo neka egzotika .

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja