Ako ste u marketu ugledali jajasto povrće veličine veće i deblje tikvice, a boju šljive – nema greške – to je plavi patlidžan. Možete da ga pronađete i tamo gde ga ne očekujete: recimo u ajvaru, pored paprika, koje su osnovna sirovina za izradu ovog tradicionalnog namaza. Ovo ne znači da ste prevareni, a koliko je patlidžan zdrava namirnica tek ćete saznati.
U Srbiji se ovo jajasto povrće uzgaja nekoliko stotina godina, a postojbina mu je Kina i Indija. Te bogate svetske kuhinje obiluju receptima u kojima je ovo povrće integralni sastojak. Upravo sada se nalazimo u sezoni paltidžana, koja počinje u avgustu i traje do kraja oktobra. Naravno, patlidžan je dostupan tokom cele godine i iz uvoza, a neizostavan je za svaki iole ozbiljniji vegetarijanski roštilj. Ima specifičan, pomalo gorak, ukus i sunđerastu teksturu.
U sirovom obliku plavi patlidžan daje 24 kcal na 100 g. Kada se skuva, energetska vrednost mu je 35 kcal/100 g. Najvećim delom je od vode (92 odsto), na ugljene hidrate otpada šest odsto, masti 0,2 odsto, belančevine jedan odsto. Ne može se reći da je bogat mineralima i vitaminima, ali ima dosta celuloze, što je dobra vest ako patite od zatvora. Takođe, sadrži i pektin, što utiče na smanjenje nivoa holesterola.
Zbog prisustva kalijuma, patlidžan je prava namirnica za zdravlje čitavog kardiovaskularnog sistema. Saponini iz patlidžana su fitohemikalije koje imaju veliku ulogu u borbi protiv slobodnih radikala, upala i alergija. Antocijanin i nasunin takođe su prisutni u plavom patlidžanu, a ovi fitonutrijenti su jaki antioksidansi koji čuvaju ćelije od dejstva slobodnih radikala. Dijetalna vlakna prisutna u plavom patlidžanu su razlog što se ovo povrće koristi u dijetalnoj ishrani, jer ona daju osećaj sitosti i utiču na bolji rad creva.
Kada kupujete plavi patlidžan, proverite da li je svež, prvo na deklaraciji, a onda i na osnovu njihovog izgleda. Najbolje je uzeti patlidžan srednje veličine koji nema puno semenki, koje čine patlidžan gorkim. Spolja, patlidžan ne bi trebalo da ima oštećenja, a kora bi morala da bude glatka i čvrsta. Kada dođete kući, stavite ga u frižider u kutiju za povrće, ali dalje od jabuka.
Kada se patlidžan peče na roštilju, ne gulite ga, već nasecite na kolutove, kao tikvice. Možete ga peći i na teflonu ili keramičkom tiganju pre nego da ga pripremate u rerni. Kada ga pečete u tiganju, ne stavljajte ulje ili ga veoma malo stavite, jer zbog sunđeraste strukture patlidžan može puno ulja da upije, a prženje nije zdrav način pripreme. Priprema u rerni relativno dugo traje. Ukoliko se peče u rerni u komadu, probušite ga na nekoliko mesta da ne bi eksplodirao. Ako ga solite, količina vode će mu se smanjiti, kao i gorčina, ali će se izgubiti i ona sunđerasta struktura.
Recepata za pripremu jela od patlidžana ima zaista puno, a evo par ideja: musaka od patlidžana, punjeni patlidžani sa sirom ili mesom, pire od patlidžana, umak od patlidžana, patlidžan u voku s raznim povrćem, grilovani patlidžan… Volite picu? Probajte nadev od patlidžana s umakom od paradajza.
Slobodno eksperimentišite i uživajte u ovom neobičnom povrću.
Jasna Vujičić, nutricionista
www.nadijeti.com