nedelja, 24.01.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
petak, 27.09.2019. u 22:30 Marija Brakočević

Ugo­vor o pri­vre­me­no-po­vre­me­nim po­slo­vi­ma ne šti­ti uvek rad­ni­ke

Tek tre­ba utvr­di­ti da li je po­vre­dna li­sta na­pravljena u tre­nut­ku pa­da Mar­ka Ko­sov­ca, rad­ni­ka an­ga­žo­va­nog kroz pro­gram jav­nih ra­do­va, da li je do to­ga do­šlo usled nje­go­ve ne­pa­žnje ili za­to što ni­su bi­le spro­ve­de­ne me­re bez­bed­no­sti na me­stu oba­vlja­nja po­sla
(Фото Пиксабеј)

Ne­dav­no pre­mi­nu­li Mar­ko Ko­so­vac iz Ži­če, ko­ji je u JP „Či­sto­ća” iz Kra­lje­va bio an­ga­žo­van na ko­še­nju tra­ve i či­šće­nju par­ko­va i to za­hva­lju­ju­ći ugo­vo­ru o pri­vre­me­no-po­vre­me­nim po­slo­vi­ma, kroz pro­gram jav­nih ra­do­va Na­ci­o­nal­ne slu­žbe za za­po­šlja­va­nje (NSZ), a za ko­ji se sam pri­ja­vio jer ni­je imao za­po­sle­nje, ostao je bez po­sla iako je u to­ku oba­vlja­nja svog rad­nog za­du­že­nja bio te­ško po­vre­đen i sme­šten na ode­lje­nju ne­u­ro­hi­rur­gi­je Kli­nič­kog cen­tra „Kra­lje­vo”. Ka­ko je to mo­gu­će, pi­ta se po­ro­di­ca na­stra­da­log ko­ji je na kra­ju i pre­mi­nuo od po­sle­di­ca pa­da sa trak­tor­skih ko­li­ca.

Nad­le­žni na­po­mi­nju da je pro­blem u to­me što je Mar­ka Ko­sov­ca „šti­tio” ugo­vor o pri­vre­me­no-po­vre­me­nim po­slo­vi­ma ko­ji rad­ni­ka fak­tič­ki i ne šti­ti pre­vi­še, jer se nji­me ne ure­đu­je pod­ruč­je rad­nog od­no­sa, pa čak ni u slu­ča­ju da sa­mo je­dan dan ne do­đe na po­sao. U NSZ-u is­ti­ču da oni ne an­ga­žu­ju rad­ni­ka na jav­nim ra­do­vi­ma već to spro­vo­di po­slo­da­vac iz­vo­đač jav­nog ra­da ko­ga od­re­đu­je ta slu­žba na osno­vu jav­nog kon­kur­sa. Zbog to­ga, is­ti­ču, ne mo­gu ni da tu­ma­če od­no­se na re­la­ci­ji po­slo­da­vac i rad­no an­ga­žo­va­ni, jer je iz­vo­đač jav­nog ra­da du­žan da za­klju­či ugo­vor o pri­vre­me­nim i po­vre­me­nim po­slo­vi­ma sa iza­bra­nim ne­za­po­sle­nim sa evi­den­ci­je Slu­žbe.

Osta­je do kra­ja ne­raz­ja­šnje­no i pi­ta­nje upu­će­no in­spek­ci­ji ra­da ko­ja tre­ba da utvr­di da li je po­slo­da­vac uči­nio sve po pro­pi­si­ma kad je reč o spro­vo­đe­nju me­ra bez­bed­no­sti i za­šti­te zdra­vlja rad­ni­ka na ra­du, u tre­nut­ku ka­da je Mar­ko Ko­so­vac oba­vljao svoj po­sao. Ako se utvr­di od­go­vor­nost, on­da će po­slo­da­vac mo­ra­ti da sno­si po­sle­di­ce, a po­ro­di­ca na­stra­da­log rad­ni­ka će mo­ći da obe­šte­će­nje po­tra­ži na su­du. Nad­le­žni bi tre­ba­lo da utvr­de i da li je po­vre­dna li­sta na­pravljena u tre­nut­ku pa­da Mar­ka Ko­sov­ca, da li je po­slo­da­vac pri­ja­vio ne­sre­ću, zbog če­ga je do­šlo do pa­da, da li zbog ne­pa­žnje rad­ni­ka ili za­to što ni­su spro­ve­de­ne me­re bez­bed­no­sti na me­stu oba­vlja­nja po­sla… 

U NSZ-u na­po­mi­nju da po­slo­da­vac ima oba­ve­zu, iz­me­đu osta­log, da za­klju­či ugo­vor o pri­vre­me­nim i po­vre­me­nim po­slo­vi­ma sa ne­za­po­sle­nim naj­du­že do pred­vi­đe­ne du­ži­ne tra­ja­nja jav­nog ra­da i rad­ni­ka pri­ja­vi na oba­ve­zno so­ci­jal­no osi­gu­ra­nje i do­sta­vi od­go­va­ra­ju­će do­ka­ze NSZ-u.

–  Du­žan je i da an­ga­žo­va­nom re­dov­no pla­ća na­kna­du za oba­vlje­ni po­sao, pri­pa­da­ju­će po­re­ze i do­pri­no­se za oba­ve­zno so­ci­jal­no osi­gu­ra­nje, da or­ga­ni­zu­je za­šti­tu i bez­bed­nost rad­no an­ga­žo­va­nih, da do­sta­vlja me­seč­ni iz­ve­štaj o spro­vo­đe­nju jav­nog ra­da i oba­ve­sti NSZ o svim pro­me­na­ma va­žnim za re­a­li­za­ci­ju ugo­vo­ra – na­bra­ja­ju u NSZ-u.

S dru­ge stra­ne, Na­ci­o­nal­na slu­žba za za­po­šlja­va­nje se oba­ve­zu­je da bu­de po­sred­nik ne­za­po­sle­ni­ma sa evi­den­ci­je NSZ-a za­rad nji­ho­vog rad­nog an­ga­žo­va­nja, ali i u slu­ča­ju po­tre­be za za­me­nom rad­no an­ga­žo­va­nih, kao i da kon­tro­li­še na­men­ski utro­šak sred­sta­va. Na osno­vu do­sta­vlje­nih do­ka­za NSZ ima oba­ve­zu da pre­no­si sred­stva po­slo­dav­cu i to: na­kna­du za oba­vljen po­sao oso­ba­ma an­ga­žo­va­nim na jav­nom ra­du uve­ća­nu za pri­pa­da­ju­ći po­rez i za do­pri­no­se, kao i na­kna­du tro­ško­va spro­vo­đe­nja jav­nog ra­da i na­kna­du tro­ško­va obu­ke (uko­li­ko je to po­treb­na).

Komеntari9
7775e
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Moje iskustvo -oterace me iz Srbije
Obavljao sam strucnu praksu kao profesor fizickog vaspitanja od aprila ove godine.NSZ me na ime toga isplacivla 20,000.00 mesecno.I tu nije bilo nikakvih problema..Za vreme letnjeg raspusta kada nisam imao primanja od NSZ radio sam po Ugovoru o privremenim poslovima na bazenu kao spasilac.Kada sam u avgustu dosao u skolu da nastavim sa strucnom praksom NSZ mi je ukinula novcanu nadoknadu .Trebao sam da prespavam letnji raspust i sada bih i dalje obavljao strucnu praksu.Ne znam sta da radim.
Sotir gardačić
Ljudi su godinama privremeno zaposleni, ugovoru im se produžuju na minimalcu (čistačice, radnici gradske čistoće,portiri- obezbezbeđenje) a da postanu stalno zaposleni e to je već nemoguća misija. Ili si stalno zaposlen ili nisi?! O čemu se ovde radi?
Данци на хтз сара
"Оста­је до кра­ја не­раз­ја­шње­но и пи­та­ње упу­ће­но ин­спек­ци­ји ра­да ко­ја тре­ба да утвр­ди да ли је по­сло­да­вац учи­нио све по про­пи­си­ма кад је реч о спро­во­ђе­њу ме­ра без­бед­но­сти и за­шти­те здра­вља рад­ни­ка на ра­ду, у тре­нут­ку ка­да је Мар­ко Ко­со­вац оба­вљао свој по­сао. " Ако није задужио заштитну кацигу (шлем) за део посла који се односи на пењањање на стог сена на тракторској приколици, онда је то грешка послодавца.
Боривоја Банковић
То је та неолиберална Србија у којој живимо. Пао си на радном месту и погинуо, следује ти отказ што сутрадан ниси дошао на посао. Поштено, па на суд.
Vuk
To je postsocijalističku sistem sa kadrovima iz istog vremena... Kapitalizam ima sindikate u privatnim i društvenim firmama a u srpskim nema...
Вељ Одеси
Што је друштвена средина заосталија то је однос према нижим друштвеним класама бахатији. А што нису сви осигурани, па ето и код кошења траве могуће су тешке повреде. Народ да гласа кад треба да трпи и ћути а кад се властелини посвађају са другима народ да иде да гине, па не служимо ваљда само томе или да одемо сви.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja