sreda, 16.10.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 13:20

Promenili „ploču” - crveno meso sada ne škodi zdravlju

Autor: S. S.četvrtak, 03.10.2019. u 14:11
(Фото А. Васиљевић)

Novo istraživanje koje kaže da crveno i prerađeno meso verovatno nije štetno za ljudsko zdravlje podstaklo je na reakciju stručnjake koji i dalje smatraju da ga treba konzumirati što manje.

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) crveno i prerađeno meso klasifikuje kao kancerogeno, a zdravstvena udruženja širom sveta ljudima preporučuju smanjenje njihovog unosa kako bi smanjili rizik od obolenja od raka, javlja britanski Gardijan. Ljudi koji dnevno pojedu 900 grama crvenog ili prerađenog mesa trebalo bi da tu količinu smanje na 700 grama, smatra vodeće britansko medicinsko udruženje. Osim štetnog uticaja koji ima na ljudsko zdravlje, konzumiranje crvenog mesa direktno je povezana i sa zagađenjem životne sredine i klimatskim promenama zbog emisije staklene bašte nastalih kao posledica industrijske proizvodnje mesa.

Međutim, tim od 14 naučnika na čelu sa profesorom Bradlejom Džoanstonom sa univerzitetima Dalhauzi u Kanadi došao je do zaključka da ljudi koji vole meso ne moraju da prestanu da ga konzumiraju iz zdravstvenih razloga.

„Naše istraživanje nije pronašlo direktnu povezanost konzumacije crvenog mesa s obolevanjem od raka, dijabetesa ili srčanih bolesti”, rekao je Džonston.

Mnogi naučnici su se složili sa tvrdnjama Džonstonovog tima da su dosadašnje studije o štetnosti crvenog mesa širom sveta bile neprecizne, sa nedovoljnim brojem dokaza tako da su ostavile otvorene obe mogućnosti: da je crveno meso štetno i da nije. Drugi su pak bili kritični tvrdeći da je Džonstonov tim pogrešio što u obzir nije uzeo i štetan učinak mesne industrije na životnu sredinu. Vodeći poverenici Komisije za hranu, planetu i zdravlje, koji su se u januaru ove godine založilo za ishranu baziranu na biljkama iz zdravstvenih i ekoloških razloga, žestoko su napali istraživanje Džonstonovog tima.

„Studija je prepuna grešaka, a lično nikad nisam vidio lošiju prezentaciju dokaza u jednom naučnom radu”, izjavio je profesor epidemiologije i nutricionizma sa Harvarda Valter Vilet, koji je inače vegan.

Rekao je da su mnogi od učesnika u studiji bili mladi ljudi s puno manjom verojatnoćom da obole od navedenih bolesti u kratkom vremenskom periodu, dodajući da je smanjenje rizika od oboljevanja koje se može postići zamenom crvenog mesa zdravim izvorom proteina slično uzimanju lekova za povišen holesterol i visok krvni pritisak, a na njih se troše velike svote novaca.

Uprkos kritikama iz naučnih krugova, većina stručnjaka rekla je da je metodologija kojom se tim koristio u studiji objavljenoj u časopisu „Anali interne medicine” temeljna, hvaleći način na koji su prikupljeni i vrednovani rezultati iz dosadašnjih studija širom svijeta. Najboljim studijama pokazale su se one u kojima je određena ishrana bila nasumično pripisivana većem broju učesnika.

„U 12 testiranja koja su uključivala 54.000 ljudi nismo pronašli dokaze da su oni koji su više konzumirali crveno meso bili podložniji oboljenju od raka, dijabetesa i srčanih bolesti”, rekao je Džonston.

„U nekim studijima kojima smo se koristili primetili smo nešto manji rizik obolevanja kod ljudi koji nisu konzumirali crveno meso. Reč je bila o istraživanjima koja su uključivala milione ljudi, pri čemu je preciznost dokaza bila vrlo mala”, dodao je.

Svetski fond za istraživanje raka nije prihvatio rezultate istraživanja Džonstonovog tima, jer bi „oni mogli ljude da odvedu u krivom pravcu i uvere ih da mogu da jedu crveno i prerađeno meso u željenim količinama”.

Poruka koju ljudi moraju čuti je da ne bi trebali konzumirati više od tri porcije crvenog mesa nedeljno. Svoj stav Svetski fond za istraživanje raka potkrepljuje činjenicom da je iza njih 30 godina načinih radova i zato pozivaju ljude da smanje unos crvenog mesa.


Komentari35
06f7e
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Mario
Ne sa 900g na 700g nego, 90g na 70g dnevno!!!!! Greska je u tekstu.
Мица Хаубица
значи, црвена кобаја је здрава
Pekar
Srz problema je u vaskolikim interesnim grupama koje uticu na institute i istrazivanja, kako bi mogli da "guraju" svoje proizvode. Najpoznatiji primer je onaj iz SAD sa pocetka 20.veka kada se razvijala industrija prerade biljaka uljarica, pa se preslo sa potrosnje svinjske masti na potrosnju biljnih ulja. Da bi se stare navike iskorenile, pokretali bi razne kampanje da demonizuju zasicene masti. Takvih primera je mnogo.
Данило
Комунизам нас је одвојио од корена, историје, традиције, вере.. Крајине, Космета и то прогласио за патриотизам. Али, за дивно чудо нису дирали српску куину. Е, сада је и она дошла на ред, минира је индустрија, фармација...Не ваља хлеб насушни, не ваља пребранац, чварци, свињска маст...Рафинисано уље и комунизам су нас усрећили са холестеролом и једноумљем, безумљем. Сви се са љубављу сећамо диве Ксеније Цицварић а ко зна спремити цицвару, старо српско јело?Какав Прозор, не дамо куину.
Саша Микић
Ал га претерасте Данило. Комунизам, па крив за све. Некада су Срби више гладовали него што су били сити и зато није било холестерола, али је зато било туберкулозе. Оно што ви помињете као српску кухињу је било само за славе и преславе. Месо није било баш често на трпези. Пост је и ''смишљен'' да би се уштедело на храни, јер су највећи постови у доба када баш нема превише хране. Некад није било фрижидера и замрзивача.
Preporučujem 37
dipl. agronom
Isto se desilo Kini,pa napravise paradu ponosa,pre neki dan...A sve jedu...!!
Preporučujem 11
Prikaži još odgovora
Баћа из Селеуша
Кад би четворочлана породица (не једна особа) у Србији јела тих 1 кг јунетине дневно по просечно 700 дин за кг то би породицу коштало незамисливих 21000 динара!!! А у провинцији (и не само провинцији) такве прородице су пресрећне ако имају 25000 месечно не за месо, него за живот са све комуналијама, харачима, порезима, принудим управницима...
Mustafa Aga
Ja se izvinjavam shto bih zeleo da se nadovezem na vash komentar...Nije mi ni na kraj pameti da sebe neshto uzdignem nego chisto zbog nashih gradjana da vide koiko su razlike Zapada i kod nas...U Americi je 1kg junetine oko 10 dolara gde ja zivim...Supruga i ja primamo na ruku zajedno vishe od 12000 dolara...Znachi ja i supruga, u mesu, radimo za jedno 1200 kg mesechno...Onda vidite da li Englezi preteruju kada kazu da treba smanjti konzumaciju mesa sa 900 na 700 gr...
Preporučujem 19

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja