ponedeljak, 25.01.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
utorak, 08.10.2019. u 16:04 Miroljub Mijušković

Ša­bač­ke go­di­ne Isi­do­re Se­ku­lić

U Šap­cu ot­kri­ve­na spo­men-plo­ča na ku­ći u ko­joj je od 1909. do 1912. go­di­ne ži­ve­la naj­um­ni­ja Srp­ki­nja svo­ga do­ba
(Фо­то М. Ми­ју­шко­вић) Црквени великодостојници подред спомен-плоче Исидори Секулић

Ša­bac – Na ku­ći u Uli­ci kra­lja Alek­san­dra broj 15 u Šap­cu, u ko­joj je od 1909. do 1912. go­di­ne ži­ve­la knji­žev­ni­ca Isi­do­ra Se­ku­lić (1877–1958), ju­če je ot­kri­ve­na spo­men-plo­ča, dar ša­bač­ke cr­kve­ne op­šti­ne. Sve­ča­nom či­nu pri­su­stvo­va­li su vla­di­ka ša­bač­ki La­vren­ti­je, dr Lju­bo­mir Ran­ko­vić, ured­nik iz­da­vač­ke ku­će „Glas cr­kve”, ko­ja je po­kre­nu­la ovaj po­du­hvat, go­sti iz Lo­zni­ce i Re­pu­bli­ke Srp­ske, kao i dru­gi zva­nič­ni­ci.

Za po­sta­vlja­nje spo­men-plo­če ni­je slu­čaj­no iza­bran me­sec ok­to­bar, is­ta­kao je Lju­bo­mir Ran­ko­vić, jer se naj­um­ni­ja Srp­ki­nja svog do­ba, pr­va že­na član Srp­ske aka­de­mi­je na­u­ka, po­čet­kom ok­to­bra 1909. go­di­ne do­se­li­la u Ša­bac, po­što je ak­tom Mi­ni­star­stva pro­sve­te Kra­lje­vi­ne Sr­bi­je po­sta­vlje­na za pri­vre­me­nu raz­red­nu uči­te­lji­cu Srp­ske kra­ljev­ske vi­še žen­ske ško­le u ovom gra­du.

Isi­do­ra je u Šap­cu pre­da­va­la ne­mač­ki je­zik i ma­te­ma­ti­ku u svim raz­re­di­ma i gim­na­sti­ku u tre­ćem i če­tvr­tom, a ta­ko­đe, u ok­to­bru 1911, uz po­sta­vlje­nje za stal­nu raz­red­nu uči­te­lji­cu, mi­ni­star pro­sve­te joj je po­slao i sve­do­čan­stvo o nje­nom pre­la­zu u srp­sko po­dan­stvo. Ro­đe­na 16. fe­bru­a­ra 1877. go­di­ne u Mo­šo­ri­nu u Bač­koj, ona je do ta­da zva­nič­no bi­la dr­ža­vljan­ka Austro­u­gar­ske, u ko­joj je 1892. di­plo­mi­ra­la ma­te­ma­ti­ku i pri­rod­ne na­u­ke na Pe­da­go­škoj aka­de­mi­ji u Bu­dim­pe­šti, a 1922. dok­to­ri­ra­la u Ne­mač­koj.

Vi­ša žen­ska ško­la na­la­zi­la se u is­toj uli­ci, na uglu gde je u dru­goj po­lo­vi­ni dva­de­se­tog ve­ka po­dig­nu­ta uprav­na zgra­da ša­bač­kog agro­in­du­strij­skog kom­bi­na­ta. U se­ća­nji­ma svo­je uče­ni­ce Da­rin­ke Kr­stić Ber­to­li­no, ot­kri­va mr So­nja Bo­kun Đi­nić, no­va na­stav­ni­ca je osta­la kao jed­na od pr­vih ko­je su pod­se­kle ko­su, pa su je zva­li „ši­ša­va Isi­do­ra”. Pre­ma đa­ci­ma je bi­la le­de­na i vr­lo stro­ga i mno­go se ner­vi­ra­la zbog nji­ho­vog ne­zna­nja.

Isi­do­ra Se­ku­lić je uče­stvo­va­la u kul­tur­nom ži­vo­tu Šap­ca i žen­ske ško­le: u ra­du Fran­cu­skog klu­ba, ko­ji je bio zbor­no me­sto gra­đan­ske eli­te, svi­ra­la je kla­vir u ku­ći kom­po­zi­to­ra Ro­ber­ta To­lin­ge­ra, pra­ti­la po­zo­ri­šne pred­sta­ve... Po­vo­dom po­se­te Be­o­grad­ske ope­re u Šap­cu, u tek­stu za „No­vo vre­me”, ona za­klju­ču­je da go­sti ni­su ste­kli po­pu­lar­nost u ovom gra­du.

„Za vre­me bo­rav­ka u Šap­cu, Isi­do­ra Se­ku­lić ula­zi na ve­li­ka vra­ta u srp­sku knji­žev­nost kao sup­til­ni pro­zni pi­sac, kao lu­cid­ni ese­ji­sta, kao iz­gra­đe­ni kri­ti­čar i pre­vo­di­lac s en­gle­skog. U ša­bač­kim go­di­na­ma su na­sta­li ra­do­vi: ’Go­spo­đa Ki­ri’, ’Fran­cu­ska aka­de­mi­ja’, ’Pe­sni­ci ko­ji la­žu’, ’Vic go­spo­di­na Ber­nar­da Šoa’, ’Po­za’, ’Pa­lan­ka’”, is­ti­če So­nja Bo­kun Đi­nić.

Epi­skop La­vren­ti­je ka­že da je po­no­san što je Isi­do­ra Se­ku­lić to­li­ko go­di­na pro­ve­la u Šap­cu, što je za­vo­le­la ovaj grad i pi­sa­la o nje­mu i nje­go­vim ži­te­lji­ma u svo­jim de­li­ma. „Tre­ba se ugle­da­ti na nju, vred­no­ću, lju­bav pre­ma srp­skom ro­du. Ona je pri­mer ka­kva tre­ba da bu­de srp­ska že­na. I da je sre­će, tre­ba­lo bi, kad god se osni­va ne­ko žen­sko udru­že­nje srp­skog na­ro­da, da no­si ili ime Isi­do­re Se­ku­lić ili maj­ke An­ge­li­ne”, is­ti­če vla­di­ka, ko­ji je kao mlad bo­go­slov pri­su­stvo­vao ope­lu i sa­hra­ni slav­ne srp­ske knji­žev­ni­ce 5. apri­la 1958. u Be­o­gra­du.

Komеntari1
7a790
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Zagorka
Sve je dostojanstveno i lepo na fotografiji koja je ilustrovala clanak o Isidori Sekulic i dostojno je velike knjizevnice.Sabacka crkva je odala pocast Isidori,najumnijoj Srpkinji do danasnjih dana,casnoj zeni i patrioti do kraja.Poruke episkopa Lavrentija,prilikom otkrivanja ploce, humane su i podsticajne za mladu generaciju.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja