sreda, 20.11.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 18:28

U „Merkatoru” prodavali ćevape s vinobranom

Očigledno su mesari koristili ovaj zabranjeni konzervans da bi meso zadržalo primamljivu boju i što duže ostalo sveže u vitrinama
Autor: Jelica Antelj - Ivana Albunovićsubota, 12.10.2019. u 22:00
Фото А.Васиљевић

Tri velika trgovinska lanca u Sloveniji – „Merkator”, „Špar” i „Tuš” – prodavali su ćevape u kojima je pronađen zabranjeni konzervans – vinobran.

Ovaj konzervans, koji inače ima ulogu očuvanja svežine proizvoda i sprečavanja razvoja mikroorganizama, nije dozvoljeno dodavati poluproizvodima od mesa kao što su ćevapi, pljeskavice, sveže kobasice... Očigledno su mesari koristili taj aditiv kako bi ćevapi zadržali primamljivu boju i što duže ostali sveži u vitrinama.

Posle burnih reakcija potrošača u Slovenija, oglasila se inspekcija koja smiruje javnost saopštenjem da je reč o praksi pojedinaca koji su radili u mesarama, a ne poslovnoj politici trgovinskih lanaca.

Ovakav zaključak inspektori su doneli nakon što je jedan zaposleni iz „Špara” u Ljubljani priznao da su, tokom pripremanja ćevapa u objektu, koristili ovaj dodatak.

Inače, ovaj aditiv pripada grupi alergena, a u dva uzorka ćevapa bilo ga je u količini dovoljnoj da se proizvodi proglase nebezbednim za upotrebu.

Prema izveštaju slovenačkih medija, ostalo je nejasno zašto javnost nije blagovremeno obaveštena o ovim nepravilnostima. Recimo, podvlači se da je vest objavljena pre nekoliko dana, kada je u „Merkatoru” iz Celja već uveliko istekla zabrana prometa poluproizvoda od mesa. Zabrana je trajala od 11. septembra do 3. oktobra.

Tek onda su isplivali detalji afere koja je počela praktično redovnom inspekcijskom kontrolom upotrebe aditiva u mesu. Slovenački inspektori najpre su, početkom juna, pronašli ovaj nedozvoljeni sastojak u dve manje, lokalne mesare. To je bio povod za nedavno sprovedenu širu kontrolu, koja je obuhvatila celokupno tržište – trgovinske lance, 22 mesare i 17 ugostiteljskih objekata.

Nadležni inspektorat saopštio je da su nedozvoljene radnje bile najrasprostranjenije upravo u mesarama velikih trgovinskih lanaca, dok u ugostiteljskim objektima ovaj konzervans nije pronađen. Slovenački mediji, međutim, primećuju da je javnost prekasno obaveštena o nalazima ove kontrole, nakon što su kupci već pojeli ove proizvode. Prema ovim izveštajima izgleda da su i inspektori ostali zatečeni.

– Kada na tržištu nađemo bilo kakvu problematičnu hranu odmah obaveštavamo potrošače preko veb stranice. U ovom slučaju to se dogodilo kada je bila završena šira kontrola. Nažalost, posle svega ne znamo koliko je ovakvog mesa prodato na tržištu – prenosi slovenačko „Delo”.

Prema važećim evropskim propisima za bezbednost hrane, u ovom slučaju odgovorni su trgovci koji imaju obavezu da prekontrolišu hranu koju puštaju u promet, tako što će sprovoditi i svoje interne kontrole. Samo u dva slučaja trgovci su kontrolisali i ovaj aditiv. Tri male mesare su tvrdile da su radnici obučeni za pripremu proizvoda od mesa i upotrebu aditiva, ali nisu imali objašnjenje otkud vinobran u ćevapima. Odmah posle saopštenja inspekcija oglasio se „Merkator”, koji tvrdi da je „reč o izuzecima” koji ne odgovaraju njihovim visokim standardima kvaliteta.

– Pooštrili smo internu kontrolu i obavili dodatna uzorkovanja mesa u svim našim objektima. Saslušani su svi mesari, a jednom je izrečena opomena za proizvoljno ponašanje – rekli su u ovom trgovinskom lancu. „Tuš” je bio konkretniji i, osim najavljenih rigoroznijih kontrola, saopštio je da „ovaj aditiv nije ni u jednom od njihovih recepata za ćevape”. Kao i u „Merkatoru”, tvrde da je reč o izuzetku.

Inače, ovaj konzervans nije dozvoljen u poluproizvodima od mesa (ćevapi, pljeskavice, kobasice) ni po propisima koji su važeći u Srbiji. Prema nezvaničnim informacijama, kontrole na prisustvo vinobrana u mesu redovno se sprovode i događa se, takođe, da uzorci budu pozitivni na prisustvo tog konzervansa.


Komentari22
7eb0f
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Dalibor
A narod... Pa jede k'o mas'an i nista ne pita!
pera
jel je to isti onaj vinobran sto koriste bake za zimnicu?
Леон Давидович
Ма жалост корите га. Не би се баш могао приписати оним некадашњим бакицама које су имале своје методе природног чувања намирница већ је винобран неким чудом постао мода данашњег модерног доба мимо икаквог позивања на знања из те области. Данас када постоје тегле са Twist-of ппклопцима у домаћинствима се зимница може конзервисати пастеризациом без икаквих додатака конзерванса и може се чувати најмање две године на собној темперастури.Али очигледно им је лакше ставити винобран?
Preporučujem 12
Леон Давидович
Само име му каже да се винобран користи за конзервисање вина које се не конзервише топлотом то јест пастеризациом. То су веома мале количине прописане стандардом (правилником). Међуттим колико се може сазнати многи то масовно купују и конзервишу у дпмаћинствима поврће, уместо да користе сорбат који је далеко безопаснији (али ваљда имају предрасуду према речи конзерванс). У месне прерађевине иду нитрити , а сасвим је могуће да их неко недозвољено трпа и у свеже месо као и винобран.
Ljubomir
Istina ide ovako: "Dešava se da konzervans bude pozitivan na meso..."
Radoslav
Sta li su tek nama stavljali u hranu od 45. do 90. godine proslog veka, dok nisu sasvim razotkriveni pa pobegli u skute EU...
Kostadin
E 621 MSG — (Monosodium glutamate, sodium glutamate, natrijum glutamat , su drugi nazivi) pogledajte sastav hrane koju kupujete i vrlo često ćete naći na ovaj sastojak. U pitanju je supstanca koja utiče na sam mozak, varajući ga da oseti više ukusa, nego što ga ima u hrani. Obzirom da je čulo ukusa ono koje nam najčešće diktira kupovinu namirnica — automatski preferiramo namirnice sa MSG. Problem je što MSG menja metabolizam i izaziva razne metaboličke poremećaje.Utiče i na mozak tako da...
Preporučujem 18
Џејми Шеј
Radoslave ne znamo sta su nam stavljali u hranu od 45 do 90 ali rezultati su dobro vidljivi. Izgleda da su ta "sredstva" vrlo efikasna.
Preporučujem 15

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja