nedelja, 29.11.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
sreda, 16.10.2019. u 10:30 S. U. G.

Ve­li­ka­ni u far­ma­ci­ji – Ste­van Ja­ko­vlje­vić i Jo­van Tu­ca­kov

Отва­ра­ње из­ло­жбе „Тра­жим по­че­так, сјај и са­те ста­ле” на Фар­ма­це­ут­ском фа­кул­те­ту (Фо­то Фар­ма­це­ут­ски фа­кул­тет)

U sklo­pu obe­le­ža­va­nja ju­bi­le­ja, 80 go­di­na stu­di­ja far­ma­ci­je u Sr­bi­ji, na Far­ma­ce­ut­skom fa­kul­te­tu otvo­re­na je iz­lo­žba „Tra­žim po­če­tak, sjaj i sa­te sta­le” iz ci­klu­sa „Ve­li­ka­ni u far­ma­ci­ji”, o aka­de­mi­ci­ma Ste­va­nu Ja­ko­vlje­vi­ću i Jo­va­nu Tu­ca­ko­vu, autor­ke Je­le­ne Ma­noj­lo­vić.

Po­se­ti­o­ci­ma su se, po­red autor­ke iz­lo­žbe, obra­ti­li dr Iva­na Spa­so­vić, isto­ri­čar, i aka­de­mi­ci Ra­do­je Čo­lo­vić i Mi­lo­sav Te­šić, dok je u mu­zič­kom de­lu pr­o­gra­ma Va­sa Staj­kić, pr­vak Ope­re Srp­skog na­rod­nog po­zo­ri­šta, iz­veo kom­po­zi­ci­je Sta­ni­sla­va Bi­nič­kog.

Po­vo­dom obe­le­ža­va­nja zna­čaj­nog ju­bi­le­ja fa­kul­te­ta, Alek­san­dra Pje­vić, po­to­mak apo­te­ka­ra Pe­tra Ku­ša­ko­vi­ća, pi­o­ni­ra far­ma­ce­ut­skog mar­ke­tin­ga u Sr­bi­ji, da­ro­va­la je deo nji­ho­vog po­ro­dič­nog na­sle­đa Mu­ze­ju za isto­ri­ju far­ma­ci­je pri Far­ma­ce­ut­skom fa­kul­te­tu, u vi­du Le­ga­ta Ku­ša­ko­vi­ća.

Ovom iz­lo­žbom orga­ni­za­to­ri že­le da pod­se­te jav­nost na kom­plek­sne lič­no­sti ko­je su sa jed­ne stra­ne ute­me­lji­va­či stu­di­ja far­ma­ci­je, a sa dru­ge su na­ci­ju za­du­ži­li kao zna­čaj­ni umet­ni­ci, ro­do­lju­bi i na­uč­ni­ci.

Na iz­lo­žbi su pred­sta­vlje­ni arhiv­ska gra­đa, lič­ni pred­me­ti, audio-za­pi­si, fo­to­gra­fi­je iz pri­vat­nih ko­lek­ci­ja. Na­me­ra auto­ra i orga­ni­za­to­ra iz­lo­žbe je da ši­roj pu­bli­ci pred­sta­ve pr­o­fe­si­o­nal­ni zna­čaj Ste­va­na Ja­ko­vlje­vi­ća, po­zna­ti­jeg kao aka­de­mi­ka knji­žev­no­sti i auto­ra „Srp­ske tri­lo­gi­je”, ko­ji je sa dru­ge stra­ne bio pr­vi sta­re­ši­na Far­ma­ce­ut­skog od­se­ka i pr­vi pr­o­fe­sor bo­ta­ni­ke na Od­se­ku za far­ma­ci­ju, kao i Jo­va­na Tu­ca­ko­va, osni­va­ča In­sti­tu­ta „Jo­sif Pan­čić”, aka­de­mi­ka iz et­no-me­di­ci­ne, pr­vog pr­o­fe­so­ra far­ma­kog­no­zi­je na Od­se­ku za far­ma­ci­ju, ko­ji je još od vre­me­na stu­di­ja i to­kom či­ta­vog ži­vo­ta bio hor­ski pe­vač i so­li­sta. Kao stu­dent bio je član Pe­vač­kog dru­štva „Bal­kan”, a to­kom bo­rav­ka u Fran­cu­skoj na­stu­pao je kao te­nor so­li­sta u cr­kvi No­tr Dam, iz­vo­de­ći „Re­kvi­jem”. Za vre­me ra­da u Sko­plju, kao voj­ni far­ma­ce­ut bio je član Pe­vač­kog dru­štva „Mo­kra­njac”. Na po­stav­ci po­se­ti­o­ci ima­ju pri­li­ku da ču­ju audio-snim­ke iz Že­ne­ve, iz 1952. go­di­ne, na ko­ji­ma Tu­ca­kov iz­vo­di kom­po­zi­ci­je Bi­nič­kog.

U ne­de­lju od 10 do 15 ča­so­va Far­ma­ce­ut­ski fa­kul­tet upri­li­či­će niz ra­di­o­ni­ca, pre­da­va­nja i sa­ve­to­va­nja na ko­ji­ma će su­gra­đa­ni svih ge­ne­ra­ci­ja mo­ći da sa­zna­ju sve o zdra­vom ži­vo­tu, is­hra­ni, tu­ma­če­nju la­bo­ra­to­rij­skih re­zul­ta­ta, a do­bi­će i pre­po­ru­ke o pra­vil­noj pri­me­ni le­ko­va, su­ple­me­na­ta, le­ko­vi­tom bi­lju i iz­ra­di ča­je­va, pr­o­ce­su pr­o­iz­vod­nje le­ko­va… Bi­će orga­ni­zo­va­na i struč­na vo­đe­nja kr­oz iz­lo­žbu „Tra­žim po­če­tak, sjaj i sa­te sta­le”.

Komentari2
f5871
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

negotin
Osnivac toksikologije u Srbiji je sin Stevana Mokranjca,Momcilo.Red je da i o njemu kazete koju povodom jubileja farmaceutskog fakulteta.
Jelena Manojlovic
Postovani, O profesoru Momcilu Mokranjcu napravili smo izlozbu kojom smo zapoceli Ciklus Velikani u farmaciji. Izlozba je otvorena 17. aprila u Beogradu u Galeriji nauke i tehnike SANU, a prikazana je u septembru u okviru Mokranjcevih dana u Negotinu. Vec smo sve rekli o profesoru Mokranjcu.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja