Vest da crveno i prerađeno meso nije štetno za ljudsko zdravlje onoliko koliko su to do sada tvrdili stručnjaci podigla je na noge naučnike koji zastupaju suprotne tvrdnje. Otkada je u septembru u američkom časopisu „Anali interne medicine” objavljena studija koju je potpisao kanadski epidemiolog prof. Bredli Džonston, svetski mediji ne prestaju da se bave ovom temom. Tvrdnje da meso i industrijski proizvodi od mesa nisu toliko štetni za zdravlje najviše su zbunile potrošače, koji sada ne znaju kome da veruju. Jer hrana koja se do sada dovodila u direktnu vezu s povećanim obolevanjem od srčanih bolesti i raka, odjednom, prema najnovijim tvrdnjama, može da se konzumira.
I dok se stručna javnost bavila nedostacima najnovije studije, „Njujork tajms” je objavio da je ovo istraživanje u stvari već kompromitovano, budući da je dr Bredli Džonston povezan s mesnom i prehrambenom industrijom, za koju je ranije sprovodio plaćena istraživanja. Iako su poznati američki nutricionisti i istraživači odmah po objavljivanju studije objavili da je ona nepouzdana, autori su se branili, navodeći da je istraživanje obavljeno prema najvišim profesionalnim standardima. Međutim, „Njujork tajms” piše da je već otkriveno da je dr Džonston u decembru 2016. godine objavio studiju koja je pokušala da ospori međunarodne smernice u kojima se ljudima sugeriše da konzumiraju manje šećera. – I ova studija je objavljena u istom medicinskom časopisu, a financirao ju je Međunarodni institut za istraživanje života, ustanova koju finansiraju industrija hrane i vodeći svetski lanci brze hrane, proizvođači gaziranih napitaka i prodavci hrane – navodi „Njujork tajms”.
Džonston nije negirao ove tvrdnje, ali je saopštio da njegova veza s industrijom nije imala nikakvog uticaja na najnoviju studiju. On je priznao da je novac za ranije istraživanje dobio 2015. godine i da nije bio u obavezi da to prijavi zbog mogućeg sukoba interesa. Pravilo je, inače, da mogući sukob interesa mora prijaviti ako se dogodio u protekle tri godine. Međutim, kako je istraživanje objavljeno u decembru 2016. godine, ispostavilo se da je ipak prekršaj napravljen, čime je trenutno dovedena u pitanje i verodostojnost sadašnje studije o crvenom mesu. Inače i studija o šećeru tvrdila je da nije tako štetan kao što se smatra, pa svetski mediji sumnjaju da je i u istraživanju o uticaju crvenog mesa na zdravlje prste umešala industrija.
U decembru 2016. godine isti autor objavio studiju koja je pokušala da ospori međunarodne smernice u kojima se ljudima sugeriše da konzumiraju manje šećera. Istraživanje je finansirao Međunarodni institut za istraživanje života, koji plaćaju vodeći lanci brze hrane, industrija, proizvođači gaziranih napitaka
Inače, Svetska zdravstvena organizacija (WHO) crveno i prerađeno meso klasifikuje kao kancerogeno, a zdravstvena udruženja širom sveta ljudima preporučuju smanjenje njihovog unosa, kako bi smanjili rizik od oboljenja od raka, podsetio je britanski „Gardijan”. Ljudi koji dnevno pojedu 90 grama crvenog ili prerađenog mesa trebalo bi da tu količinu smanje na 70 grama, smatra vodeće britansko medicinsko udruženje. Osim štetnog uticaja koji ima na ljudsko zdravlje, konzumiranje crvenog mesa direktno je povezano i sa zagađenjem životne sredine i klimatskim promenama zbog emisije staklene bašte nastalih kao posledica industrijske proizvodnje mesa.
Posle najnovije studije i tvrdnji da ju je industrija finansirala, mediji širom sveta prenose savete uglednih stručnjaka i naučnika da bi ovu namirnicu ipak trebalo konzumirati umereno, a prerađevine, ako je to moguće, potpuno izbaciti ili birati one zdravije, bez aditiva.