nedelja, 17.11.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 11:36

​Kuvanje na zdrav način

Pržena hrana nije pogodna ni za decu, ni za odrasle, dok priprema jela na pari, dinstanje, pa čak i pečenje i grilovanje spadaju u zdraviji načine obrade namirnica
Autor: Dana Stankovićutorak, 22.10.2019. u 15:52
(Фото Пиксабеј)

Izbor hrane je važan, ali je još važnije da li smo namirnice koje smo kupili pravilno i na zdrav način pripremili. Mnogi, međutim, tu prave velike greške.

– Pitam ljude koji žele da skinu kilograme da li, na primer, vole tikvice. Mnogi kažu: Da, ali samo pohovane! Tu je problem. Pohovana hrana nije zdrava, jer je puna masnoće i dodatnih kalorija. Iz jelovnika bi trebalo izbaciti pohovano meso, pogotovo ako se obično služi s prelivima od majoneza i pavlake. Baš kao i pomfrit pržen u fritezi ili u dubokoj masnoći u šerpi – ističe nutricionista Branka Mirković.

Po njenom mišljenju prženje bi moglo da se zaobiđe ne samo u ishrani dece, nego i odraslih. Ovaj način pripreme hrane je najneprihvatljivija metoda zato što namirnice tako postaju pune masnoće. Najgora kombinacija je pohovano (brašno, jaja, prezle), pa prženo, jer tako upija najviše ulja!

Smatra se da kuvanje, kuvanje na pari, dinstanje, pa čak i pečenje i grilovanje spadaju u zdravije načine pripreme hrane.

Kuvanje je idealan način pripreme supa, jer hranljive materije i aroma mesa i povrća ostaju u tečnosti. Važno je da se meso kuva potpuno potopljeno u vodi u poklopljenom sudu.

Na pari se kuvaju namirnice koje u sebi sadrže dosta vode, kao što su spanać, mladi kupus i grašak, šargarepa... Ovaj vid obrade namirnica posebno se preporučuje kada se pripremaju obroci za decu i bolesnike, jer se tako gubi najmanje hranljivih sastojaka s obzirom na to da se namirnice kuvaju u sopstvenom soku. Ovako pripremljena hrana ima odličan ukus, zadržava boju, miris i teksturu. Nema potrebe da se začinjava, dovoljno je samo preliti je manjom količinom hladno ceđenog ulja ili marinadom.

Ulje na kašičicu
– Količinu ulja ćemo kontrolisati tako što ćemo ga prvo sipati u kafenu kašičicu, pa tek onda u sud.
– Za marinadu za meso ili povrće prokuvaćemo vodu sa začinima, limunom ili sirćetom i dodati začinske trave, peršun, celer, biber, ruzmarin, majčinu dušicu i origano. Marinirano meso i povrće biće ukusnije kada ga pečemo ili grilujemo.

I dinstanje je pogodnije od prženja. Dinsta se mlado povrće, riba i meso, i to na umerenoj vatri kako bi se sačuvali vitamini i minerali u hrani, posebno vitamin Ce, fosfat i kalijum, koji se pri visokim temperaturama znatno uništavaju.

Najbolje je namirnice prvo kratko zapeći na malo masnoće, a potom doliti malo vode i poklopiti, tako ćemo dobiti veoma ukusan i zdrav obrok. Pojedino povrće (kelj, kupus, karfiol, blitva...) dovoljno je blanširati potapanjem u ključaloj vodi, preliti marinadom i odmah se može jesti.

Za pečenje su pogodni meso, riba, povrće (paprika, krompir), voće i, naravno, razne vrste testa. Kod pečenja temperatura uvek treba da bude viša dok se meso malo ne zapeče, a potom se smanji. Međutim, kod osetljivih osoba pečena hrana može izazvati nadražaj organa za varenje.

Grilovanje je veoma cenjen način pripreme namirnica. Griluju se meso, riba i neke vrste povrća. Ovaj način pripremanja hrane ima i dobru i lošu stranu: ne zahteva dodavanje masnoće, ali neka istraživanja pokazuju da kada se često jede meso s roštilja povećava se rizik od raka, dijabetesa i bolesti srca.


Komentari1
72139
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

nijanse
reč je o nijansama.. grilovanje.. kao grilovanje na ploči (električnoj, plinskoj) ili na žaru, na ćumuru?! Loša strana jedino može da dođe od grilovanja na žaru, tojest - dimu. Uništavaju se toplotom vitamin C, fosfat i kalijum? Razmislite pa ponovite to. Kalijum je element; ne možete ga uništiti toplotom, ni bilo koji drugi element. A za fosfate ne moramo da brinemo, fosfata toliko ima u hrani da je veći problem kako ga izbeći, onda kada to moramo.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja