petak, 23.10.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
nedelja, 27.10.2019. u 20:58 D.B.

Satelit otkriva požare na njivama

(Пиксабеј)

U sa­rad­nji s Evrop­skom sve­mir­skom agen­ci­jom, Mi­ni­star­stvo po­ljo­pri­vre­de, šu­mar­stva i vo­do­pri­vre­de i In­sti­tut „Bi­o­sens” raz­vi­ja­ju plat­for­mu za ot­kri­va­nje po­ža­ra na po­ljo­pri­vred­nim ze­mlji­šti­ma ši­rom Sr­bi­je.

Pre­ma re­či­ma mi­ni­stra po­ljo­pri­vre­de Bra­ni­sla­va Ne­di­mo­vi­ća, si­ste­mom ko­ji se tre­nut­no te­sti­ra bi­će omo­gu­će­no da se pre­ko sa­te­li­ta pro­na­đu oni ko­ji pa­le str­nji­ku na po­ljo­pri­vred­nim ze­mlji­šti­ma. „Naš in­sti­tut ’Bi­o­sens’ je raz­vio plat­for­mu da mo­že da iden­ti­fi­ku­je sva­ki po­žar na sva­koj par­ce­li u re­al­nom vre­me­nu. Ne mo­že­mo da u sva­kom tre­nut­ku vi­di­mo iz­vr­ši­o­ca, ali mo­že­mo da ga po­i­sto­ve­ti­mo s par­ce­lom”, na­veo je Ne­di­mo­vić za RTS a pre­no­si Tan­jug.

On je do­dao da se si­stem tre­nut­no te­sti­ra na pro­sto­ru Voj­vo­di­ne i da su re­zul­ta­ti ko­ji su za­be­le­že­ni od 9. do 19. ok­to­bra po­ra­ža­va­ju­ći. Pre­ma nje­go­vim re­či­ma, u jed­noj lo­kal­noj sa­mo­u­pra­vi u sred­njem Ba­na­tu bi­lo je 950 za­pa­lje­nih par­ce­la, a u Ru­mi, Pe­ćin­ci­ma i Srem­skoj Mi­tro­vi­ci ukup­no je bi­lo sko­ro hi­lja­du pa­lje­nja nji­va.

Ne­di­mo­vić na­po­mi­nje da će u si­stem bi­ti uklju­če­ni i po­ljo­ču­va­ri. „Uve­za­će­mo ovaj si­stem i alar­mi­ra­će­mo auto­mat­ski po­ljo­ču­va­re ka­da se po­ja­vi in­di­ka­ci­ja na po­žar, u krat­kom in­ter­va­lu će da se za­cr­ve­ni par­ce­la i oni će do­bi­ti tu in­for­ma­ci­ju, pa će mo­ći da odu na li­ce me­sta i uhva­te po­či­ni­o­ce”, is­ta­kao je Ne­di­mo­vić.

On je do­dao da će lju­di do kra­ja ove go­di­ne bi­ti sa­mo oba­ve­šta­va­ni o to­me da se zna da su par­ce­le pa­lje­ne, a od sle­de­će go­di­ne, ka­da si­stem bu­de pot­pu­no za­o­kru­žen, ići će se ko­rak da­lje.

Komentari0
28ff6
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja