sreda, 20.11.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 23:47

Masna i jaka hrana teška za varenje

Autor: Danijela Davidov-Kesarčetvrtak, 31.10.2019. u 16:41
(Фото: Пиксабеј)

Veliki broj sugrađana u ovo doba godine zbog konzumiranja velike količine hrane i pića ima problema sa varenjem. Procenjuje se da 20 do 25 odsto odraslih osoba od cele populacije, to jest svaka peta osoba, ima simptome nelagodnosti u stomaku, osećaj rane sitosti i punoće u želucu, podrigivanje, jaku nadutost stomaka, gasove, gorušicu i druge probleme koji se stručno nazivaju dispepsija. Reč je o problemu sa varenjem u segmentu jednjaka i želuca.

Iako postoji mišljenje da svako ko ima problem sa želucem ima čir, činjenica je da je to oboljenje mnogo ređe od dispepsije od koje boluje tri četvrtine pacijenata. Dispepsija se najčešće javlja u periodu od 20. do 40. godine. Više od 50 odsto pacijenata uzima neke preparate, a tek svaki četvrti se javi lekaru. Oko 30 odsto njih uzima odsustvo sa posla zbog izraženih problema sa varenjem.

Mr sc. dr Tatjana Cvejić Pašić, gastroenterolog- hepatolog, objašnjava da je hrana koja se konzumira u vreme slavskih i prazničnih trpeza, ali i van njih, vrlo često izuzetno kalorična (masna i jaka) i teška za varenje.

– Loše životne navike i nedovoljno kretanje, uz konzumiranje visoko energetskih napitaka i kalorične hrane, doveli su do značajnog porasta metaboličkog sindroma, odnosno veoma se povećao broj pacijenata koji boluju od dijabetesa tipa 2 i hipertenzije (HTA).

Procena je da oko 35 odsto pacijenta koji imaju dijabetes tipa 2 imaju i poremećaj egzokrine funkcije pankreasa. Preparati pankreasnih enzima mogu poboljšati varenje, smanjiti osećaj nelagodnosti u stomaku, težinu, mučninu i preteranu nadutost. Neophodno je konsultovati lekara ili farmaceuta o indikacijama i načinu upotrebe. Važno je napomenuti da većina preparata pankreasnih enzima ima pogodan bezbednosni profil i malo neželjenih efekata – kaže dr Cvejić Pašić.

Treba naglasiti da pacijenti koji su imali operaciju žučne kese, operaciju želuca i dvanaestopalačnog creva imaju veću potrebu za pankreasnim enzimima. Dr Cvejić Pašić objašnjava da kada kod pacijenta nema ili adekvatne količine žuči za varenje masti ili se hrana zbog operativno skraćenih organa brže propasira, pa izlučeni pankreasni enzimi nemaju dovoljno vremena niti adekvatnu PH vrednost za delovanje.

– Naravno, svi pacijenti sa hroničnim pankreatitisom imaju potrebu za stalnom nadoknadom pankreasnih enzima. Neophodno je napomenuti da ukoliko tegobe opstaju uprkos upotrebi pankreasnih enzima, pacijent se mora obratiti svom lekaru i uraditi laboratorijske analize, pregled stolice i ultrazvučni pregled abdomena radi isključivanja drugih bolesti – zaključila je dr Cvejić Pašić.


Komentari1
d646a
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Боро
Поједите 100гр сланине, и 100гр купуса куваног, посебно и одвојено, од чега ћете имати више муке са варењем?

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja