četvrtak, 21.11.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 17:50
ZANIMLjIVA SRBIJA: Babušnica

Vurda – radost za nepca

„Vurdijada” je promocija jedinstvenog mlečnog proizvoda koji se pravi jedino u ovom kraju, ali i prilika da se mladi ljudi prisete starih vrednosti i zainteresuju da ostanu na selu i nastave tradiciju predaka
Autor: Dana Stankovićsreda, 06.11.2019. u 10:25
(Фото: М. Горуновић)

U Babušnici je krajem oktobra, osmi put zaredom održana „Vurdijada”. Manifestacija je osmišljena i organizovana u cilju promocije vurde, jedinstvenog mlečnog proizvoda duboko ukorenjenog u tradiciji ovog kraja koje ovdašnje domaćice pripremaju kod svojih kuća.

Sirovina je posebna po svom sastavu prvenstveno zbog toga što goveda i ovce, od ranog proleća do kasne jeseni, pasu na livadama ovog brdsko-planinskog kraja, a za zimu se obezbeđuje seno s istih tih pašnjaka. Receptura za pripremu i čuvanje, koja je u odnosu na srodnu grupu kiselo-kazeinskih (isključivo od mleka) sireva specifična samo za ovaj proizvod, prenosi se od pamtiveka s pokolenja, na pokolenje.

Brend male varoši

Prva „Vurdijada” održana je u drugačijem ambijentu, sa znatno manje izlagača. Ambiciozna mlada ideja, osam godina kasnije, postala je pravi babušnički brend. Milan Stamenković, direktor Turističke organizacije Babušnica, ističe da je danas gotovo nemoguće pomenuti ovu varošicu, a da se ne nadoveže i priča o „Vurdijadi”. Ovo je prilika da se mladi ljudi prisete starih vrednosti i da se uvere da mogu i sami da doprinesu razvoju turizma ovog kraja. Sve je veća potražnja, samim tim i veći broj proizvođača, pa se nadaju da će vremenom izazvati veću zainteresovanost novih naraštaja da ostanu na selu i s ponosom na ovaj proizvod nastave tradiciju svojih predaka i doprinesu razvoju lužničkog kraja. Jedino tako Babušnica, od male opštine iz koje se odlazi u svet, može postati mesto s novim prilikama i boljim uslovima za život.

Svoje umeće izlagači su spremni da podele s posetiocima. Tvrde, nije komplikovano.

Verica Đorđević vurdu pravi od malih nogu. Učila je od majke. Ona jednostavno samo „potkvasi” mleko, obično koristi kravlje, ali može i ovčje, i kozje, koje potom procedi kroz gustu gazu. Neki čovek ju je, kaže, pitao da li stavlja gustin, a ona i ne zna šta je to. U tu glatku, snežnobelu kiselkastu masu dodaje samo so i ništa drugo. Tako može da se održi cele zime, a odlično se slaže sa suvim mesom.

Upoznali smo i Branku Vidanović koju je u ove krajeve iz Kotora dovela ljubav. Udala se i sada živi u obližnjem selu. Prihvatila je sve običaje i tradiciju, a uz pomoć i podršku supruga lako je savladala i kako se priprema vurda i sada s ponosom predstavlja svoj proizvod.

Stanovnicima ovog dela Srbije vurda je, baš ovakva kakva se jedino pravi u Babušnici i okolnim selima, poznata od davnina. Međutim, čini se da su je bake i majke toliko dobro i ljubomorno čuvale da je ona godinama bila privilegija u kojoj su uživali samo oni koji su slučajno ili namerno svratili u Babušnicu. Bilo je potrebno dosta vremena, upornosti i volje da se za ovaj izuzetan mlečni proizvod čuje i šire. Sve češće poznavaoci ističu da je reč o pravom gastronomskom otkriću 21. veka. To je znak da je učinjen veliki korak u plasmanu ovog proizvoda.

– „Vurdijada” je vrlo značajna za naš kraj, jer doprinosi ekonomskom, privrednom, a posebno turističkom razvoju Babušnice. Svi su vredno radili na promociji ove manifestacije, ali najveću zahvalnost dugujemo stočarima i vrednim domaćicama. Svi oni svojim iskustvom, radom i trudom učestvuju u procesu stvaranja specijaliteta ovog kraja i rade na očuvanju viševekovne tradicije – rekla je Slađana Nikolić, predsednica opštine, ističući da o značaju i ozbiljnosti ove manifestacije govori podatak da ove godine među 180 izlagača, koji predstavljaju proizvode od mleka, zdravu hranu i jela nacionalne kuhinje, nisu prisutni samo predstavnici lužničkog kraja i Srbije, već ih ima i iz Bugarske, Makedonije i Švajcarske.

Preporuka lepog Brke

Stručni žiri je među njima izabrao najbolje. U ulozi predsednika komisije i ove godine bio je neko ko je već dobro upoznao ukuse ovog kraja, Nenad Gladić, gastronom i TV voditelj, poznatiji kao Lepi Brka.

– Nisam iz ovih krajeva, ali godinama sam dolazio u Belu Palanku na „Dane banice” i tamo je bilo izlagača koji su doneli vurdu. Tada sam prvi put probao ovaj specijalitet i to je bilo dovoljno da podržim njenu promociju. Vurda je takoreći bila na samrti. Nije se mogla kupiti nigde van Babušnice. Na sreću, ovaj delikates, čiji miris i ukus nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, sve češće je na ponudi brojnih etno-restorana širom naše zemlje. Svako ko jednom proba vurdu ne može odoleti njenim čarima, jer ovako nešto nije okusio do sada. Ko ne veruje, neka sledeće godine dođe i sam se uveri u to. Nude se dve vrste vurde. Blaga, koja se meni više dopada, jer je upotrebljivija, može da se stavlja i u slana i u slatka jela. Ali, ovde ljudi više vole pikantniju, zrelu vurdu u koju se dodaju i crvene paprike. Teško je reći kako se određuje koja je najbolja. Recimo, gorka nota nije poželjna. Nije ona pokvarena, ali nije ni prijatna za jelo. Sve ostalo je subjektivan doživljaj – objašnjava Nenad Gladić.

Planinskim stazama Lužnice

Ova gastro-turistička manifestacija, pokrenuta 2012. godine, već naredne je bila uvrštena u ponudi dešavanja turističkih agencija u susednoj Bugarskoj. Međutim, gosti ne dolaze u Babušnicu samo zbog „Vurdijade”.

Jedna od atrakcija je i jedinstvena u svetu, tradicionalna međunarodna manifestacija „Uspon na Ruj” pod sloganom „Samo je nebo granica”. Planina Ruj nadvija se nad srpskom Lužnicom i bugarskim Znepolem. Najviši istoimeni vrh je 1.706 metara nadmorske visine. Svakog trećeg vikenda u junu mesecu na graničnom vrhu susreće se oko hiljadu planinara sa srpske i bugarske strane.

Krajem januara ili početkom februara održava se i „Lužnički megdan”. Najhrabriji i najsnalažljiviji sportisti s Balkana učestvuju na dvodnevnoj zimskoj sportsko-avanturističkoj trci u prirodi na opštini Babušnica. Potrebno je poznavanje turnoskijanja, alpinizma, orijentiringa, planinarenja, speleologije...


Komentari6
d4532
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Zoran Markovic
Pricam ja babi da je VUTRA prava stvar, a ona ce meni: I ja sam je volela kad sam kao mala zivela u Babusnici.
Mustafa Aga
Znachi Leskovchani imaju svoj brend, ajvar...A Babushnici vurdu...Sad che Kinezi da navale na Vurdijadu pa da izadjemo iz krize...
Ивана
Далеко ми је Бабушница, дајте рецепат.
Luchia
Hvala za Rezept. Zaista jednostavno .
Preporučujem 0
артиљерац
Просто да простије не може бити.Млеко се скува,кад се прохлади дода се кашика-две киселог млека,да се укисели.Кад се укисели то кисело млеко се стави у газу да се оцеди,преко ноћи.Посоли се и то је то.У Лици се то зове баса.
Preporučujem 11
Ivan
Svako ko nije probao Vurdu mora da proba jer je ukus fantastičan, ona je prehranila mnogo pokolenja a veoma lako se sprema. Pozdrav za moju Babušnicu

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja