petak, 27.11.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
sreda, 13.11.2019. u 22:55 Marijana Avakumović

Strani investitori najbolje ocenili naftaše i duvandžije

Savet stranih investitora skreće pažnju da bi trebalo regulisati proceduru stečaja fizičkih lica bilo kroz izmene i dopune postojećeg zakona ili kroz donošenje posebnog zakona

Zakon o javnom beležništvu, industrija nafte i gasa i duvanska industrija imali su najbolji učinak u proteklih godinu dana prema oceni Bele knjige Saveta stranih investitora za 2019. godinu. Ova publikacija koja je danas objavljena daje godišnji prikaz poslovne klime i nudi skup preporuka za njeno unapređenje. Najlošije ocene dobili su radno pravo u oblasti zapošljavanja invalida, poreski postupak i javne nabavke.

Kad je reč o porezima, u periodu od novembra 2018. do oktobra ove godine uočena su poboljšanja u delu ukidanja ograničenja visine rashoda po osnovu reklame i propagande koji se priznaju za svrhe poreza na dobit, nova pravila o poreskoj amortizaciji, oslobođenje od oporezivanja porezom na dohodak rashoda po osnovu rekreacije zaposlenih.

Usvojen je Zakon o naknadama za korišćenje javnih dobara kojim su brojne takse i naknade objedinjene u jedan zakon, što će učiniti ovu oblast transparentnijom, ocenjuje Savet stranih investitora.

Međutim, u oblasti poreskog postupka nije zabeležen napredak. Inače, svaka oblast se ocenjuje ocenama od jedan do tri. Loše je rangiran i porez na dodatu vrednost (1,14), kao i porez na imovinu (1,20), dok je najviše učinjeno u oblasti parafiskalnih nameta (2).

Savet stranih investitora skreće pažnju da bi ubuduće trebalo organizovati pravovremene javne rasprave o svim novim propisima uz redovan dijalog sa poslovnom zajednicom.

– Trebalo bi poboljšati primenu uvođenjem „instrukcija za primenu poreskih zakona”, u vidu jednog propratnog dokumenta za svaki zakon. Ali i nastaviti unapređenje postojećih zakona i regulative, kao i modernizaciju Poreske uprave – preporuka je najnovije Bele knjige.

U oblasti radnopravnih propisa poboljšanja su uočena kroz izmene i dopune Zakona o zapošljavanju stranaca iz 2017. i 2018, kao i novi Zakon o strancima usvojen 2018. godine, koji bi trebalo da pojednostave i ubrzaju zapošljavanje stranaca u Srbiji.

Preporuka Saveta stranih investitora je da se pojednostavi način obračuna zarada. Potom da se izmeni obračun naknade zarade za vreme odsustva i urede fleksibilnije forme rada. Kao i da se uvede digitalizacija (komunikacija između poslodavca i zaposlenog, digitalno arhiviranje dokumenata umesto papirnog). Oni skreću pažnju da bi trebalo da se osigura da svi igrači na tržištu poštuju propise (jačanje inspekcije rada). U ovoj oblasti nabolje su ocenjeni iznajmljivanje radne snage (2) i rad stranaca (1,33).

U domenu digitalizacije i elektronskog poslovanja pozitivno je ocenjeno to što je dokument u elektronskoj formi izjednačen sa pisanom formom, iako i dalje ima otpora u primeni. Novi propisi o trgovini i elektronskoj trgovini su pozitivni znaci u pravcu daljeg unapređenja elektronske trgovine kao novog poslovnog modela, ukazuje Savet stranih investitora.

Glavne preporuke za budućnost su zakonsko regulisanje instituta „digitalne menice”, kako bi mogla da bude registrovana u jedinstvenom registru menica, odnosno potpisana elektronskim putem.

Potrebno je olakšati korišćenje digitalnog identiteta, odnosno potpisa, tako da postanu dostupni najširem krugu građana, na jednostavan način i bez visokih troškova.

Skreće se pažnja da bi trebalo formulisati jedinstven pristup regulisanja odnosa između tradicionalnih i digitalnih poslovnih modela, uvažavajući i potrebe razvoja digitalne ekonomije i fiskalnih interesa države.

Kad je reč o nekretninama i izgradnji, primetni su stalan rast broja izdatih građevinskih dozvola i unapređena efikasnost u sprovođenju postupaka konverzije. Novi Zakon o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova doprinosi ubrzanju postupka, jasnijim i efikasnijim katastarskim procedurama.

Međutim, Savet stranih investitora skreće pažnju da bi trebalo osigurati da restitucija ne odlaže konverziju, osim za preduzeća sa većinskim društvenim ili državnim kapitalom. Potrebno je organizovati obrazovne programe za državne činovnike i uvesti jasnije smernice kako bi se dalje poboljšala primena zakona i propisa, ali i izmeniti Zakon o hipoteci i Zakon o finansijskom lizingu. Građevinsko zemljište i izgradnja dobili su ocenu 1,80, a hipoteka i finansijski lizing nekretnina ocenjeni su jedinicom, dok je restitucija dobila ocenu 1,33.

U domenu borbe protiv nedozvoljene trgovine i inspekcijskog nadzora u proteklih godinu dana kontinuirano se realizuje Akcioni plan za sprovođenje Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije sa akcentom na daljem unapređenju sistema inspekcijskog nadzora. Pohvaljen je i početak primene jedinstvenog informacionog sistema za inspekcijski nadzor „e-inspektor” u 2018. godini, u okviru kojeg su četiri pilot-inspekcije povezane za potrebe testiranja.

Glavne preporuke za budućnost su uvođenje specijalizacija za sudije za prekršaje u privredi. Potom uspostavljanje sistema izveštavanja o merama i efektima Planova aktivnosti (hodograma), a treba nastaviti i sa usvajanjem novog hodograma za kontrolu TNG, kao i za druge proizvode od interesa. Potrebno je unaprediti sistem fiskalnog opterećenja za preduzeća koja posluju u Srbiji izradom registra važećih naknada, u cilju dalje kontrole parafiskalnih nameta.

Kada je reč o hrani i poljoprivredi, objavljene su dugonajavljivane izmene i dopune Zakona o bezbednosti hrane i Zakona o sredstvima za zaštitu bilja. Objavljen je i Pravilnik o posebnim elementima procene rizika iz delokruga sanitarne i poljoprivredne inspekcije krajem 2018. godine i stvoren okvir za započinjanje procene rizika.

Preporuka Bele knjige je da se uspostavi transparentan i sveobuhvatan sistem analize rizika svih inspekcijskih službi i jasno definišu procedure u radu inspekcija. Potrebno je usvojiti izvršne propise o radu sanitarne i fitosanitarne inspekcije usaglašene sa Zakonom o inspekcijskom nadzoru i propisima EU. Potom, treba osigurati ujednačena tumačenja i primenu pravilnika i Vodiča o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane.

Kad je reč stečaju, prema oceni Bele knjige Izmene Zakona o stečaju (decembar 2018) donele su izvesna poboljšanja, čiji efekti tek treba da se potvrde u praksi, kao što su povećanje transparentnosti postupka, izbor i promena stečajnog upravnika i pojačana uloga skupštine poverilaca i precizno utvrđeni rasponi iznosa predujma troškova stečajnog postupka.

Glavne preporuke za budućnost jesu regulisanje automatskog stečaja u formi koja bi bila u skladu sa Ustavom. Potrebno je dodatno ograničiti mogućnost usvajanja mere zabrane izvršenja nad imovinom stečajnog dužnika tokom postupka usvajanja unapred pripremljenog plana reorganizacije, kako bi se izbegla mogućnost da stečajni dužnici neograničeno i bez podrške većinskih poverilaca onemogućavaju prinudnu naplatu na njihovoj imovini. Savet stranih investitora skreće pažnju da bi trebalo regulisati proceduru stečaja fizičkih lica bilo kroz izmene i dopune postojećeg zakona ili kroz donošenje posebnog zakona.

U domenu deviznog poslovanja, prema oceni Bele knjige, u proteklih godinu dana nije bilo značajnih poboljšanja, osim usvajanja i izmena određenih podzakonskih akata.

Savet stranih investitora smatra da treba prilagoditi zakon i njegovo tumačenje tako da se mogu sprovoditi sve aktivnosti koje nisu eksplicitno zabranjene i učiniti javno dostupnim sva mišljenja državnih institucija, posebno NBS, kako bi se osigurala doslednost u primeni. Sugerišu i da bi trebalo razmotriti široka ovlašćenja NBS da ograniči rezidentima mogućnost da daju jemstvo ili obezbeđenje po kreditnim poslovima sa inostranstvom. Osim toga, trebalo bi pojednostaviti pravila o prebijanju potraživanja za sve vrste tekućih i kapitalnih poslova i dozvoliti udruživanje novčanih sredstava, odnosno salda na računima između povezanih lica.

Što se tiče farmacetuske industrije, u 2018. i prvoj polovini 2019. godine, prema oceni Saveta stranih investitora, nastavljen je pozitivan trend pregovaranja i sklapanja posebnih ugovora RFZO i farmaceutskih kompanija. Znatno poboljšanje konstatuju u delu normativnog rešavanja pitanja dugova dela državnih ustanova, definisanjem krajnjeg roka i obveznika plaćanja, kao i uvođenjem direktnog plaćanja lekova dobavljačima po centralizovanim javnim nabavkama (CJN) od strane RFZO, čime se sprečava stvaranje novih dugova bolnica i domova zdravlja i obezbeđuje kontinuirano snabdevanje lekovima.

Glavne preporuke za budućnost su obezbeđivanje stabilnog finansiranja inovativnih lekova, kao i generičkih lekova uz proširenje indikacija namenskim transferom budžetskih sredstava prema RFZO. Potrebno je hitno pristupiti rešavanju pitanja izmirenja starih dugova državnih zdravstvenih ustanova prema veledrogerijama za isporučene lekove i medicinska sredstva kako bi se obezbedilo dalje kontinuirano snabdevanje ustanova.

Komentari1
ea920
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Мунгос
Савет Страних Инвеститора, то су најбољи стручњаци за прављење Топ листа врхунских достигнућа у текућој години.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja