petak, 13.12.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 23:00

Slatkiši začinjeni ljubavlju (FOTO)

Autor: Daliborka Mučibabićnedelja, 17.11.2019. u 10:15
(Фотографије Ненад Неговановић)

Kako bi bolje mogao da se nazove Festivala poslastica i slatkiša nego – „Sladak život”? Upravo pod tim imenom u Domu omladine se održava dvodnevni samit proizvođača i poklonika slatkiša, čije se slatke kapije zatvaraju danas u 20 sati. Izloženi delikatesi proizvedeni su na način koji se najviše ceni – ručno, u radionicama malih proizvođača a velikih majstora.

Iako naziv festivala asocira na istoimeni film Federika Felinija, prizor na prvom spratu Doma omladine više je podsećao na scenu iz „Hiljadu i jedne noći”, kada pred padišaha iznose najlepše deserte u količinama koje bi nahranile čitavu vojsku. A pred posetioce festivala izneto je više od dve stotine poslastica.

Krupni i sitni kolači, torte, medenjaci, sladoledi, domaće pite od ručno rađenih kora, slatka od jagoda, višanja, pa čak i od ljutih paprika... i jedan delikates koji bi u Srbiji morao postati tradicionalan – čokoladom obložene suve šljive.

Na štandu Brazilke Livie Bjeloglav, koja pet godina živi u Srbiji, ljubitelji slatkiša mogli su da probaju najpoznatije poslastice iz njene postojbine. Brigadeiro je jedna od njih, a ljubazna Livia svakome ko je pitao za recept strpljivo je objašnjavala kako da zgotovi taj kolač.

I Ruskinje su imale čime da se pohvale – ručno pravljenim i oslikanim medenjacima u obliku babuške, srca, pahulje... Za jedno takvo malo jestivo umetničko delo začinjeno đumbirom, cimetom, vanil šećerom, Juliji Filipović, kaže, treba tri dana jer svaka faza pripreme od testa do iscrtavanja zahteva određeno vreme, a rok trajanja njenih medenjaka je šest meseci. 

Koliko vremena im je potrebno da ručno proizvedu čokoladu u obliku trougla, koja se uparuje s vinom, bračni park Svetlana, tehnolog, i Miloš, dizajner, nisu računali. Oni su i somelijeri i zato ne čudi to što su čokolade nazvali po različitim vrstama vina.

Posebno su ponosni na onu s kozjim sirom za koju kažu da se takva ne proizvodi u regionu, gde su vekovima odomaćene urmašice, kadaif i baklave s orasima čija se veština pravljenja u Turskoj izučava na visokim školama.

Živo je bilo i oko štanda „Radanske ruže”, socijalnog preduzeća iz Lebana koje zapošljava samohrane majke, žene s invaliditetom i one koje teško dolaze do posla. Tajna njihovih ajvara, džemova, pekmeza nije samo u zdravoj sirovini i tradicionalnom načinu proizvodnje već u specijalnom začinu – ljubavi.

– U svaku našu teglicu žene su udahnule ljubav. To prepoznaju kupci, a radnice preduzeće doživljavaju kao drugi dom jer im je ono promenilo život – kaže Predrag Stošić, direktor „Radanske ruže”.

Na „Slatkom životu” predstavljeni su i slatkiši bez belog brašna i šećera, zaslađeni stevijom i s malo kalorija, poput, voćnih štanglica bogatih vlaknima, veganskog butera s tamnom čokoladom i voćem, imuno bombona, hladno ceđenih sokova od povrća i voća, kao i mleka od badema, lešnika i indijskog oraha. I, naravno, opet nezaobilazne sušene šljive i kruške.


Komentari0
65b54
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja