petak, 06.12.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 16:02

Libanski gurmanski specijaliteti

Autor: A. K.utorak, 19.11.2019. u 09:38
(Фото Ропиксел)

Manaiš sa sirom, mesom i spanaćem i libanske mini-pice, kao i vegetarijanski i veganski manaiš sa zatarom i manaiš falafel bili su na meniju u Kulturnom centru „Grad”. Ovaj savamalski prostor koji je mirisao na sveže pecivo bio je tesan da primi mnogobrojne gurmane. Oni su znatiželjno čekali u redu i raspitivali se o specijalitetima iz Libana predstavljenim na tradicionalnom „Delikatesnom ponedeljku”.

„Delikatesni ponedeljak” u Kulturnom centru „Grad” (Foto: N. Marjanović)

Kulinarsko druženje organizovali su Društvo srpsko-libanskog prijateljstva i libanska pekara „Furuna”. Gosti su čuli i zanimljivu priču koja kaže da je ljubav između Libanke i Srbina donela u Beograd manaiš – autentično pecivo koje se može jesti u svako doba dana. Manaiš je popularno jelo u svim društvenim klasama u Libanu, a peče se i kod nas u specijalnoj peći donetoj iz Bejruta. Tradicionalni dodatak zatar ovom pecivu daje poseban ukus, kao i mešavina susama, majčine dušice i drugih začina.


Komentari4
a7f2b
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Maya
Tipična arapska kuhinja!
Nada
Nesto super zdravo: Tabuli Iseckati dve vece veze persuna super sitno Iseckati vezu mladog luka super sitno Iseckati manji krastavac i paradajz super sitno Izmesati sa sitnim burgulom ( izlomljena psenica koju ste prethodno natopili u vodi pa ocedili ) Zaciniti maslinovim uljem i sokom od limuna i posoliti po ukusu Prijatno
Nada
Homos: 1 tegla od 100 grama tahini paste 1 cesanj belog luka maslinovo ulje sok od pola limuna 1 tegla kuvanih leblebija (200gr) Izmiksati lebleje u blenderu pa polako dodavati sve druge sastojke i izblendovati dobro. Sipati u male cinije i zaliti sa malo maslinovog ulja Baba Ganus Ispeci u rerni dva veca plava paradajza Nakon pecenja oljustiti i izblendovati Dodati maslinovog ulja, cesanj belog luka i dve kasike tahini paste ( pasta od sesama) Prilikom sluzenja ukrasiti sa malo zrnaca nara
Ema
Njam, njam. Libanska kuhinja je odlicna. Molim redakciju da objavi recepte za ova jela.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja