sreda, 03.06.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
ponedeljak, 16.12.2019. u 18:22

Vučić obišao izložbu o aktuelnim infrastrukturnim projektima

„Izgradili smo za poslednjih pet godina više nego za prethodnih 50”, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na otvaranju multimedijalne izložbe „Srbija 2019 – godina infrastrukture: Ništa više nije daleko”
(Фотографије Танјуг)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je multimedijalnu izložbi „Srbija 2019 – godina infrastrukture: Ništa više nije daleko”, na kojoj su predstavljeni ostvareni rezultati i novi projekti u oblasti infrastrukture, građevinarstva i saobraćaja.

Vučić je obilazeći izložbu zajedno sa ministarkom građevine Zoranom Mihajlović i predstavnicima Puteva i Koridora, u čak pet sala u Palati Srbija, rekao da je za njega „najmoćniji i najkorisniji” most preko Save i Kolubare kod Obrenovca.

Vučić se prolazeći kroz sale u kojima su pojedinačno predstavljeni infrastrukturni projekti, između ostalog informisao i o Plavom vozu i predložio da bi Titov voz mogao da se iskoristi kada dolazi neko od stranih zvaničnika u posetu Srbiji.

Kada ćemo da uradimo marine i pristaništa i za obične čamce u Beogradu, zapitao je Vučić nadležne obilazeći salu „Vodni saobraćaj” i dobio dogovor da se već radi na tim projektima.

Predsednik se upoznao i sa kompletnim projektom „Beograd na vodi” i pogledao mulitmedijalnu prezentaciju sa virtuelnom turom kroz naselje i objekte.

U delu gde je predstavljen projekat izgradnje stanova za pripadnike vojske, policije i službi bezbednosti sa delom oglednog stana, Vučić je na informaciju da će do aprila biti raspisani tenderi za izgradnju ukupno 5.700 stanova za pripadnike službi bezbednosti, a do kraja 2020. za 8.000 stanova, rekao da treba graditi i još više.

Vučić je obišao i maketu tunela Manajle i najsavremenijeg voza „Štadler”, kao i vagon restoran sa sedištima, gde se može videti kako izgleda kada na našim prugama voz ide 100 kilometara na sat.

Reč je o multimedijalnoj izložbi koja će za građane biti otvorena u četvrtak i petak, od 12 do 17 sati, prenosi Tanjug.

Predstavnici medija su pre toga mogli da pogledaju izložbu, a u prvu salu pod imenom „Koridor 10” ulazi se kroz maketu tunela „Manajle”, u kojoj su postavljena dva video-bima koja predstavljaju sam tunel.

U toj sali nalazi se velika mapa Koridora 10 sa svim karakteristikama, zatim velika maketa mosta Vrla kod Vladičinog Hana, kao i informativni pano sa fotografijama najznačajnijih objekata na koridoru.

Posle prolaska kroz „naplatnu rampu” ulazi se u salu „Miloš Veliki” u kojoj je predstavljen taj auto-put.

Tu se mogu pročitati informacije o radovima i šta su sve radnici morali da urade, pa tako na fotografiji tunela Brančić piše da je oko 300 radnika svakog dana bilo angažovano kako bi tunel bio probijen, te da je za njegovu izgradnju bilo potrebno više od 92.000 kubika betona i 5.500 tona čelika.

Za pet godina uradili smo više nego za prethodnih 50

Izgradili smo, u oblasti infrastrukture, za poslednjih pet godina, više nego za prethodnih 50, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na otvaranju multimedijalne izložbe „Srbija 2019 – godina infrastrukture: Ništa više nije daleko”.

„Neka sam i malo preterao, neka je i u poslednjih 40 godina, svejedno je. Višestruko su bolji rezultati nego svih pre nas”, rekao je Vučić.

Dodao je da je sve urađeno u oblasti infrastrukture na ponos svih koji su deo svog rada i truda u to uložili i da je veoma srećan kada vidi koliko to znači ljudima iz tih delova zemlje koje je video sreo na izložbi.

„To je za ponos Vlade Srbije i svih koji su uneli trud u to. Pomislio sam na trenutak i da ću da zaplačem od sreće, jer sam učestvovao u tom poslu”, naglasio je Vučić.

Predsednik je istakao da se putevi, pruge, novi aerodromi ne grade sami od sebe, niti se same od sebe uvode nove avio linije, već samo ako je zemlja finansijski stabilna.

„Ništa od toga neće samo. Neko to mora da uradi, da prikupi novac. Da smo mogli, uradili bismo to od 2012. godine. Nažalost, nismo mogli, ali smo morali da sprovedemo mere fiskalne konsolidacije, da uredimo zemlju, da bude domaćinska”, rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

Tada su, kaže, udareni temelji modernoj, finansijski dobro uređenoj zemlji, kakva je Srbija danas.

Kao primer uspešnog rada i napretka, izneo je podatak da je sa niškog aerodroma 2012. godine letelo 1.500 ljudi, a danas ih je 400.000.

„Skoro 300 puta više. Na jednog putnika 2012. godine, danas leti 300 putnika”, rekao je Vučić.

Sutra idemo sa prvim letom od Lađevaca za Beč, rekao je Vučić i dodao daje pre šest godina na Koridoru 10 bilo 34 miliona vozila, a sada je više od 60 miliona, da je Aerodrom Beograd imao tri miliona putnika, a sada ih ima šest miliona.

Predsednik je primetio da je ono što je urađeno u okviru mnogih projekata, nailazilo na napade.

„Za svaki od puteva, možda se ljudi sada i ne sećaju, ali gde god da smo ašov zaboli, nailazili bismo na probleme. Neko je morao da rešava te probleme. Borili smo se, a zato je bila potrebna energija i hrabrost”, rekao je Vučić.

Kao što je i moto izložbe, ništa više nije daleko, poručio je Vučić.

Vučić je pozvao sve da dođu do nedelje i pogledaju tu, kako je rekao, spektakularnu izložbu i čestitao Ministarstvu građevinarstva na organizaciji izložbe.

Naglasio je da se može videti da od Niša do granice sa Severnom Makedonijom i Bugarskom više nema ni metra bez autoputa i da je značajno povećana bezbednost saobraćaja, kao i da to puno znači građanima i za privlačenje novih investitora.

On je dodao da je urađen banatski deo obilaznice oko Beograda i da će uskoro biti završena obilaznica do Bubanj Potoka.

Podsetio je da će prekosutra biti pušten u saobraćaj auto-put od Surčina do Obrenovca i da će moći da se stigne od Beograda do Čačka samo za 55 minuta.

„Koliko decenija smo to sanjali”, zapitao je predsednik Srbije.

Kaže da će zahvaljujući saradnji sa Kinom za dve godine biti završen i auto-put od Preljine do Požege.

Naglasio je da je deonica Surčin - Obrenovac trebalo da bude završena do marta 2020, ali da je urađen tri meseca pre roka, zajedno sa srpskim građevincima.

Vučić je rekao da će se graditi i nastavak auto-puta prema Crnoj Gori, od Požege do Duge Poljane i da će i taj deo Srbije i njeni građani imati dobru vezu autoputem.

Zahvalio je ambasadoru Turske na tome što turska kompanija gradi autoput prema Sarajevu i dodao da se već uveliko radi deonica Kuzmin - Sremska Rača.

Podsetio je da Azerbejdžanci već grade autoput i brzu saobraćajnicu Ruma-Šabac - Loznica i dodao da će se uskoro graditi i Fruškogorski koridor od Novog Sada do Rume.

Vučić je kazao da će es graditi i brze saobraćajnice i autoputevi od Bačkog Brega do Kikinde, zatim deonica Beograd - Zrenjanin - Novi Sad i da ostaje još Beograd - Vršac.

Takođe, podseća da je planirana i gradnja šumadijskog koridora odnosno autoputa „Vožd Karađorđe” od Mladenovca, Orašca i Aranđelovca, kao i sa druge od Lazarevca i Aranđelovca, ka Rači, Svilajncu, Despotovcu i Boru.

Vučić dodaje da ostaje da se napravi i brza saobraćajnica od Požarevca do Donjeg Milanovca.

On je podsetio i da je započeta izgradnja Moravskog koridora od Pojata do Preljine.

Kada je reč o prugama, Vučić kaže da će biti rekonstruisana kompletna barska pruga odnosno i deo od Valjeva do Vrbnice, zatim da se sada pregovara sa Kinezima i Rusima za gradnju pruge Beograd - Niš - Preševo.

Predsednik je naveo da bi voleo da i na pruzi Beograd - Niš može da se napravi brza pruga, kao ona koja se gradi od Beograda ka Budimpešti, i da vozovi idu brzinom od 200 kilometara na sat, a nešto manjom brzinom od Niša do Preševa.

„To je ogroman novac, ali mi ćemo ga imati u narednom periodu”.

Kaže da očekuje od Er Srbije još bolje rezultate, kao i da Vansi uloži u razvoj infrastrukture beogradskog aerodroma.

Govoreći o stanovima, Vučić je rekao da će prvi stanovi za pripadnike službi bezbednosti biti useljeni u martu u Vranju, a zatim i ostalim gradovima Srbije.

Kaže da će do aprila biti raspisani pozivi za gradnju ukupno 5.700 stanova, a do kraja godine za 8.000, kao i da će posle kada će posle biti i 10.000 stanova.

Priseća se kad su ga napadali za razne strane, na primer za hrast na trasi autoputa, i ističe da se sada niko više tog hrasta i ne seća, ali da je sačuvano mnogo ljudskih života.

Isto je, dodaje, i sa projektom Beograd na vodi u koji je malo ko verovao, a postaće benčmark cele Srbije.

„Čestitam neumerenim radnicima koji u teškim uslovima rade. Uvek su mi na otvaranju auto-puteva govorili da će sa ponosom kada budu tu prolazili reći svojoj deci i unucima da su oni to gradili. Naši radnici su naša snaga”, poručio je Vučić i dodao:

„Verujem da ćemo sledeće godine godine doći do broja od hiljadu mostova koje smo izgradili”.

Predstavićemo 28. decembra plan za budućnost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će 28. decembra sa premijerkom Anom Brnabić i ministrima izložiti program „Srbija 2025”.

Posle otvaranja multimedijalne izložbe „Srbija 2019 - godina infrastrukture”, Vučić je novinarima rekao da će to biti plan za budućnost.

„Plan za budućnost kojim ćete se dodatno ponositi”, poručio je Vučić i naglasio da je vidljivo koliko je Srbija napredovala.

Zahvalio je svima koji su, uprkos svim hajkama i harangama, podržavali posvećenost u radu.

„Bez njih ne bismo mogli pola onoga da uradimo što smo danas uradili”, dodao je Vučić.

Najavio je da će za dva dana otvoriti deonicu auto-puta Obrenovac-Surčin, a 26. decembra novih 27 kilometara Ipsilon kraka Koridora 10 prema Kelebiji i mađarskoj granici.

Kinezi rade izvanredno, fantastičan most su sagradili

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da radnici iz Kine, koji su angažovani na infrastrukturnim projektima u Srbiji, rade odlično i da su sagradili fantastičan most preko Save i Kolubare, koji će biti otvoren u sredu.

„Kinezi rade izvanredno. Dođite prekosutra da obiđete taj veličanstveni most. To je preko vode sve vreme, preko Save i Kolubare, dve reke su premošćene”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara da li je kvalitet puteva koji rade Kinezi jednakog kvaliteta kao putevi koje rade Evropljani.

Vučić je naveo da ne zna ko tako nešto može i da kaže, jer Kinezi odlično rade i i izgradili su fantastičan most preko Save i Kolubare, prenosi Tanjug.

„Izuzetno rade”, ponovio je Vučić i zahvalio ambasadorki Kine u Srbiji Čen Bo na podršci i radnicima iz Kine koji su angažovani na pojedinim projektima.

Neću nikome dozvoliti da sruši vojnu industriju Srbije

Oni koji su pokretali afere, činili su to sa samo jednim ciljem – da razore namensku industriju Srbije, ali nikome spolja, ni bilo kome iznutra, neću dozvoliti da sruši vojnu industriju Srbije, poručio je predsednik Srbije.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o pisanju nemačkog „Špigla” o podršci države navodnoj korupciji u vojnoj industriji, Vučić je rekao da je „umešanost države onolika koliko smo pomagali svakoj fabrici namenske industrije”.

„I tek ćemo pomagati, planiramo da dodatno oživimo našu namensku industriju. Posle svih udara koji su postojali i na fabriku u Lučanima, i na fabriku u Valjevu, kao da bi neko želeo da nam zatvori sve fabrike, da ne proizvodimo oružje”, ocenio je Vučić i dodao:

„Ovo samo govorim zato što su tu veliki interesi u pitanju i naravno da mnoge zemlje žele da sruše vojnu industriju Srbije. Ja ni bilo kome spolja, ni bilo kome iznutra, neću dozvoliti da sruši vojnu industriju Srbije. Neću dozvoliti zato što u njoj radi 11.000 ljudi, zato što je to temelj napretka naše armije, zato što je to temelj opstanka naše zemlje”, poručio je Vučić, prenosi Tanjug.

Komentari7
0d456
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Пантелија
Парада кича и неукуса. Обезбеди ти нама пријатељу елементарне ствари: достојанствен живот, чист ваздух, здраву воду... Мани се бахаћења и хвалоспева.
Muradin Rebronja
Svi ljudi na svetu žele tri glavne fiziološke potrebe: čist vazduh, čistu vodu i bezbednu i zdravu hranu. Dve druge fiziološke potrebe su krov nad glavom i odeca i obuca. Dostojanstven život imaju oni ljudi koji žive bez stida od prošlosti i straha od buducnosti. Niko sa strane vam ne može obezbediti "dostojanstven život". Sve gore navedene fiziološke potrebe morate vi sami sebe da obezbedite. Učenjem, radom, zaradom, štednjom...u Americi poznata puritanska etika. I ne postoji zemlja dembelija!
sasa3
ja bih na tu izlozbu poneo gradonacelniku balon za vodu ,slican onima koji mestani ritopeka koriste dok cekaju u redu za vodu koju im dovoze cisterne grada beograda za skupe pare.taj balon je zakacio tri veka ,bar po pricanju pradede milorada koji ga je kupio na pijaci u pancevu krajem 19 veka,opleten prucem koje je dva puta menjano.punio ga je vodom njegov otac kada su dereglijom isli na pijac u pancevo i to na cesmi od gradskog vodovoda na obali tamisa.gde je taj ritopecki vodovod majstori?
vox populi
Kada bar ne bi pričao... Bilo bi nam lakše. Naročito bi željeli da se ne zahvaljuje penzionerima.
dragan dragan
Podanistvo i prpaganda. Nema ozbiljnih analiza u ekonomoji. Koriste se samo kriterijumi koji odgovaraju a oni drugi su zaboravljeni. Cemu sve ovo vodi?
Lane
Jedini predsednik koji prati radove, ispunjava obecanja a ne kao neki...

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja