subota, 31.10.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
utorak, 24.12.2019. u 14:58 D. D. K.

Kafa za duži život

(Фото: Пиксабеј)

Iako mnogi smatraju da nije dobro piti kafu jer može da ima štetan uticaj na zdravlje, nova istraživanja to demantuju. Stručnjaci Međunarodne agencije za istraživanje raka i Imperijal koledža u Londonu utvrdili su da je konzumiranje kafe povezano sa smanjenjem rizika od smrti, kardiovaskularnih i bolesti sistema za varenje. Njihova studija je pokazala da osobe koje piju najmanje tri šolje kafe dnevno žive duže od onih koji nemaju tu naviku. Muškarci koji su to radili imali su 18 odsto manje šanse da preminu, kao i sedam odsto žena. U istraživanju je učestvovalo oko pola miliona zdravih ljudi starijih od 35 godina, koji žive u 10 različitih zemalja.

Komentari5
38837
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Mila
Htela bih procitati originalnu studiju. Da li biste hteli proslediti link?
stanislavsr
Glupih li procenata i definicija! Svi imamo 100% šanse da umremo - niko ni procenta manje.
Nema štetnijega napitka. (Doktor Borović: Prva stvar na koju treba skrenuti pažnju je boja zrna pržene kafe. Nepržena kafa je pastelnozelena, a nakon pečenja crna. Zamislite da krompiriće pečete dok ne pocrne, da li biste ih jeli? Isto se dešava i s kafom. Kad se prži na tolikoj temperaturi, dolazi do oštećenja strukture zrna, pocrni i stvara se kancerogeni akrilamid. Sudija Elihu Berle iz Kalifornije primorao prodavce je kafe da na kesice stave javno upozorenje o njenoj štetnosti )
dr Slobodan Devic
Le-leeee, pa ja pijem litar kafe dnevno. Ima da nadzivim slonove ...
Viktorija
Nisu sve kafe iste. Zavisi na kojoj kafi su se ispitivali. Koji je kvalitet kafe i kakve sve mesavine pijemo mi u Srbiji?

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja