Potrebno je
- 5, 6 glavica belog luka
- maslinovo ulje
- biber, crni mleveni
- peršun
Beli luk oprati, ne odvajati na čenove već svaku glavicu zaseći s jedne strane tako da kad prelijete maslinovom uljem dospe između ljuske i čenova. Sve glavice tako nauljene staviti u alufoliju i dobro ih umotati da nema vazduha. Peći u rerni oko sat vremena, najpre na jačoj temperaturi od 200 stepeni Celzijusa, a nakon pola sata – na manjoj. Utvrdićete da je luk pečen tako što ćete odviti alufolije i ako se luk odvojio od ljuske onda je gotov.
Pečen luk tek onda očistiti na čenove, iseckati na sitno, dodati po ukusu so, biber i listove peršuna ili bosiljka i maslinovo ulje kako bi se dobila homogena struktura pogodna za mazanje. Ko voli parmezan može da doda u nadev. Služiti kao namaz za tost hleb, dodatak pečenju, može da se umuti u pire krompir.