Obavezan slatkiš na slavskoj trpezi, okrugli, beli kolačići koji se tope u ustima. Razne su varijacije, ali osnovni recept se zna, originalne se pripremaju sa mašću, bez praška za pecivo. Peku se na 180 stepeni, svega 20 minuta da bi ostale bele. Džem od kajsije se podrazumeva. Što duže stoje to su ukusnije, domaćice tvrde da je pre služenja neophodno da odstoje, barem jedan dan u kutiji.
Suština recepta je da se stavlja dvostruko veća količina brašna od količine masnoće.
Raskošnija varijanta sadrži mlevene orahe ili lešnike. Starinske vanilice se vade najmanjom okruglom modlom, u tu svrhu su se koristili zatvarači za flaše ili rakijske čašice, da budu taman za jedan zalogaj ili.
Vanilice
Potrebno je:
200 g masti (250 g margarina ili maslaca)
4 kašike šećera
1 žumance i jedno celo jaje
sok i rendana kora limuna
500 g brašna (ili 100 g mlevenih oraha i 400 g brašna)
pekmez od kajsija
šećer u prahu
vanil šećer
Mast ili margarin ili maslac, penasto umutiti. Dodati žumance i jedno celo jaje, sok i rendanu koru limuna. Umešati brašno i šećer, zamesiti testo i ostaviti malo da se odmori. Potom razvući na pobrašnjenoj dasci koru debljine oko pola do jednog centimetra, pa vaditi modlom male pogačice. Ređati u pleh podmazan pleh ili obložen pek papirom i peći na 180 stepeni oko 15-20 minuta, tako da ostanu bele. Pečene vanilice premazati pekmezom i sastavljati dve po dve, pa uvaljati u prah šećer pomešan sa vanil šećerom.
Posne vanilice sa orasima
Potrebno je:
2 šolje oraha
1 šolja šećera i 1 kesica vanilin šećera
1 šolja ulja
čašica rakije
brašna po potrebi
pekmez
šećer u prahu
Pomešati sve sastojke, razvući koru debljine pola centimetra i modlom vaditi pogačice, ispeći ih, premazati pekmezom i posuti šećerom u prahu.