četvrtak, 27.02.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 22:50

Kokice, zdrava i ukusna užina

Jedna porcija kokica obezbeđuje više od 70 odsto dnevne potrebe za žitaricama
Autor: S. Stuparušićsubota, 04.01.2020. u 22:37
(Фото Пиксабеј)

Nutricionist se slažu da su  kokice odlična užina. To je jedina namirnica koja sadrži celo, neobrađeno zrno. Sve druge žitarice su obrađene i pomešane sa drugim sastojcima, pa čak i ako se reklamiraju kao „celo zrno”, to se odnosi samo na 51 odsto mase. Izuzetno su zdrave jer sadrže veliku količinu antioksidanata i vlakana.

Jedna porcija od 30 grama kokica može zadovoljiti čak 70 odsto dnevne ljudske potrebe za žitaricama. Najveći deo kokica, čak 78 odsto čine ugljeni hidrati. Od vitamina sadrže vitamine B grupe. Preovlađujuće količine ugljenih hidrata u kokicama čine najkvalitetniji izvor energije za naš organizam. Od minerala imaju kalijuma, fosfora i magnezijuma. U manjim tragovima ima gvožđa, kalcijuma, natrijuma i cinka. Za razliku od drugih slanih grickalica nemaju nikakve aditive, što opet podrazumeva starinski način pripreme bez dodavanja bilo kakvih preliva, putera, ulja. Svi dodaci, pa čak i so, umanjuju zdravo dejstvo kokica.

Pečene na ulju ili maslacu, dobijaju obilje kalorija i masnoća te prestaju da budu zdrava, a postaju brza hrana. Primera radi  100 grama posoljenih kokica ima 382 kalorije. Samo jedna kašika ulja povećava broj kalorija na 517, a maslac na čak 536 kalorija. Posebno treba izbegavati popularne kokice sa čokoladom ili karamel prelivom.

Zbog velike količine vlakana i relativno niske količine kalorija kokice mogu biti dobar saveznik za one koji žele da izgube višak kilograma. Daju osećaj sitosti, pa se naredni obrok dosta odlaže.

Kokice se prave isključivo od kukuruza kokičara, koji ima ekstremno tvrda zrna pa je jedina vrsta kukuruza koja će tako da pukne. Svako jezgro sadrži malu količinu vlage, a dok se kukuruz greje, na temperaturi od 175 stepeni, voda se pretvara u paru. Kukuruz kokičar se od ostalih žitarica razlikuje po tome što mu opna nije vodopropusna, pa zbog nastalog pritiska dolazi do pucanja, a zrno se izvrće napolje i nastaje kokica. Zanimljivo je da su omiljena poslastica već hiljadama godina, 1948. godine u pećinama u Novom Meksiku pronađena su zrna kukuruza kokičara stara 5000 godina.

Tradicionalno, indijanska plemena na kokice su stavljala suvo začinsko bilje ili čak čili. Indijanci su takođe od kokica pravili pivo i supu, ali ih i koristili za izradu nakita i ukrašavanje perjanica. Navodno je upravo Kristofer Kolumbo kokice otkrio Evropljanima tokom 15. veka.

Prvi komercijalni aparat za pravljenje kokica izumeo je Čarls Kretors u Čikagu 1885. godine, a kompanija koju je osnovao još uvek proizvodi aparate za kokice i drugu opremu.

Kokice se u bioskopima prodaju od 1912. godine.  Danas mnogi bioskopi beleže veću dobit od prodaje kokica nego od prodaje ulaznica, jer za svaki dolar potrošen na kokice oko 90 centi je čista dobit.

Priprema:

Najzdravije su napravljene na starinski način. Najbolje je uzeti šerpu, po mogućnosti emajliranu, koja će služiti samo za kokanje kokica. Zagrejati je i sipati zrna kukuruza tako da pokriju dno. Pokriti poklopcem, povremeno protresti šerpu i odškrinuti poklopac kako bi para izašla i kokice ostale hrskave. Kada pucketanje utihne kokice odmah prebaciti u činiju da bi ostale hrskave.

Mogu se kokice pripremiti i na zagrejanom ulju. Naspe se kašika ulja u šerpu (tek da prekrije dno). Umesto uobičajenog suncokretovog može se koristiti i palmino i posoliti pre dodavanja zrna kukuruza, jer će tako kokice biti ravnomerno posoljene. Ulje se zagreje. Zatim se ubaci nekoliko zrna kukuruza kokičara i šerpa poklopi. Kada ove „probne“ kokice puknu, izruče se, a u šerpu doda kukuruza da prekrije dno posude. Šerpa se na 30 sekundi skloni sa vatre, pa vrati na ringlu, da bi se sva zrna otvorila u isto vreme. Tokom pečenja lonac bi trebalo tresti i povremeno podići poklopac. Kada su gotove kokice odmah prebaciti u činiju.

Osim soli mogu se isprobati i drugi začini poput dimljene paprike, čilija, karija, ruzmarina i naribanog parmezana.

Kokice  se sve češće pripremaju i u mikrotalasnoj rerni. Za to se proizvode specijalno pakovane. Mada to možemo improvizovati i sami. Zrna kukuruza kokičara staviti u papirnu kesu i zatvoriti je tako da se rub presaviti 2-3 puta. Rub kese trebao bi biti okrenut prema dole u mikrotalasnoj rerni. Peći dva do tri minuta. Pažljivo otvoriti kesu, a potom začiniti po želji.


Komentari0
55186
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja