ponedeljak, 30.11.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
četvrtak, 09.01.2020. u 20:00
ISHRANA

Japanska jabuka – od Kine do Balkana

Nutritivno vredno voće bogato vitaminima i mineralima, odlično je za jačanje imuniteta
(Фотографије Пекселс)

„Kaki jabuka” ili kako se ovo voće još zove „japanska jabuka” ili „orijentalni persimon” najšire je kultivisana vrsta iz roda Diospiros. Kaki je jedna od najstarijih kultivisanih biljaka, poreklom iz Kine gde se uzgaja već dva milenijuma.

„Kaki jabuka” se iz Kine prvo proširila na druge delove Azije, a u Japanu je dostigla simbol nacionalnog voća.

Pomalo je neobično, ali ukusno voće meke vlaknaste teksture. Danas se gaji širom sveta, od Južne Evrope – Španije, Bugarske, Albanije, Srbije, do zapadne obale Sjedinjenih američkih Država, Južne Amerike, Izraela. Dok je tvrda i nezrela ova jabuka je gorka, jer sadrži tanine. Kako sazreva, tanini se gube, a plod postaje mekan. Zrela je kada je meka i onda je najukusnija.

Plod više liči na paradajz nego na jabuku, boje od žute do crvenonarandžaste. U sredini su semenke, a što je zrelija, plod je mekši, nešto poput kivija, ali bez onih dlačica. Ukus je nešto između kajsije i breskve.

Sadrži vitamine A i Ce, kao i neke minerale: gvožđe, kalijum, kalcijum. Ima dosta rastvorljivih vlakana, pa je odlična i za probavu.

Ona ima visok sadržaj karotenoida beta-kriptoksantina, alfa i beta-karotena i luteina i zeaksantina, što ga čini nutritivno vrednim voćem.

Drvo „kaki jabuke” otporno je na štetočine, dugo živi i kada lišće krene da opada, najbolje nakon prvog mraza, vreme je za berbu, a to je krajem oktobra i novembra meseca.

U narodnoj medicini azijskih naroda, pripisuju joj se lekovita svojstva. U Kini postoji verovanje da leči razne boljke, od glavobolje do reume. Služi kao lek protiv groznice, dijareje, pomaže kod visokog pritiska, krvarenja i kašlja.

Odlična je za imunitet, jer ima protivupalna svojstva i reguliše probavu. Nije ni čudo što ima toliku popularnost na istoku. Omiljeno je voće u kasnu jesen i zimu, a obično se konzumira nakon doručka.

Iako možete ukloniti kožu pre jela, ona je jestiva kada je voće u potpunosti zrelo i kada je nizak sadržaj tanina. Tada plod nije žilav, već mek i ukusan.

Možete jesti sirovu „kaki jabuku”, praviti kompot od nje, jesti je kao sušenu ili u vidu složenih voćnih salata.

Možete je jesti seckanu na kolutove, bez semenki ili prepolovljenu uz pomoć kašičice. Važno je samo da uživate!

Jasna Vujičić, nutricionista
www.nadijeti.com

Komentari4
f53e0
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Pero Krstevski
Japansko jabuko (kaki) jede se i najsladjije je kad je sasvin zrelo-meko. Otvorise rupa kod same drske i kasicicom se jede unutrasnji slatki deo a ostaje kora jabuke celovita. Najsladje je nakon izmrzavanja na samom stablu, tada izgleda kao trulo ali najsladjije i najukusnije. Ovo voce imaga u Valandovu u velikim rasadnicima odakle se i kupuju sadnice.
mila simic
Kaki ili sharon / ime te vocke raste u tropskim i subtropskim podrucjima. Prpadi sorti sljiva. Nema nikakve veze sa jabukama.
Made in China
Pa zar nije kultivisanje krenulo iz Evrope (i Amerike) a Kinezi kopirali?
Miki
U vreme raspada SSSR-a, Gruzini su u automobile koji su imali samo volan i tockove krcali ove jabuke i rukama ih gurali na trajekte do Socija. U Sociju su zene cekale trajekte i kupovale te jabuke za rublje , neka pola kila neke i kilo, retko koja vise od kilo. Nije bilo uopste nakupaca. Bilo mi je neobicno sto se to toliko brzo rasproda. Sa veoma mnogo rubalja u jastucnicama Gruzini su posle pokusavali da dodju do U$ dolara i tako se vrate kuci gde su opet, okretali te U$ za nesto drugo.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja