ponedeljak, 25.01.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
četvrtak, 16.01.2020. u 11:55

Novi svetski trend: restorani bez gostiju i konobara

(Фото Пиксабеј)

Tehnološka preduzeća otkrila su novu mogućnost zarade. Ona restoranima stavljaju na raspolaganje aplikacije za narudžbine, ali i kuhinje. Tako nastaju virtuelni restorani i „kuhinje duhova”, piše Dojče vele.

Sa nekoliko klikova na smartfonu i večera je naručena. Ili doručak. Popularnost ovih aplikacija je poslednjih godina snažno rasla. Samo u 2018, kupci u celom svetu su za ovu vrstu usluga potrošili 10,2 milijarde američkih dolara, prema podacima analitičke kompanije Tehnomik, šo je rast od 42 posto u odnosu na 2017.

Restorani i lanci brze hrane obično svoje kapacitete prilagođavaju gostima na licu mesta, a ne hiljadama mogućih narudžbina preko interneta. Tako je nastao koncept „Kuhinja duhova”, prenosi Tanjug.

To su kuhinje bez pripadajućeg restorana, bez gostiju, bez konobara. Subotom uveče kod njih gužvu ne prave gosti nego vozači Ubera koji žele da preuzmu gotova jela i isporuče ih. U kuhinji se kuva kao na traci.

Najveći ponuđač je Klaud Kičen, startap u koji je osnivač Ubera Travis Kalanik uložio 400 miliona dolara.

Ugostitelji štede novac i vreme jer ne moraju da traže prvoklasnu lokaciju za restoran, koji bi onda morali skupo da iznajme. U gradovima kao što je San Francisko restoran može da košta i do milion američkih dolara.

Umesto toga, oni pronađu već opremljenu kuhinju, koja je često u povoljnom susedstvu i ima dovoljno parkirališta za automobile koji će dolaziti po jela. Tu moraju da plaćaju samo osoblje koje radi u kuhinji. Takvim kuhinjama je potrebno samo između 10 i 50 posto površine tradicionalnog restorana i dovoljno im je između 15 i 50 posto radne snage u odnosu na tradicionalni restoran, izračunala je analitička firma Morningstar.

Komеntari5
762c1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

кувана јела
Тога има код нас колико хоћеш и зове се најчешће Готова јела, Кутлача, Кухиња и слично. Разлика је у томе што се, за сада, код нас по храну махом долази пешке, јер је близу или успут, а не наручује телефоном или преко разносача.
stanislav sr
Jos jedno ubistvo društvenih aktivnosti. Nećemo više ni u restoran ni kafanu. Sedi kod kuće sa mobilnim i kompjuterom i uživaj. Niko ti ne treba. PREDIVNO.
Маторац
Сурово безлично. Не бих тамо ручао ни да је све џабе. Ја волим да идем у кафану у којој келнера зовем по имену, који зна које пиће пијем, са којим се питам за здравље, који ми каже ми шта би ми данас препоручио...
Достава
Или ниси добро прочитао или сам ја нешто лоше разумио. Колико сам ја схватио тамо се не руча, него је у питању раст популарности катеринга који нема своју испоруку него дођеш сам колима или пошаљеш Убер
Братимир
Фабричка производња.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja