četvrtak, 20.02.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 14:06

Novi svetski trend: restorani bez gostiju i konobara

četvrtak, 16.01.2020. u 11:55
(Фото Пиксабеј)

Tehnološka preduzeća otkrila su novu mogućnost zarade. Ona restoranima stavljaju na raspolaganje aplikacije za narudžbine, ali i kuhinje. Tako nastaju virtuelni restorani i „kuhinje duhova”, piše Dojče vele.

Sa nekoliko klikova na smartfonu i večera je naručena. Ili doručak. Popularnost ovih aplikacija je poslednjih godina snažno rasla. Samo u 2018, kupci u celom svetu su za ovu vrstu usluga potrošili 10,2 milijarde američkih dolara, prema podacima analitičke kompanije Tehnomik, šo je rast od 42 posto u odnosu na 2017.

Restorani i lanci brze hrane obično svoje kapacitete prilagođavaju gostima na licu mesta, a ne hiljadama mogućih narudžbina preko interneta. Tako je nastao koncept „Kuhinja duhova”, prenosi Tanjug.

To su kuhinje bez pripadajućeg restorana, bez gostiju, bez konobara. Subotom uveče kod njih gužvu ne prave gosti nego vozači Ubera koji žele da preuzmu gotova jela i isporuče ih. U kuhinji se kuva kao na traci.

Najveći ponuđač je Klaud Kičen, startap u koji je osnivač Ubera Travis Kalanik uložio 400 miliona dolara.

Ugostitelji štede novac i vreme jer ne moraju da traže prvoklasnu lokaciju za restoran, koji bi onda morali skupo da iznajme. U gradovima kao što je San Francisko restoran može da košta i do milion američkih dolara.

Umesto toga, oni pronađu već opremljenu kuhinju, koja je često u povoljnom susedstvu i ima dovoljno parkirališta za automobile koji će dolaziti po jela. Tu moraju da plaćaju samo osoblje koje radi u kuhinji. Takvim kuhinjama je potrebno samo između 10 i 50 posto površine tradicionalnog restorana i dovoljno im je između 15 i 50 posto radne snage u odnosu na tradicionalni restoran, izračunala je analitička firma Morningstar.


Komentari5
771f5
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

кувана јела
Тога има код нас колико хоћеш и зове се најчешће Готова јела, Кутлача, Кухиња и слично. Разлика је у томе што се, за сада, код нас по храну махом долази пешке, јер је близу или успут, а не наручује телефоном или преко разносача.
stanislav sr
Jos jedno ubistvo društvenih aktivnosti. Nećemo više ni u restoran ni kafanu. Sedi kod kuće sa mobilnim i kompjuterom i uživaj. Niko ti ne treba. PREDIVNO.
Маторац
Сурово безлично. Не бих тамо ручао ни да је све џабе. Ја волим да идем у кафану у којој келнера зовем по имену, који зна које пиће пијем, са којим се питам за здравље, који ми каже ми шта би ми данас препоручио...
Достава
Или ниси добро прочитао или сам ја нешто лоше разумио. Колико сам ја схватио тамо се не руча, него је у питању раст популарности катеринга који нема своју испоруку него дођеш сам колима или пошаљеш Убер
Preporučujem 8
Братимир
Фабричка производња.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja