ponedeljak, 06.04.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 17:54

„Politikin” 116. rođendan

Autor: Alek­san­dra Kur­tešsubota, 25.01.2020. u 10:36
Прослава рођендана Политике (фото Ненад Неговановић)

Uha­lji­ni tka­noj i pro­ša­ra­noj od ve­sti, iz­ve­šta­ja, ko­men­ta­ra, ko­lum­ni, re­por­ta­ža, osvr­ta, be­le­ški... i ukra­še­na fo­to­gra­fi­ja­ma ko­je sve­do­če o do­ga­đa­ji­ma, naj­sta­ri­ja no­vin­ska da­ma na Bal­ka­nu – „Po­li­ti­ka” do­če­ka­la je svoj 116. ro­đen­dan. U nje­nu čast sla­vlje je pri­re­đe­no u re­sto­ra­nu „Tri še­ši­ra”. Pod ovim kro­vom za­če­ta je ide­ja o osni­va­nju na­šeg li­sta, a ne­ki ka­žu i Ska­dar­li­je kao bo­em­ske če­tvr­ti. Ta­ko „Po­li­ti­ka” i duh jed­nog ne­pro­la­znog vre­me­na idu ru­ku-pod ru­ku.

– Go­di­na za na­ma bi­la je te­ška, ipak, us­pe­li smo da za­dr­ži­mo ko­rak na tr­ži­štu, na­da­mo se da će­mo na­sta­vi­ti da ču­va­mo utvr­đe­ne vred­no­sti i tra­di­ci­ju. Ne­će bi­ti la­ko, ali uzda­mo se u en­tu­zi­ja­zam i ener­gi­ju po­put one sa ko­jom je i osno­va­na „Po­li­ti­ka” 1904. go­di­ne – ka­že Žar­ko Ra­kić, v. d. glav­nog i od­go­vor­nog ured­ni­ka na­šeg li­sta.

On do­da­je da se svi za­jed­no tru­di­mo da na­pra­vi­mo broj sa ak­tu­el­nim do­ga­đa­ji­ma i u zna­ku se­ća­nja na 116 go­di­na po­sto­ja­nja.

– Po­no­sni smo što su če­stit­ke upu­ti­la mno­ga zna­čaj­na ime­na iz sve­ta po­li­ti­ke, kul­tu­re, umet­no­sti, spor­ta… Me­đu nji­ma su pre­mi­jer­ka Ana Br­na­bić, No­vak Đo­ko­vić, pa­tri­jarh Iri­nej, ve­li­ki broj mi­ni­sta­ra, a Lju­bivoje Ršu­mo­vić če­stit­ku je sro­čio u pe­smu – pod­se­tio je Ra­kić.

Kao i pre vi­še od jed­nog ve­ka, „Po­li­ti­ka” je i da­nas naj­va­žni­ji i najuticajniji dnev­ni list u Sr­bi­ji, oce­nju­je Mar­ko Al­bu­no­vić, za­me­nik glav­nog i od­go­vor­nog ured­ni­ka.

– Čast je i pri­vi­le­gi­ja ko­ja oba­ve­zu­je ra­di­ti u „Po­li­ti­ci”, ko­ju su ge­ne­ra­ci­je no­vi­na­ra na­či­ni­le de­lom na­še kul­tur­ne ba­šti­ne. Me­nja­le su se ured­nič­ke gar­ni­tu­re, me­nja­le su se stran­ke na vla­sti, ali je „Po­li­ti­ci” Sr­bi­ja uvek bi­la na pr­vom me­stu – na­gla­sio je Al­bu­no­vić.

Ured­ni­ci, no­vi­na­ri, lek­to­ri, fo­to-re­por­te­ri, pre­la­ma­či, ske­ne­ri­sti... stva­ra­li su ovu je­din­stve­nu no­vin­sku stra­nu u sla­vlje­nič­koj at­mos­fe­ri, uz mu­zi­ku aneg­do­te i uspo­me­ne.

Ro­đen­dan­sku tor­tu „Po­li­ti­ci” je da­ro­vao Sr­ba Jo­va­no­vić, su­o­sni­vač fe­sti­va­la po­sla­sti­ca i slat­ki­ša „Sla­dak ži­vot”.


Komentari15
b10cb
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Slobodan - Boda
Od malena znam da je "POLITIKA" redovno dolazila u nasu kucu. Voleo sam u pocetku onaj deo za decu, a kako sam odrastao, "sve vise i drugih stranica su me interesovale".Kada sam osnovao svoju porodicu poceo sam i ja na obliznjem kiosku za novine sa onim cuveni jutarnjim: "komsija daj mi jedne novine" i zna se to je "POLITIKA".Godinama, ponosno, ponekad opravdano prkosno, nekad diplomataki smirujuce, "POLITIKA" je postojala jer je uvek govorila samo istinu. Srecan rodjendan i jos puno takvih
Zagy
Sretan rođendan voljenoj "Politici", uz najbolje želje.
Bato
Uz Politiku sam naucio pisati,tata je donosio svaki dan politiku a u drugom dijelu je bio dio za djecu,Paja patak,Mini,Miki Silja,Cika Jova Zmaj i mnoogo toga za djecu.Hvala i danas ne mogu bez mog jedinog lista.Renome koji imate izgradjivan je od prvih dana,zato srecan rodjendan i da ne zaboravim hvala osnivacima iz porodice Ribnikar.
Заврам
Нижи рођендане, бисерне огрлице, избрушене најтананијим филигранским умећем... осећањем за истину и меру - у свим својим рубрикама. И тако јединствена, поносна, и уздигнута чела, драга "Политико", увек, и у веке векова, личи само и једино - на најбољу. На саму себе.
Raca Milosavljevic
... tople cestitke i zelje da jos mnogo godina stojite na braniku pravog novinarstva ....

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja