ponedeljak, 30.11.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
nedelja, 26.01.2020. u 17:54

ČESTITKE ZA 116. ROĐENDAN „POLITIKE”

– Tradicija duža od jednog veka svedoči o predanosti i požrtvovanosti novinara i urednika da svakodnevno svoje čitaoce izveštavaju o najvažnijim događajima, ne samo u zemlji nego i u svetu.

Fo­to A. Vasiljević

Kao najstariji list u Srbiji i na Balkanu i jedan od najdugovečnijih u ovom delu Evrope, „Politika” je čvrsto branila principe profesije, što vas obavezuje da i u vremenu pred nama opravdate ugled i reputaciju koju nije bilo lako steći. U prošlosti su na stranicama „Politike” svoj rukopis ostavili veliki novinari, ali i znameniti srpski pisci, kao što su Petar Kočić, Jovan Dučić, Branko Ćopić i naš nobelovac Ivo Andrić. Danas sam čvrsto uverena da će mladi novinari koji tek bruse novinarski zanat na tim istim stranicama takođe ostaviti svoj pečat u srpskom novinarstvu.

Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije

 

– U ime Vaterpolo saveza Srbije i svoje lično ime čestitam Vam 116. rođendan.

Fo­to N. Negovanović

Čestitam na dugovečnosti i ozbiljnosti svih ovih godina. Sve najbolje uz mnogo pozdrava i lepih želja u daljem radu i postojanju.

Viktor Jelenić, predsednik VSS

 

– Novinarima, urednicima i zaposlenima dnevnog lista „Politika” upućujem najiskrenije čestitke povodom 116 godina postojanja našeg najstarijeg lista, koji je ozbiljnim i profesionalnim pristupom izgradio poverenje čitalaca, ne samo u Srbiji već i šire.

(Fo­to A. Vasiljević)

– Verujem da će „Politika”, jedan od najuglednijih i najuticajnijih listova u ovom delu Evrope, svoju važnu ulogu obavljati uspešno i odgovorno i u vremenu pred nama. Želim vam da u duhu dobre tradicije ostanete verni standardima koje ste postavili. Kao vaš verni čitalac, želim vam puno uspeha u daljem radu i još mnogo rođendana!

Maja Gojković, predsednica Narodne skupštine RS

 

– U minulih 116. godina, Srbija je šest puta ratovala, tri puta rušena, bila je u pet državnih okvira, promenila dve dinastije i tri ideologije.

(Fo­to A. Vasiljević)

Sve to ovekovečila je i preživela „Politika”. Čestitam!

Dragan Bjelogrlić, glumac i reditelj

 

– Ponosni smo na odličnu saradnju s institucijom i njenim ljudima kakva je „Politika”. Vi nastavljate jednu veliku tradiciju, ali s velikom i obavezom, da budete svedok i, još više, tumač ovog turbulentnog vremena, jer vaši čitaoci veruju vama, kao što su prethodne generacije u nizu decenija verovale onoj plejadi koja je ispisivala istoriju Srbije

(Fo­to MO Srbije)

„Politika” je bila i ostala ne samo dnevna novina već literatura iz koje se saznaje i uči, na čijim stranicama upoznajemo velike ljude i prepoznajemo događaje koji oblikuju svet. To je novina u kojoj se ogleda Srbija i svakodnevni život njenih građana i, utoliko više, na vama je odgovornost za profesionalnu etiku i odgovornu novinarsku reč. To neka bude vodilja u nastojanju da gradimo bolju Srbiju i lepši život u njoj. Čestitam vam praznik i želim da nastavimo uspešnu saradnju, da srpska vojska i dalje ima ono časno mesto koje je uvek imala u novinama koje jesu i ostaju kulturna baština srpskog naroda.

Pukovnik Mihailo Zogović, načelnik Uprave za odnose s javnošću Ministarstva odbrane

 

– Srdačno vam čestitam jubilej, 116 godina od osnivanja.

(Foto N. Marjanović)

Vaša bogata tradicija i generacije novinara koji su bili svedoci najvažnijih događaja u zemlji i svetu, jedinstveno je nasleđe naše društvene scene. Uveren sam da ćete i u godinama pred nama ostati verni svojoj tradiciji, profesionalizmu i svojim čitaocima.

Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije

 

– Činjenica da ste uz narod više od jednog veka najbolje govori o vrednosti vašeg lista i poverenju koje uživate kod čitalaca.

(Foto I. Milutinović)

„Politika” je medijski brend kakvim se malo koja država u svetu može pohvaliti. Želim da vam objektivnost i istina ostanu vodilja u radu, da budete uvek na strani čitalaca i verni hroničari svih dešavanja, kakvi ste bili i do sada. Svim zaposlenima čestitam 116. rođendan „Politike”.

Nebojša Stefanović, potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova

 

– Čestitam 116. rođendan prestižnom listu „Politika” koji uvek rado čitam i uz koji sam usavršio svoje poznavanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

(Fo­to A. Vasiljević)

Arno Gujon, osnivač humanitarne organizacije „Solidarnost za Kosovo”

 

– U bilo kom poslu je najvažnije da trajete, a vi dočekaste čak 116. rođendan.

(Fo­to A. Vasiljević)

Vreme u kojem ga proslavljate nije baš jednostavno za pisane medije, jer ste suočeni s „nelojalnom konkurencijom” koja dolazi s onlajn izdanjima i uopšte društvenim mrežama, a s druge strane se borite za naklonost čitalaca u uslovima sveopšte tabloidizacije. Želim vam da istrajete u toj borbi i da ostanete verni principima koje je „Politika” godinama unazad afirmisala.

Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade Republike Srbije

 

– Samo veliki slave velike datume. Takva je „Politika” i 25. januar 1904. godine, kada je izašao prvi broj lista koji je postao i ostao svedok i učesnik epohe. Menjala se i država u kojoj je izlazio, ali je „Politika” opstajala i ostajala da svedoči i tumači događajnu istoriju, vreme i ljude koji su je obeležavali. S takvom tradicijom kao standardom i obavezom, današnja redakcija nastavlja da ispunjava misiju odgovorne i profesionalne novinarske reči. Kao i prethodnih decenija, čitaoci i danas veruju „Politici”, a to je privilegija koju na ovom prostoru ima malo glasila.

(Fo­to I. Milutinović)

Ovo vreme je jedan od onih teških i izazovnih perioda kada Srbiji vraćamo dostojanstvo jake i uređene države, bezbedne i mirne. Posle ratova i stradanja, koji su ostavili strahovanja za nove dane, mediji su jedan od društvenih faktora na kojima je odgovornost da otvaraju bolju perspektivu življenja na ovim prostorima. „Politika” taj i druge zadatke ispunjava s punom svešću da je bila i ostala svakodnevna i važna literatura koja uči svoje čitaoce da vole svoju Srbiju i da rade za nju, sebe i druge, na najbolji način.

Čestitam praznik vama i članovima redakcije sa željom da ostanete jedan od najuticajnijih medija u jugoistočnoj Evropi, ponosni na veliku tradiciju i obavezni pred budućnošću.

Aleksandar Vulin, ministar odbrane

 

– Biti danas novinar i urednik „Politike” je velika čast, jer je privilegija biti čuvar novinarske tradicije koja u Srbiji traje već 116 godina. I koja treba da traje još mnogo, mnogo godina.

(Foto Beta)

Zato i imate zadatak koji nije nimalo lak, da u vremenu u kome se sve manje čita, a mnogo više gleda, u vremenu lakih rešenja i sve zamagljenije istine da i dalje čuvate „Politiku”, da čuvate ćirilicu i da očuvate veru u novinarstvo.

Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Republike Srbije

 

– „Politika” je list s dugom tradicijom objektivnog izveštavanja javnosti o svim aktuelnostima koje se tiču građana.

(Fo­to N. Marjanović)

Želim vam da nastavite da se bavite istraživačkim novinarstvom i da informišete javnost istinito i objektivno, da budete oštar kritičar i dobar prijatelj.

Zoran Đorđević, ministar u Vladi Republike Srbije

 

– Dnevnom listu „Politika” i zaposlenima u najstarijoj novini na Balkanu čestitam 116. rođendan.

(Fo­to Beta)

Želim vam da i ubuduće afirmišete vrednosti novinarske profesije zasnovane na objektivnom i pravovremenom informisanju.

Jadranka Joksimović, ministar u Vladi Republike Srbije

 

– Srećan rođendan „Politici”, najstarijem dnevnom listu na Balkanu, koji već 116 godina kontinuirano prati aktuelne događaje.

(Foto Piksabej)

Francuska ambasada ima dugu tradiciju saradnje s „Politikom”, dnevnim listom koji s pažnjom čitamo svakog jutra. Novinarstvo prenosi i komentariše našu „neposrednu istoriju” i ambasada čestita svima koji su kroz svoje različite profesije angažovani na stvaranju novina, a posebno čestita novinarima i urednicima, čija je odgovornost, kao kreatora javnog mnjenja, izuzetno velika. Želimo im da uvek svoj posao obavljaju nezavisno i u punoj slobodi, uz poštovanje novinarskog kodeksa. Želimo „Politici” dug život.

Ambasada Francuske u Srbiji

 

– „Politika” je čitavih 116 godina esencija visokoprofesionalnog analitičkog novinarstva, kojeg sve manje ima na javnoj sceni Srbije.

(Fo­to Beta)

Poštujući, pre svega, istinu i činjenice koje donosi na zanimljiv i stilski originalan način, očuvala je dostojanstvo čitaoca koji ne dopušta da u njegov dom i u njegovu dušu prodru: kič i šund, režirane afere i nepristojan izraz...

Zato je „Politika”, kao sistematičan i uverljiv arhiv života, decenijama uvaženi i omiljeni član moje i porodica mojih predaka.

Milan Krkobabić, ministar u Vladi Republike Srbije

 

– Upućujem vam najiskrenije čestitke povodom 116 godina postojanja najuglednijeg i najstarijeg lista na Balkanu.

(Foto R. Krstinić)

Negujući istinito izveštavanje, spajajući tradicionalno i moderno novinarstvo, uz konstantno inoviranje sadržaja i načina rada, list „Politika” s pravom nosi epitet nacionalne institucije u Srbiji duže od jednog veka. Kao objektivni hroničar minulih vremena, vaš list zadržao je istinitost i analitičnost kao neprikosnovene etičke i profesionalne vrednosti novinarskog poziva.

Nenad Popović, ministar u Vladi Republike Srbije

 

– Rođendan „Politike” za narod Srbije nije samo dan jednog dnevnog lista.

(Fo­to A. Vasiljević)

To je mali praznik jednog od stubova našeg identiteta, kulture i smislenog i društveno odgovornog informisanja. Srećan rođendan i na mnogaja ljeta!

Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju

 

– Meni je „Politika” redovna jutarnja navika i prva s nagradom iskorišćena književna prilika.

(Fo­to R. Krstinić)

Zahvalan čestitam datum prvog broja lista koji je po otmenosti najduže prvi u našoj zemlji.

Akademik Miro Vuksanović

 

– Poštovani novinari „Politike”, vama i čitaocima čestitam godišnjicu osnivanja vašeg i našeg lista, uz zahvalnost za neizmerni trud u promociji i afirmaciji naše struke.

Prof. Goran B. Vojvodić, dipl. inž. arhitekture

 

– Pored svih izazova koji su pred nama i koji usmeravaju naš život jakim vetrovima promena znamo da svaki novi dan unazad 116 godina počinje s „Politikom” i da će svaki naredni u decenijama koje slede započeti pogledom na vesti koje donosi najstariji dnevni list na Balkanu.

U vremenu snažnih potresa „Politika” ostaje prepoznatljiv brend Srbije. Istinito, jasno, pravovremeno izveštavanje utemeljene analize, pregled kulturnih događaja viđen očima stručnjaka – to su vrednosti koje neguje „Politika” i zbog toga je ona bila i ostaće naš izbor.

Čestitam rođendan „Politici” i svima koji svojim znanjem i radom na profesionalan način ugrađuju sebe u ove dnevne novine bez premca.

 Poverenje koje se gradilo više od jednog veka i koje je rezultiralo vernim čitaocima svih generacija nagrada je za trud i najvrednija čestitka.

Aleksandar Gajović, državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja

 

– Veoma često trajanje pokazuje kvalitet. „Politika” je prolazila kroz velike krize, ali je ostajala list dostojan svoje tradicije.

(Fo­to Tanjug)

Želim joj da je još mnogo godina čitaoci smatraju svojim glavnim listom.

Dragoljub Mićunović, osnivač i prvi predsednik Demokratske stranke

 

– Tokom čitavog jednog veka „Politika” je beležila i pratila sva istorijska i društvena dešavanja, najstariji je svedok epohe, hroničar vremena.

(Fo­to A. Vasiljević)

Postala je svojevrstan istorijski dokument koji je preživeo mnoga i dobra i teška vremena, više država i mnoge vlasti. Na najpoznatiji i najčitaniji dnevni list koji istinski neguje kulturu dijaloga oslanjali su se i hroničari i istraživači. Uvek u žiži značajnih događaja, ali nepristrasna, umerena, visoko profesionalna. Po tome se uvek izdvajala i zato traje više od jednog veka. Danas „Politika” slavi svoj 116. rođendan. Čestitam joj, uz želju da još dugo traje i ostane svetla strana srpskog novinarstva.

Đorđe Milićević, potpredsednik Narodne skupštine RS

 

– Decenijama se u mojoj porodici, zaista, pri izgovoru reči novine, mislilo na „Politiku”. Moj otac Nikola redovno je čitao „Politiku”, a čim sam počeo sricati prva slova redovno sam pratio stripove „Paja” i „Miki”, kao i „Čuda prirode”.

(Fo­to A. Vasiljević)

Odrastao sam uz „Politikin zabavnik”. U petom razredu osnovne škole i sam sam svakodnevno počeo da čitam „Politiku”, pogotovo spoljnopolitičku rubriku i istorijski feljton. „Politika” je imala uspone i padove, ali je uvek bila najbolja. Želim joj da večito traje, na ponos celokupnog srpstva.

Vojislav Šešelj, predsednik Srpske radikalne stranke

 

– Čestitam vam jubilej trajanja i čitanja „Politike”, koja je bila uvek objektivna, autentična i prva.

(Fo­to A. Vasiljević)

Trajati toliko i ostati veran svojim čitaocima pokazuje vašu nezavisnost. Čestitam vam sa željom da budete kao što ste bili!

Dragan Marković Palma, predsednik Jedinstvene Srbije

 

Ako treba kritika – tu je „Politika”.

(Fo­to A. Vasiljević)

Neka statistika? Opet „Politika”! Treba kriminalistika – pomaže „Politika”. Dobra žurnalistika? I kulturistika? Naravno „Politika”! Informistika? Sportistika? Vedra humoristika i ekvilibristika?

A kako im to uspeva 116 godina – ostaje mistika!

Ljubivoje Ršumović

 

– Čestitam 116. rođendan „Politici”, a svim zaposlenima želim mnogo zdravlja, uspeha, sreće u radu.

Novak Đoković (Foto EPA EFE - L.K.)

Vaš list su jedne od naših najvažnijih i najuglednijih dnevnih novina, s tradicijom na koju možete da budete veoma ponosni. Da još dugo trajete i da proslavljate mnogo jubileja u budućnosti.

Novak Đoković

 

– Letnje raspuste sam kao dete provodio u Ohridu, u kući svoje babe i dede. Među slikama koje nosim iz tog perioda jeste i jedna u vezi s „Politikom”. Naime, danima sam posmatrao brata moje babe koji bi gotovo ritualno nakon povratka s posla na biciklu, štipaljkama za veš stegnutih nogavica pantalona (jednu od neophodnosti koju dugo nisam razumeo, sve dok mi zupčanik bicikla nije zahvatio pantalone i solidan deo potkolenice), hitro presvlači u kupaće gaće, stavlja na glavu maramicu vezanih čvorova na svakom kraju radi zaštite od sunca i izlazi u dvorište. Seo bi na tronožac i uzimao „Politiku”, koju mu je žena kupila tokom prepodneva i iščitavao je od početka do kraja, uz podrazumevajuću zabranu da se iko usudi da mu se obrati tih kultnih sat, sat i po, koje je imao samo za sebe i „Politiku”.

(Foto Tanjug)

Podrazumevalo se da pre njega niko nije smeo ni da je prelista. Tek nakon ovog rituala „Politika” od tog dana postajala je dostupna i drugima, ali bi je u večernjim časovima ponovo preuzimao i odlagao na do opsesivnosti uredno složen stub prethodnih brojeva „Politike”, koji je već tada bio znatno viši od mene. Povremeno bi, proveravajući nešto, sa histrionskom ozbiljnošću iz početka čitao neke tekstove starih brojeva, ostavljajući nama deci da ispredamo mit o njegovom fotografskom pamćenju u kom broju, na kojoj strani i o kom pitanju se nešto pisalo. Ne znam šta je bilo sa svim tim „Politikama” po njegovoj smrti. Ostalo mi je ipak nepoljuljano uverenje da je za njega „Politika” bila institucija, institucija kojoj je poklanjao deo dana ne bi li se s poverenjem upoznao sa „situacijom kod nas i u inostranstvu”. Dugo smo ga ismejavali i imitirali zbog ove njegove navike, ali se vremenom pojavila doza ljubomore što sam nisam uspeo da nijednom od „donosilaca vesti” poklonim poverenje koje je on imao u vaš list.

Možda se radi i o mojoj mrzovolji, ali sam u godinama za nama, bez obzira na beznačajnost takvog mog osećaja, povremeno bivao povređen i ljut pisanjem „Politike”. I tada, ako se istinitost kakve tvrdnje ne bi proveravala u časopisu čiji je stub naslaganih brojeva bio trajno viši od moje nešto ispod prosečne visine, pomišljao sam da bi svaki urednik „Politike” morao da zna za priču o ujaku moje majke da bi shvatio odgovornost s kojom se suočava. Mada mi ni svečarske redove koje možda čitate nije tražio urednik. Konačno, dragi slavljenici, ove reči možete shvatiti kao iskrenu nadu da bi stub „Politikinih” brojeva ujaka moje majke mogao i dalje da raste (deca su danas sve viša i viša), ili im se možete rugati i odbaciti ih jer se ipak radi o nesigurnim sećanjima koja sa starošću blede.

Akademik Vladimir Kostić, predsednik SANU

 

– „Politika” je prva čitanka naših generacija.

Proslava 116 godina lista „Politika” je velika čast i radost za sve jer je u nas malo nacionalnih institucija s bogatom i dugom tradicijom. Kada kažem da je „Politika” nacionalna institucija, to je, pre svega, zbog njenog ugleda, uticaja, kroz njeno opstajanje kroz različita iskušenja, ratove.

(Fo­to A. Vasiljević)

„Politika” je prva čitanka naših generacija, a iza ovih 116 godina je sazrevala kroz profesionalan i izvanredan rad i generacije izuzetnih novinara. Biti novinar „Politike” značilo je biti ličnost velike intelektualne zapitanosti, obrazovanja, visokih etičkih i estetskih kriterijuma.

Mirjana Radošević, kao novinar koji je pratio pozorište, kulturu, bila je i ostala do danas karijatida srpskog novinarstva. Novinari „Politike” su uvek prisutni uz svaki događaj, oni su ljudi sa sopstvenim stavom, s dostojanstvom i zapitanošću. Današnji svet, svet spektakla, promenio je ulogu dnevnih novina.

Svetu spektakla je teško suprotstaviti se. „Politika” je uspela i trudi se da u svojoj klasi ozbiljnog dnevnika pruži ne scene spektakla već analizu događaja, kao i da neguje čitaoca koji ima sopstveno i autonomno mišljenje i uverenje.

Podsetimo se da su za „Politiku” pisali naši najveći pisci i umetnici, kao što su Jovan Dučić, Ivo Andrić, Branko Ćopić, Branislav Nušić, Miloš Crnjanski, Slobodan Jovanović, Isidora Sekulić, Tin Ujević, Momo Kapor, Vladimir Bulatović Vib, Vasko Popa...

Živela „Politika”!

Ivana Vujić Kominac, upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu

 

– Povodom 116 godina postojanja lista „Politika”, želela bih da se pridružim svim čitaocima i čestitam ovaj značajan datum. List „Politika” je najstariji i jedan od najuticajnijih dnevnih listova u Srbiji.

(Fo­to A. Vasiljević)

Očekujem da će list „Politika” svojim izveštavanjem o Kini igrati značajnu ulogu kao spona za bolje upoznavanje građana Srbije s Kinom i kinesko-srpskim odnosima. Redakciji i svim zaposlenima najsrdačnije čestitam 116. rođendan.

Čen Bo, ambasadorka Narodne Republike Kine u Srbiji

 

– Dnevni list „Politika”, osnovan daleke 1904. godine, ima dugu tradiciju koja je za poštovanje. „Politika” je svedok vremena i turbulentnih istorijskih događaja. I sama je prolazila kroz različite faze svog razvoja i delila sudbinu prostora na kojem je nastala. Koristim priliku da povodom 116. godišnjice lista poželim „Politici” uspeh u budućnosti i da svoje stranice drži otvorene za različita mišljenja na unutrašnjem, ali i spoljnom planu.

(Fo­to A. Vasiljević)

Nadam se da će integracija u Evropsku uniju i zapadnu porodicu naroda, kao i dobrosusedski odnosi u regionu, za koje se opredelila većina građana Srbije i njeni izabrani predstavnici, biti na pravi način zastupljeni na stranicama „Politike”.

Srdačno vas pozdravljam i želim mnogo uspeha u daljem radu.

Entoni Godfri, ambasador Sad u Srbiji

 

– Uz zahvalnost na pažnji prema razvoju rusko-srpske saradnje, srdačno čestitam redakciji i čitavom kolektivu „Politike” srećnu 116. godišnjicu.

(Fo­to A. Vasiljević)

Vaš list je prepoznatljiv po posvećenom novinarskom radu, odgovornom i sadržajnom informisanju.

Želim vam da, baštineći svoje slavne tradicije, uvek budete uspešni, ugledni i profesionalni.

Aleksandar Bocan-Harčenko, ambasador Ruske Federacije u Srbiji

 

– Svojim postojanjem više od jednog veka i prevazilaženjem izazova svetskih ratova iz prošlog veka, kao i tehnološkim, političkim, društvenim i ekonomskim razvojem našeg regiona, „Politika” je postala važan hroničar mnogih događaja koji su se dešavali i koji se dešavaju na Balkanu.

(Fo­to I. Milutinović)

Želim Vam i dalje uspešan rad.

Stevo Pendarovski, predsednik Republike Severne Makedonije

 

– Koristim priliku da vam čestitam vredan jubilej – 116. rođendan najstarijeg dnevnika u ovom delu Evrope.

(Fo­to Beta)

U savremeno doba, u kome je nezavisna, slobodna štampa suočena sa ogromnim izazovima (kao što su digitalizacija, promena čitalačkih navika, protok lažnih vesti i dezinformacija…), vizija odštampana na prvoj naslovnoj strani „Politike” „da slobodno pretresa sva javna pitanja, bez gneva i bez pristrasnosti” ima još veću važnost.

S poštovanjem, Šan Maklaud, ambasadorka Velike Britanije u Srbiji

 

– Drage kolege,

Čestitam jubilej našem najboljem dnevnom listu, našoj „Politici”.

(Foto N. Marjanović)

Budite i dalje najbolji.

Miroslav Lazanski, ambasador Srbije u Rusiji

 

– Uz oca novinara, „Politikom” sam se učio da čitam. Na fakultetu Političkih nauka, smjeru novinarstvo, čitajući „Politiku”, učio sam se da novinarski mislim.

Baveći se politikom, kroz „Politiku” politički zrijevam. Danas povremeno objavljujući u „Politici”, trudim se svim silama da prenesem ono što sam naučio kroz sve te godine. Na mnogaja ljeta, simbolu novinarstva i pismenosti na Balkanu!

Marko Milačić, predsednik Prave Crne Gore

 

– Srećan, i to ne bilo kakav rođendan „Politike” – to je 116. godina postojanja i opstanka!

(Foto N. Babić)

Kada sam potpisana za tekst u „Politici” tzv. crnim garmundom (to su ona crna pojačana slova), porodica je priznala da možda i mogu da se bavim novinarskim poslom. Uvek će postojati „bilo je u ’Politici’”… To znači da napisano duže traje od bilo čega. Sve čestitke i ako bih ponovo počinjala, tu bih prvo učila, tu bih se isprobala, tu dobila sigurnost i odgovornost za svaku napisanu i izgovorenu reč.

Mira Adanja Polak, TV autor

 

– U ime pripadnika Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane i svoje lično, čestitam vam godišnjicu lista „Politika”.

(Fo­to MC Odbrana)

Za sve vreme, od štampanja prvog broja „Politike”, pa sve do danas, uspeli ste da sačuvate objektivnost i istinitost u izveštavanju, kao i da na najbolji način promovišete srpsku kulturu i vrednosti našega naroda, na čemu smo vam zahvalni. Uz čestitke za praznik, vašim zaposlenima želim dobro zdravlje, ličnu i porodičnu sreću.

General-major Duško Žarković, Komandant RV i PVO

 

– Ako su stabilnost, trajnost i kvalitet merila za nečiji uspeh, onda je naša „Politika” za 116 godina postojanja i opstajanja, zahvaljujući svom kvalitetu, bila i ostala najuspešniji dnevni list u Srbiji i regionu.

(Fo­to I. Milutinović)

Ali, ne smemo zaboraviti da su nam je ostavili naši preci da je čuvamo, u njoj se oglašavamo, za nju pišemo i radimo, da je sačuvamo, unapredimo i zaveštamo našoj deci.

Draga „Politiko”, srećan rođendan!

Pukovnik profesor dr Miroslav Vukosavljević, načelnik VMA

 

– Čestitam impozantnih 116 godina od dana kada se dnevni list „Politika” prvi put pojavio pred čitaocima. U svim ovim decenijama, „Politika” je ostala nazaobilazni međaš kolektivne svesti i savesti našeg naroda, ali i celokupnih i brojnih različitih država u kojima je izlazila.

Ljudi su se uvek vraćali upravo ovim novinama kao pouzdanom prenosiocu svih zamislivih informacija, ali su od njih očekivali i analitičko promišljanje i stav zbog kog je „Politika” i široko međunarodno, i nekad i danas, prepoznata kao jedna od najuglednijih medijskih kuća u regionu, pa i Evropi i svetu.

(Fo­to D. Žar­ko­vić)

Bilo da se bavi onim po čemu je dobila ime bilo pak kulturom, svim mogućim društvenim temama, sportom, pa i razonodom, „Politika” ostaje mesto neprolaznog kvaliteta, izuzetnog profesionalizma i pravi svedok vremena u kojem nastaje, iz dana u dan.

U susret novim jubilejima, želim vam puno uspeha i još više vernih čitalaca.

Prof. dr Zoran Radojičić, gradonačelnik Beograda

 

– Dragi novinari cenjenog lista „Politika”, kao stubovi posla u pisanoj reči, produžavate tradiciju dugu 116 godina.

(Fo­to D. Jevremović)

Uz čestitku svim zaposlenima za vaš rođendan i želja nas vernih čitalaca da „Politika” ostane ozbiljna, objektivna i dužna poštovanja.

Dr Nada Macura, kardiolog

 

– Najsrdačnije vam čestitam 116. godina postojanja. „Politika”, kao dnevni list uz koji su odrastale, živele i starile generacije Srba, neodvojivi je deo naše tradicije.

(Fo­to I. Milutinović)

Reč je o instituciji našeg političkog, kulturnog i sveukupnog javnog života koju smo, nezavisno od vlasti koje dolaze i prolaze, dužni stalno da negujemo, danas možda više nego ikada pre.

Miloš Jovanović, predsednik DSS

 

– U ime preko 130.000 članova, među njima i brojnih vaših čitalaca, pridružujemo se čestitkama u želji da ostanete svetionik uspona u budućnosti naše otadžbine.

Dušan Čukić, predsednik Subnora Srbije

 

– Povodom 116 godina postojanja vaše kuće, upućujemo srdačne čestitke.

Želimo Vam da i ubuduće ostanete prestižni i najčitaniji dnevni list, da pravovremeno i najobjektivnije informišete.

Takođe, očekujemo da nastavimo dobru saradnju i zajedno promovišemo prave vrednosti koje štitite vi u dnevnom listu „Politika” i mi u Savezu samostalnih sindikata Beograda.

Dragan Todorović, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Beograda

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja