sreda, 01.04.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 13:09

Recepti iz doba Leonarda da Vinčija

Minestrone supa na toskanski način bila je omiljeno jelo najznačajnijeg čoveka renesanse koji se u zrelim godinama odrekao mesa
Autor: Andrijana Cvetićaninčetvrtak, 30.01.2020. u 15:29
(Фото Пиксабеј)

Testenina, pica, puno paradajza, začini i vino najčešće su asocijacije kada se pomene italijanska kuhinja koju s zadovoljstvom jedu stanovnici širom planete. Da se na Apeninskom poluostrvu u doba renesanse, vremenu Leonarda da Vinčija, hrana razlikovala od današnje svedoči Dejv Devit koji je prikupio autentične recepte tog doba. Autor je, ipak, osavremenio i današnjoj kuhinji prilagodio recepte koji su se spremali u kućama seljaka, vlastele, dvorjana, čak i izvorno Leonardov recept za preliv za salatu, supu minestrone koja mu je bila omiljeno jelo.

U doba velikog umetnika, inovatora i naučnika u Italiji su postojala tri glavna proizvoda: hleb, vino i sve ostalo. Cena pšeničnog brašna bila je jako visoka u odnosu na meso. Povrće se retko jelo, najviše artičoka, kukuruz tek posle Kolumbovih putovanja, a od mesa najcenjenija je bila teletina. Ovčetina je bila svakodnevna hrana trgovačke klase, dok je svinjetina sveža ili usoljena činila isključivo jelovnik najsiromašnijih slojeva stanovnika. Začini su od 14. do 16. veka bili važni kuvarima jer su kupovali sve što je stizalo iz mletačkih luka u Veneciju s dalekih destinacija. Biber je bio najomiljeniji i prema zapisima oko 3.000 tona crnog zrna godišnje je stizalo u čuvenu luku. Bio je tako popularan jer je samo tako jak začin činio jestivim jako usoljeno meso koje je bilo jedini način konzerviranja.

Sam Leonardo se u zrelom dobu okrenuo vegetarijanstvu, navodi se u knjizi „Da Vinčijeva kuhinja – tajanstvena istorija italijanske kuhinje” objavljene nedavno na srpskom u izdanju Službenog glasnika. U šezdesetak Leonardovih biografija koje se čuvaju u Londonskoj biblioteci samo se u jednoj nalazi pisano svedočanstvo o tome iako se mnogi biografi slažu da je s godinama prestao da jede meso. U svojim spisima Leonardo komentariše prvi štampani kuvar Platine, kuvara i prvog bibliotekara Vatikana, nastao između 1464. i 1468. Na spisku Da Vinčijevih pronalazaka su i oni za upotrebu u kuhinji: sprava za okretanje ražnja, mlin za maslinovo ulje...

SAVET IZ RENESANSE
Kad niste gladni, ne jedite

U godini kada se obeležava pet vekova od smrti najčuvenijeg imena renesanse, našlo se mesta i za Da Vinčijeve savete o zdravom životu:

– Nemojte da jedete kad niste gladni i jedite hranu kao lek

– Dobro žvaćite i šta god da stavite u sebe to mora da bude dobro skuvano i napravljeno od jednostavnih sastojaka

– Postojte još malo kad ustanete od stola posle jela. Nikako nemojte da spavate posle podnevnog jela

– Mešajte vaše vino s vodom, uzimajte ga pomalo. Ne između obroka, niti na prazan stomak

Savršeno jaki sos

Ako želite da napravite jak sos, uzmite karanfilić, cimet, malo kardamona i lešnika koji su kuvani na vrućem uglju tako da kora može da im se skine, malo sredine hleba i šećera. Sve zajedno malo istucajte i dodajte sirće i biće to dobar sos za pečenje.

(Foto Piksabej)

Zabibereni hleb

Potrebno je
(za dve jufke)

  • pakovanje suvog kvasca
  • 2 šolje brašna (pune)
  • so
  • dve kašičice šećera
  • soda bikarbona
  • šolja kisele pavlake
  • 1 jaje
  • šolja izrendanog parmezana
  • crni sveže samleveni biber

U velikoj posudi gde ćete zamesiti testo rastvorite kvasac u toploj vodi. Dodajte jednu punu šolju i trećinu druge šolje brašna, zatim so, šećer, sodu bikarbonu, kiselu pavlaku i jaje. Mutiti ručnim mikserom kratko, oko pola minuta, pod malom brzinom, stalno stružući činiju.

Zatim pojačati brzinu i mutiti još oko dva minuta. Umešati preostalo brašno, parmezan i biber. Zatim podeliti testo u dva pleha prethodno nauljena. Ostaviti ga da naraste na toplom mestu, oko 50 minuta. Peći na temperaturi od 180 stepeni, oko 40 minuta (dok ne dobije zlatnobraon boju)

Hlebove odmah izvaditi iz plehova kada su gotovi. Malo ostaviti da se prohlade pre nego što se seku. Služiti s maslinovim uljem za umakanje.


Komentari0
e8b99
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja