utorak, 02.03.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
utorak, 04.02.2020. u 10:00 Branko Pejović

Titov konobar obučava mlade ugostitelje

Знање и искуство чика Чане преноси на наследнике у професији (Фото С. Јовичић)

Zlatibor – Nekad je posluživao Tita u „Palisadu”, bio najbolji barmen Srbije, a danas u penziji svoja bogata znanja prenosi mladima. Doajen zlatiborskog ugostiteljstva Mirko Čančarević (67), svima znan kao Čane, poslednjih meseci obučava konobare jednog od otvorenih hotela u srcu Zlatibora. Rodio se Mirko u Mokroj Gori, selu železnice pod Šarganom, gde i sada pored „šarganske osmice” ima kuću. Srednju ugostiteljsku završio je u Užicu. S diplomom je izašao 9. juna 1971. godine, pa već sledećeg dana počeo da radi kao konobar u hotelu „Palisad” na Zlatiboru.

– Profesori s Više hotelijerske su nam držali predavanja. Školu za barmene završio sam u Opatiji – kazuje Čane.

Viđao je mnoge poznate u „Palisadu”. Tu je Josip Broz Tito dva puta odsedao. Oba puta s Jovankom, imao je svoj beli salon i deluks apartman. Za Mirka je nezaboravna 1974. kada je bračni par Broz pet dana ovde boravio.

– Titu smo doručak donosili u beli salon (ustajao je ranije od Jovanke). Ručao je i večerao zajedno s drugima u restoranu hotela. Doručkovao je lokalna jela: zlatiborsku gibanicu, lepinju, kiselo mleko. Lekari nisu blagonaklono gledali na takvu ishranu i uglavnom su mu predlagali nešto dijetalno – seća se Čančarević.

Mir­ko Čan­ča­re­vić iz vremena kada je u zlatiborskom hotelu  „Pali­sad” dočekivao predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita (Fotografije lična arhiva)

– Za jednu svečanu večeru, koju je za Brozove priredio Draža Marković, moj zadatak je bio da u šampanj čaši donesem viski za predsednika, da ima čime da nazdravi pošto šampanjac nije pio. Na nagovor ljudi iz protokola, u rukavu sakoa sam za Tita prošvercovao i tompus. Lekari su mu branili da puši. On je naravno zapalio.

Čančarević je bio najbolji barmen u Srbiji i drugi u SFRJ. Na takmičenjima barmena osvojio je sedam zlatnih, dve srebrne i jednu bronzanu medalju.

– Za dobrog konobara najvažnije je da bude energičan, efikasan, pažljiv prema gostu, ne previše nametljiv, ali da ume da se nametne i na vreme povuče. S tim što im je u ovo doba zaista potrebno da govore strane jezike – ističe Čane.

Komеntari10
ad3b7
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Zmaj032
Biti dobar konobar nije lako, za razliku od drugih poslova ovaj zahteva dobru koncetraciju, ljubaznost maksimalnu posvecenost, i naravno debele nerve, sa znanjem najmanje jednog stranog jezika..
Muradin Rebronja
Država Srbija planira da osnuje deset Nacionalnih trening centara za kuvare, konobare i suprvizore Prvi, i kao model za sve ce uskoro biti u Vrnjačkoj Banji, pri tamošnjoj Ugostiteljskoj školi, u restoranu "Istra". Upravo radim projekat za pet različitih restorana, pet profitnih centara gde ce ugostitelji u startu učiti da je svaki restoran onoliko dobar koliko profita donosi. Bolja škola restoranskog biznisa od američkih škola. Ključno je da nauče oni koji se vec bave restoranskom biznisom.
najbolji barmen u sfrj
...je bio bez sumnje gospodin nikola uzelac iz hotela "jugoslavija".
Jovan
Lepa priča,ali poznavajući zlatiborsko ugostiteljstvo i goste,sam Staljin i NKDV,bi teško nešto napravili.Tako da svaka čast Titu i gospodinu,jedan neka uživa u istoriji,a drugi u penziji i mane se ćorava posla.
Броз елита ришиворје снаге
Кафане и конобари, некад и сад, прилично се разликују. Упоредите само конобарску униформу на старој, црно-белој фотографији - са униформама на актуелним фотографијама.
Pitanje
Današnje uniforme su postale praktične, da se konobari mogu bolje kretati. U kojoj uniformi je lakše raditi? Da li si ikada radio?
Анка
Драго ми је да има људи који цијене Титово наслеђе. Није све тако црно, као што многи желе да нам представе.
milic
Za Boba.Postovani,ima raznih obostranih nasledja.Prvo je Tito proteran iz srbije '41-ve,od okupatora i Srpske kraljevske vojske u otadzbini.Sledeca nasledja su veoma "sarena".
Boba
Cijelo Titovo nasleđe Srbima na pleća. Drugima korist, a Srbima samo troškovi. Koliko još generacija trba otplaćivati njegovo nasleđe?
Prikaži još odgovora

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja