nedelja, 01.11.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
četvrtak, 13.02.2020. u 22:13

Država sa 8,9 miliona evra pomaže razvoj vinogradarstva, kvalitet vina na zavidnom nivou

Фотографије Пиксабеј

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je država za razvoj vinogradarstva u 2020. godini izdvojila 8,9 miliona evra što je tri puta više nego protekle godine.

„Vizije i ideje vinara biće usvojene u narednih par nedelja u Strategiji razvoja vinarstva i vinogradarstva Srbije do 2030 i to je pravi način da se definišu ciljevi i putokaz kako bi ova industrija rasla i postala brend Srbije”, rekao je Mali na svečanosti povodom Svetog Trifuna, dana vinogradara, a na kojoj su proglašeni pobednici u osam kategorija birani između 295 uzoraka 110 vinarija.

Mali je rekao da su vinari na sastanku kome je prisustvovao i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović naveli da im za promociju, zasade i subvenciju treba 8,9 miliona evra.

„Tačno toliko koliko su tražili je u budžetu za 2020, a to je tri puta više nego prošle godine. Mali korak, koji je pokazatelj koliko smo spremni da promenimo u ovoj industriji da vinska industrija i vino postanu brend Srbije”, rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, želja je da imamo razglednice vinograda ne samo iz Toskane i Francuske već iz Smedereva, Jagodine, Fruške gore, Vranja i drugih delova Srbije koji su postali ili će postati još prepoznatljiviji po vinu.

Inicijativu za osnivanje tog udruženja dao je, kako ističe, predsednik Srbije.

Uveren sam da predsednik nije u Minhenu da bi bio ovde i probao svako vino u želji da što pre ova industrija što bolje napreduje, rekao je Mali.

Na svečanosti „Sveti Trifun na Savskom Vencu” u kući Kralja Petra I predsednik Saveza Božidar Aleksandrović rekao je za Tanjug da je vino u Srbiji na zavidnom nivou i dodao da će kvalitet rasti povećanjem broja zasada.

„Cilj organizatora svečanosti je da se vidi gde se danas nalazi kvalitet srpskog vina, jer je pred nama 10 godina intenzivnog razvoja gde je predviđeno podizanje na hiljada hektara vinograda i investiranje u opremanje vinarija, razvoj vinskog turizma, promociju vinskih regija i srpskih vina u zemlji i inostranstvu”, rekao je Aleksandrović, prenosi Tanjug.

Komentari15
2de36
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Stdjan Cerovic
Bez ARIMAD tehnologije koja objasnjava vaznost vodnog potencijala biljnog materijala tj.vinove lize konkretno - nema vrhunskog vinogradarstva u Srbiji. Zaintetesovani za temu mogu da mi pisu ... Dr vet.med.Srdjan Cerovic.
Jovan Petrovic
Srbija ima 15 vinogradarskih regiona Samo za one koji ne znaju tezak je to posao I najvaznije treba sve te proizvode prodati da se nesto zaradi Nisam vinogradar i nikad nisam bio ali sam video Toplicke vinograde pa Zupske Negotinske Niske i sl. Pa me tuga uhvati kad sam video da se sve to zapusta a srecan sam kad sam video da se ponovo obnavljaju Pa bilo ko da je samo neka ih obnavlja
паја патак
Српска вина и Исландски ананас заслужују највише субвенције и међународна признања квалитета!
Киза
Код нас је традиционално винарство давно нестало. Ово што се сад "развија" је чиста комерцијала настала из љубави према новцу, а не према вину! Доказ? Па ово вино домаћих винарија што се продаје по 10-20€ за бутељку у Италији и Француској кошта 10 пута мање (да не спомињем Молдавију)! Погледајте подруме које су наши "винари" изградили за пар година бављења послом и упоредите са странцима који су 200-300 г. у послу и користе исте подруме и биће вам јасно ко за шта ради.
Киза
@заврам@ Кад смо код виногорја, највеће је вршачко, потом београдско ("Навип"), крушевачко, неготинско, па тек онда жупско које спада међу мање! Данашња површина под виноградима је тек око 1/3 оне од пре пар деценија. Многи виногради су раскрчени због малињака па данас у просеку на једног виноградара дође 0.28 ха винограда, док је неки економски минимум 2 ха! Уместо удруживања ради укрупњавања свако хоће зараду за себе. И да поновим: -традиционално винарство одумире а ниче комерцијала!
Заврам
@Киза! Пријатељу, Киза, Комина, који год да си, јеси ли икада посетио неко од традиционалних српских виногорја? Јеси ли чуо за винородну Жупу и њене древне Пољане, или за неготинске Пимнице, или...
Poverenje
Kako verovati Sinisi Malom? Za bilo sta, pogotovo za 8,9 miliona evra za uzgoj vina? Koliko ce se izdvojiti za razvoj uzgajanja pamuka u Srbiji?

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja