ponedeljak, 25.01.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
utorak, 18.02.2020. u 19:40 Miomir Filipović

Mesari iz Turske prave biftek u Sremu

Klanica u sremskom selu Šašincima zaposlila pet mesera iz Turske, a iz ove zemlje uskoro stiže više desetina radnika, jer ih u Srbiji nema
(Фото М. Филиповић)

Šašinci – Klanica, prerada mesa i trgovina „Nedeljković” s 250 zaposlenih, u sremskom selu Šašincima, ove godine će obeležiti 30 godina postojanja. Krenulo se od četiri mesara u krugu porodice dede Save Nedeljkovića, osnivača klanice, njegovog sina Radoslava i danas unuka Vase i Jovana. Svake naredne godine klanica i trgovačka mreža su se širile, pa je posao prvo dobilo više od 50 meštana. Danas na posao u Šašince dolaze radnici organizovanim prevozom na teret klanice iz više od 30 mesta Srema i Mačve. Izvestan broj radnika koji je došao iz udaljenijih mesta Srbije živi u selu, besplatno u kućama koje je za njih iznajmila klanica.

Sve do prošle godine nekako su se snalazili da imaju dovoljan broj mesara, vozača i trgovaca. Sve manja je prilika da se dobije vozač ili trgovaca, ali gotovo nikakva da se nađe mesar u Srbiji. Stvaramo i dalje u školama kadrove koji nikome nisu potrebni.

„Skoro godinu dana tražimo kvalifikovane mesare širom Srbije i nema ih. Kod nas plate stalno rastu i iznad su proseka, a mnogo su bolji uslovi rada nego bilo gde u sličnim firmama. Javili su nam se pre nešto više od mesec dana mesari iz Turske da bi radili kod nas. Bili smo pomalo začuđeni, ali smo im pružili priliku i zadovoljni smo i mi i oni”, kaže Milanko Žegarac, direktor klanice „Nedeljković” u Šašincima.

Kako ističe, reč je o veoma kvalitetnim majstorima s iskustvom i veštinom rada.

„Uvažili smo njihova verska opredeljenja i oni rade na preradi junećeg i ovčijeg mesa. Zahvaljujući njima imamo priliku da uskoro dobijemo još kvalifikovanih mesara iz Turske. Vlasnik klanice im je dao na besplatno korišćenje jednu od svojih kuća u selu. Oni ne plaćaju ništa, imaju grejanje, struju, vodu, televizore, telefone”, navodi naš sagovornik.

U klanici se radi neprekidno u tri smene. Dnevno se obrađuje i do 500 svinja i do 60 junadi. Uslova za proizvodu ima, jer rukovodstvo klanice odlično sarađuje sa stočarima. U klanici i preradi mesa uglavnom radi mlađa radna snaga. Prosek starosti je ispod 40 godina. Veliki je broj bračnih parova, a posebna briga se vodi o ženama.

„Radosni smo kad čujemo da će neka od mladih žena uskoro roditi. Imamo sve više slučajeva da se parovi odlučuju na treće, pa i četvrto dete. Žene znaju da ih čeka radno mesto po povratku s trudničkog odsustva”, uverava Žegarac.

Pored uloge u razvoju gradskog područja Sremske Mitrovice, ova klanica, navodi Žegarac, znatno je doprinela razvoju sela, koje danas deluje kao primer kako bi trebalo u budućnosti da se čuvaju i razvijaju ruralne sredine u Srbiji.

„Zaustavljen je odlazak mladih. Ovde deluje jedno od najkvalitetnijih seoskih kulturno-umetničkih društava, vredno i brojno udruženje žena, uređen je dom kulture, održava se čuvena ’Bostanijada’ koja traje od kad je i klanice u selu. U Šašincima se svake druge nedelje u mesecu održava stočni vašar. Mladi se bave sportom, fudbal ima tradiciju skoro jedan vek. Na dugačkom šoru su poređane lepe i nove moderno građene kuće. Tako bi trebalo da izgleda svako selo u Srbiji”, zaključuje naš sagovornik.

Komеntari9
e4380
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Beogradjanin Schwabenländle
Филе се не налази испод кичме, налази се са леве и десне стране кичме, и дели се на три дела, горњи дебљи, средњи део као и крај који Англо-саксонци зову филе-мињон.
Бранислав Станојловић
Не штити ли српски закон животиње? Говеда би требало да се кољу на најмилосрднији начин, а не дивљачки као што ти Турци чине за халал. Треба најурити те дивљаке. То јесте мања зарада за српску индустрију, али је нужно.
Muradin Rebronja
Izvinite, halal standardi su jedan od najstarijih sistema bezbedne hrane, kod muslimana i Jevreja. Zabranjena je upotreb bolesnih životinja, ranjenih... a postupak je, uz molitvu, da se ukloni krv koja je istog momenta nebezbedna za korišćenje. Ovde se radi o mesarima koji nedostaju našoj klaničnoj industriji. A halal sertifikat moraju da imaju sve klanice koje žele da izvoze u neku od muslimanskih zemalja. Znam da sada halal nije dovoljan. Glavni su američki hasap standardi bezbedne hrane.
Beogradjanin Schwabenländle
У Србији нема бифтека у продаји. Бифтек се добија само од говеда, никако од јунетине.
Bosa S
Da postoji ovakva firma je za svaku pohvalu.
Igor
Mi nema koga nismo prihvatili i sa kime nismo mogli da zivimo i posle krvavih istorija , a onda nas optuzuju da hocemo sve.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja