ponedeljak, 30.03.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 23:14

Četiri dana najlepšeg sajma holesterola

Zna se kuda će predstojećeg vikenda gurmani teškog repertoara – u Kačarevo, mesto susreta dve tradicije, starosedelačke i dođoške
Autor: Olga Jankovićsreda, 19.02.2020. u 20:30
(Фото О. Јанковић)

Kačarevo – Tri decenije i još tri godine preko. Četiri dana, hiljade posetilaca, desetine štandova, tone i tone slanine i drugih mesnih proizvoda – južnobanatski, a svetski vašar, posvećen je, kažu ovde, najlepšem delu svinje, to je – „Slaninijada” u Kačarevu. Kapije sportske hale u centru biće otvorene od 20 do 23. februara, da prime goste, mušterije, one samo radoznale, ali i takmičarske komade banatske sapunjare, pančete, „adidaske”, potrbuše i porebruše, od gronika i mangulice, s prljenom kožicom i preko alevom paprikom... Sve će to ponuditi oko 250 izlagača, na probu, prodaju i ocenu struke. Biraće se najbolja domaća, zanatska i industrijska, najdeblja i ona slanina od mangulice. Na više od dve stotine uzoraka naći će se zastavice zemalja Evrope, našeg Balkana, i prvog komšiluka, Rumunije i Mađarske, odakle stižu izlagači već četvrt veka.

Recept za pravu domaću slaninu
Dobra slanina se pravi tako što se dobro odmeri komad, dobro usoli, stavi u pac i tako stoji oko pet nedelja. Onda se pere i kači u pušnicu na bar mesec dana, a ima i takvih recepata da završi na kućnom krovu, na vazduhu i poželjnoj banatskoj košavi još dva do tri meseca.

Ne znamo kako rade drugi, ali se ovde sprema već mesecima, jer kvalitet traži dobre komade svinje, vreme i vreme… Tu se slažemo, a recept svako ima svoj, naglašavaju meštani, posvećeni još od kasnih 80-ih prošlog veka građenju savremene legende o slanini, ali i suvom mesu, ostalim „dimljenim mesnim kolačima”. To je u Banatu, pa još južnom, način života. Slanina je najbolji antibiotik i deo svetog trojstva dobrog zdravlja – ona daje snagu, al’ diže i pritisak, beli luk ga snižava, a rakija masti razlaže.

Za četiri dana „republika slaninara” uveća se bar desetak puta i postane mesto susreta dve tradicije – starosedelačke i one dođoške, kolonističke. Lale čuvaju svoju, a ovi drugi kažu, dodali ponešto iz svog zavičaja, naročito onog takmičarskog i inadžijskog. Zato će se predstojećeg vikenda sudarati kotlići slaninskog paprikaša i od istog materijala čorbastog pasulja, praviti ručni mesni radovi – kobasice i „svinjske bombone”, čvarci, rariteti u varoškim kasapnicama i mirisi od kojih voda na usta polazi, apetit raste, a novčanik se nezadrživo prazni.

Nikad dosta para da se pazare jestivi suveniri širokog dijapazona – od igle do ručno rađenih kuhinjskih potrepština, frulica, glinenog posuđa, belog mrsa, slatkiša iz domaće radinosti... Za ozbiljnije igrače, megdan polja „Zlatni kotlić” i „Zlatni čvarak”, prateći program svinjokolj na tradicionalan način uz svinjsku daću jeste i trka prasića. Biće i izložbi, neizbežne degustacije zaboravljenih jela i koncerata, smotri folklornog umeća nacionalnih zajednica Vojvodine.

Stižu odavde i raznorazne poruke neodlučnima da se zapute u ovaj deo Banata: „Za svakoga ponešto, slanina za sve”, „Slanina se topi kad se mora, a jede uvek”, „Nema lepše planine, od banatske slanine”, „Od Slaninijade starija je samo Olimpijada”. Opevana je ona i među koricama knjiga, svojevremeno je imala i svoju „Sataru”, skulpturu tešku pet tona, džinovsku pušnicu od 12 metara, minute na Si-En-Enu i inicijativu da se „sajam holesterola”, koji žale se Kačarevci, traje tek nekoliko dana, produži na čitavu godinu. „E, to je nešto što niko ne radi.”

Bilo kako bilo, zvanično, privredno-turistički brend, pokrenut je 1988. godine, iz čiste šege i za opkladu među meštanima. O tome je prvu vest donela „Politika”. U međuvremenu se delio pelcer po Srbiji, za kloniranje najrazličitijih „ijada”, ali dileme ovde nemaju – jedna je Slaninijada.


Komentari6
1384f
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Jovanovic Senjak
Svaki Obrok bez mesa je POBEDA bar za moju malenkost!
I budi to sto jesi
Moj deda je ziveo skoro sto godina. U jednoj ruci slanina i paradajz u drugoj brica i lebac . U dzepu satlik rakije i kad udje u jutro zemlje sa Frajlom i Sokolom ne izlazi dok sunse ne zadje. Koliko predju konji toliko i on za njima.
dr Slobodan Devic
Srbi su odavno pronasli lek protiv svakog pa i "korona" virusa: beli luk, slanina i rakija. Uh, cekaj, odok ja da to pantentiram ...
iz glave
сланина има мање холестерола него морски плодови и ако се једе умерено снижава ниво лошег холестерола у крви ... умерен рад, умерена вежба, умерен одмор, умерена и шаренолика храна и без стреса
Muradin Rebronja
@ Milina! Zdrava ishrana i zdrav život idu zajedno i ne mogu jedno bez drugog. Znak da se neka osoba, bez obzira na starosno doba, hrani ili ne hrane zdravo, živi ili ne žive zdravo je telelesna težina. Gojaznost, majka mnogih znanih i neznanih bolesti je bolest sama za sebe. A holesterol prouzrokuje aterosklerozu, sužavanje krvnih sudova što dovodi do šloga ili infarkta. Sve namirnice životinjskog porekla sadrže holesterol. Nema holesterola u namirnicama biljnog porekla. Ta hrana je lek za sve.
Preporučujem 2
Milina!
To ti je penzionerski život!
Preporučujem 14

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja