četvrtak, 24.09.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
petak, 28.02.2020. u 15:50

Štajerska čorba

(Фото Пиксабеј)


Potrebno je:

  • 500 g pasulja
  • 4 krompira
  • 3 kašike brašna
  • 2 kašike masti
  • glavica crnog luka
  • list lorbera
  • sirće, biber, so

Pasulj prethodno potopiti u vodi da nabubri. Ocediti ga i ponovo naliti hladnom vodom i ostaviti da proključa. Prosuti vodu, preko pasulja sipati vrelu vodu i kuvati dok ne omekša. Posebno skuvati oljušteni krompir. Na masti ispržiti sitno seckan luk da postane staklast, pa dodati brašno i naliti sirće i vodu u kojoj se kuvao krompir. Ovu zapršku sipati u pasulj, dodati list lorbera, posoliti i pobiberiti. Pustiti da još malo krčka. Pre služenja mogu se ubaciti i kuvani rezanci.

Komentari4
58966
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Mića
A gde su tri i po lovorova lista?
Kića
Mića, ti ih sušio pa ih odnio vetar!
Maja Dakic
Ostaviti preko noci pasulj da omeksa i upije vodu. Kuvati ga zajedno sa 500 gr mesnate suve slanine, dve manje glavice crnog luka, cetiri komada belog luka, jedna crvena slatka babura paprika, tri sargarepe, cetiri osrednja krimpira, jedan pastanak, pola kasikica leakovacke crvene paprike, pet zrna crnog bibera, dve kasikice soli, kuvati 25 minuta na jakoj vatri a zatim smanjiti na minimum i krckati pola sata sa poklopcem. Servirati posle najmanje dva sata posle kuvanja da bi se dobila perfelcij
Pazi, da ne zagori!
Maja, tvoj recept je klasični sprski čorbast pasulj, svako ima svoj recept. Gore navedeno je austrijska čorba iz pokrajine Štajermark/Steiermark, glavani grad Grac. Austrijska kuhinja tog kraja je dosta slična srpskoj. U cijeloj Evropi je srpski pasulj poznat, recept se može naći u skoro svim kuvarima, a variraju kao i u srpskim. U njemačkom govornom području se naziva, srpska čorba od pasulja (Serbische Bohnensuppe). Prodaje se i u konzervama.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja