nedelja, 05.04.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 23:08

Kvasac u utorak ili sredu u prodavnicama

ponedeljak, 23.03.2020. u 09:57
Фото Пиксабеј

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da očekuje da se kvasac, čija je proizvodnja počela juče, može isporučiti trgovinskim lancima narednih dana.

Nedimović je za RTS kazao da je kada je u pitanju proizvodnja kvasca sve ubrzano i da će predložiti Ministarstvu trgovine da se zabrani izvoz kvasca dok se ne snabdeju sve trgovine.

„Ako ga bude bilo kasnije za izvoz o tome možemo da pričamo, ali najvažnije je da tržište Srbije bude snabdeveno”, kazao je Nedimović.

Govoreći o dezinfekcionim sredstvima koja se nisu proizvodila u Srbiji, Nedimović je kazao da su se organizovali vrlo brzo po nalogu predsednika i premijerke.

„Koristili smo neke, uslovno rečeno, ratne tehnike. Imamo dve mašine velikog kapaciteta u Sremskoj Mitrovici i u Novom Sadu, krenuli smo prošle nedelje sa proizvodnjom natrijum hipo-hlorida koji je po SZO najbolje dezinfekciono sredstvo za podove, ravne i otvorene površine”, navodi ministar poljoprivrede.

Dodaje da dnevno može da se proizvede pet tona koncentrata, odnosno 50.000 litara dezinfekcionog sredstva.

„Svi klinički centri biće opremljeni svaki dan, neće imati problem sa tim”, kazao je Nedimović i dodao da će se najverovatnije danas početi i sa proizvodnjom 75 odsto alkohola i to, kako kaže, opet primenjujući metode koje ranije nismo imali.

Što se tiče snabdevanja dezinfekcionim sredstvima, Nedimović kaže da se to radi po prioritetima i u tom smislu navodi da će prvo biti snabdeveni klinički centri, onda opšte bolnice, pa dalje.

Govoreći o pijacama, koje će biti otvorene četvrtkom, petkom i subotom, Nedimović je kazao da je važno da se distribucija između proizvođača i stanovništva nesmetano obavlja, prenosi Tanjug.

Trenutno, aktivnu berbu imamo samo u plasteničkoj proizvodnji, kazao je Nedimović i dodao da tu postoje izvesni problemi, ali da što se tiče druge prehrambene proizvodnje ona funkcioniše.

„Imamo dovoljno brašna, ulja, mleka, mesnih prerađevina, svega ima dovoljno”, dodaje.

Zamolio je poljoprivredne proizvođače da se prilagođavaju ograničavanju kretanja i naveo da ako se neko nađe na njivi neće imati problema do dođe do kuće, ali važno je da budu u svojim traktorima.

Kaže i da su što se tiče setve kukuruza pripremni radovi u toku, kao i drugih kultura.

„Imamo još vremena, a najvažnije je da imamo sirovina dovoljno. Daćemo sve od sebe da ovo završimo na najbolji mogući način jer treba živeti i posle korone”, zaključio je Nedimović.

 


Komentari8
9b920
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

dipl. agronom
...a vakcinu, cemo napraviti za najvise, dve do tri sezone...
Братимир
Минимални период потребан за производњу сигурне вакцине је годину и по дана. Зашто? Зато што је то минималан период за процену негативних ефеката вакцине на људски организам на основу симптома код велике групе добровољаца. Тестови морају бити поновљени више пута да би били поуздани. Ви можете вакцину убризгати милијардама људи и без поузданих тестова и пре тих годину и по дана, али...
Preporučujem 2
Леон Давидович
Хлеб људи производе милинеијумима. Не тако давно људи нису куповали квасац. Они су једноставно квасац преносили са претходно замеситог теата на следеће тесто. Од замеситог теста у којем су се већ развили квасци и које је спремно за печење они би одвојили део теста и то тесто би сачували до следећег дана , а потом га ставили у ново тесто које припремају. Тако су квасци у континуитету преносити са једног теста на друго и онда им није требао посебно произведен квасац.
Danica
To svi znamo. A odakle mi kvasac za prvo testo od kog se kasnije prenosi? Ta teorija je važila za vremena kada se hleb pravio kući najviše na selu. Pa se ode kod komšija ako nema testa i kvasca od dan pre. Sada u ovo vreme ko pravi hleb? Retko i samo kada su ovakve krize sete se ljudi da se hleb pravi i kod kuće.
Preporučujem 1
Козјера
Таман да усавршимо технологију киселог теста, која је код нас заборављена
Боро
Ја месим хелб БЕЗ квасца, природно кисељење, треба 24-48ч и боље је него са квасцем, а може да се одвоји и од старог квасца за нови хлеба, каква је то наука?
Boba
Boro, u pravu ste. Ja pravim taj hljeb. Daleko ukusniji nego sa kvascem, a i zdraviji. Ako se stavi samo malo kvasca, četiri puta manje nego obično, onda hljeb treba da nadolazi min. 12-20 sati. Ako mi iznenada treba brzo napraviti hljeb, onda napravim pogaču ili sa praškom za pecivo. Ako se ubavi malo mirođija, prava poslastica.
Preporučujem 21
Лесли Елдриџ
Пуна подршка господине Недимовићу, сад држава мора да стане иза села, да се село подигне што пре.. једино ће живот у малим заједницама моћи да успешно функционише кад вирус буде попустио..

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja