četvrtak, 13.08.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
ponedeljak, 23.03.2020. u 12:31

„Možda ste vi zaboravili, ali mi ćemo se uvek sećati”

Слика Италијанке Ауроре (извор: Веибо)

Dana 15. marta 2020. godine, na poznatoj kineskoj socijalnoj platformi Weibo (Veibo) pojavio se posebno zanimljiv naslov u vidu stripa „Mlade Italijanke u borbi protiv epidemije” koji je izazvao veliku pažnju. Aurora Kantone, devojka iz Napulja, napravila je ovu sliku kao znak zahvalnosti za kinesko-italijansku saradnju u borbi protiv epidemije. Na slici je mapa u obliku čizme koja predstavlja Italiju, a dve devojke, medicinari sa kineskim i italijanskim obeležjima, se bore da je pridrže. Stvaralačko umeće nema granica.

Živopisna slika je dospela do Kine gde je izazvala jake reakcije kineskih internet korisnika te osvojila srca mnogih .

Komentari kineskih građana ispod Aurorine slike  (izvor:Veibo) (1)

Od izbijanja epidemije upale pluća izazvane novim korona virusom u Italiji krajem februara, epidemija se brzo proširila na nekoliko desetina hiljada potvrđenih slučajeva za svega nekoliko dana, te je Italija postala druga zemlja po zaraženosti virusom u svetu.

Komentari kineskih građana ispod Aurorine slike  (izvor:Veibo) (2)

Dana 10. marta, kineski državni savetnik i ministar spoljnih poslova Vang Ji razgovarao je telefonom sa italijanskim ministrom spoljnih poslova Di Majo-om. Vang Ji je ovom prilikom rekao: „Iako je u Kini i dalje velika potražnja za medicinskim potrepštinama, mi ćemo prevazići poteškoće i obezbediti Italiji medicinske zalihe, kao što su zaštitne maske, te uložiti dodatne napore da pošaljemo medicinsku opremu koja je hitno potrebna. Kina je takođe spremna poslati medicinske timove koji će pomoći Italijanima u borbi protiv epidemije”.

Vest o kritičnoj situaciji u Italiji je već stigla u Kinu kroz razne socijalne mreže i platforme. Saznajemo da će Kina poslati medicinske timove koji će pomagati Italijanima u borbi protiv epidemije. Mnogi medicinari su se obratili za pomoć svojim kolegama u Kini, koji su bez oklevanja odgovorili. 12. marta uveče, po lokalnom vremenu, tim stručnjaka za borbu protiv epidemije, sastavljen od 9 ljudi, te osnovan od strane kineske Nacionalne komisije i kineskog Crvenog krsta, povezao je 31. tonu medicinskih potrepština i nakon skoro 10 sati leta, sleteli su na Fiumicino aerodrom u Rimu. Među stručnjacima, petoro je iz Sečuan provincije u Kini a dvoje su iz jedne od najboljih  Bolnica Zapadne Kine sa Sečuan Univerziteta.

Veibo korisnik Đun Dženg Ping odgovara stripom na Aurorinu sliku (izvor:Veibo)

Putnici iz Sečuana su preteli preko okeana da bi pomogli Italiji u zajedničkoj nevolji koja ih je zadesila, te da bi takođe, uzvratili podršku koju je Italija pružila u vremenima kada je Kini bilo teško.

Dana 12. maja, pre 12 godina, strašan zemljotres je pogodio Venčuan u Sečuanu, a novonastala epidemija je pogodila mnoge ljude širom sveta. Italija je bila jedna od prvih zemalja koja je poslala pomoć Kini, uključujući 1 milion eura novčane pomoći, 1,5 miliona eura u medicinskim zalihama te u vidu medicinske pomoći. Italijanski Crveni krst i medicinska asocijacija poslali su 14 stručnjaka u Mienjang koji spasili više od 900 života.

Komentari italijanskih internet korisnika na tviter nalogu kineske ambasade (izvor:tviter) (1)

Dana 15. marta, naveče, veibo korisnik @Đun Dženg Ping je napravio sliku kao odgovor na Aurorinu sliku. Na toj slici je prikazana pomoć koju je Italija pružila Kini za vreme zemljotresa u Venčuanu.

Strip je napisan na kineskom i engleskom: „Možda ste vi zaboravili, ali mi ćemo se uvek sećati”.

Dva dana nakon što je medicinski tim stručnjaka zajedno sa medicinskim zalihama stigao u Rim, „Marš volontera” zazvonio je u naselju u okolini podzemne železničke stanice Redi di Roma u Rimu uz povike „Grazie Cina”. Stanovnici su aplaudirali a prizor je prosto zableštao. Područje za komentare na tviter nalogu kineske ambasade preplavljeno je pohvalama i izrazima zahvalnosti italijaskih internet korisnika.

Komentari italijanskih internet korisnika na tviter nalogu kineske ambasade (izvor:tviter) (2)

Dana 18. marta, druga grupa medicinskih stručnjaka iz kineske Nacionalne zdravstvene komisije i lekarskog tima iz Džeđang-a, dovezla je 17,3 tone medicinskih potrepština, lekova i zaštitne opreme.

Na veibo platformi se često mogu videti komentari tipa: „Na datu pomoć uzvratićemo desetostruko”. Italija nam je pružila pomoć i uložila je dodatne napore za vreme zemljotresa u Venčuanu.

Kineski narod vam se zbog toga divi i večno će vam biti zahvalan. Sada, kada epidemija divlja u Italiji, kineski narod će dati sve od sebe da pomogne svojim prijateljima u nevolji.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja