utorak, 26.05.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 22:49

Da li je u toku pandemije bezbedna dostava hrane

Dok svetski stručaci tvrde da je šansa za prenošenje kovida 19 preko hrane i ambalaže mala, oprez se ipak preporučuje
Autor: J. Antelj - I. Albunovićponedeljak, 30.03.2020. u 21:55
(Фото EPA-EFE/Rungroj yongrit)

Dok je zabranjen rad restoranima, koliko je bezbedno naručivati hranu dok se virus ubzano širi, pitanja su koja brinu građane širom sveta. I dok svetski stručaci koji prate širenje pandemije tvrde da je šansa za prenošenje kovida 19 preko hrane i ambalaže mala, oprez se ipak preporučuje.

Kako je nedavno preneo Si-En-En, Američka agencija za hranu i lekove (FDA) objavila je na svojoj veb stranici da nema zvaničnog izveštaja koji bi sugerisao da se novi virus prenosi preko hrane ili ambalaže. Podsećaju da svi u lancu snabdevanja hranom treba da poštuju preporučenu higijensku praksu. Oni ne isključuju da se virus, nekim slučajem, može naći na hrani ili pakovanjima, ali da je rizik veoma mali.

Građani su, međutim, prilično uplašeni, obazrivo dodiruju namirnice i ambalažu, plaše se da kupuju voće i povrće i imaju dilemu da li preko hrane i dostave namirnica mogu da se zaraze. Jasno je da je kontakt sa dostavljačem najrizičniji i stručnjaci  na to posebno ukazuju. U Srbiji zvanično postoji mera da je isporuka dozvoljena samo bez kontakta sa kupcem. Neke firme za dostavu hrane to već primenjuju, ali je uslov da je porudžbina unapred plaćena karticom. Dostavljač narudžbinu ostavlja na dogovoreno mesto ispred vrata, a onda obaveštava mušteriju telefonom da je isporuka stigla, udaljava se na minimum dva metra i čeka dok se ne uveri da je kupac preuzeo. Naravno, teško je kontrolisati da li se svi baš pridržavaju ovih pravila pa je preporuka kupcima da insistriraju na ovakvim pravilima dostave.

I profesor Ivan Stanković, predsednik Nacionalnog saveta za bezbednost hrane, za „Politiku” je rekao da hrana nije neki značajan prenosnik virusa, posebno ako je termički obrađena, što je kako je istakao i zvanični stav koji je objavila Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA).

Stanković kaže da virusi uglavnom  nisu stabilni na visokim temperaturama preko 100 stepeni Celzijusa. Kuvanjem, pečenjem virus se ubija brzo. Kaže da je jedna od dodatnih mera da se voće i povrće dobro operu i oljušti kora. Kada je reč o dostavi hrane, objašnjava da se ona isporučuje zatvorena u ambalaži i da je potrebno da dostavljači obavezno nose masku i rukavice čak i ako je dostava beskontaktna.

‒ To je mera koja bi bila dovoljna. Realno, širenje virusa preko hrane teoretski je moguće. Ali ako vodite računa, perete ruke i održavate higijenu nije verovatno da će se to dogoditi ‒ objašnjava Ivan Stanković.

Na pitanje da li postoje zvanične preporuke koje u vanrednom stanju regulišu sektor dostave hrane, Dušan Ljuština iz Ministarstva poljoprivrede rekao je za naš list da je isporuka dozvoljena samo onim firmama koje mogu da je ostvare beskontaktno.

‒ Svi registrovani objekti za ketering su zatvoreni, dozvoljen je rad samo onima koji mogu da isporuče potrošačima hranu bez kontakta. Kao i onima koji isporučuju hrane u markete ‒ rekao je Ljuština i istakao da je obaveza onih koji proizvode, ali i dostavljaju hranu da maksimalno pooštre higijenu, zaposleni obavezno moraju da nose maske i rukavice i poštuju razdaljine i na proizvodnim linijama.

‒ Zabranjene su proslave i okupljanja tog tipa tako da firme registrovane za ketering sada i nemaju posla ‒ ističe on i dodaje da službe Ministarstva poljoprivrede dežuraju i izlaze na teren ukoliko postoji problem, kao i da redovno kontrolišu klanice za proizvodnju mesa.


Komentari9
1e553
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

zaliv.net
Najbolje spremati kod kuce, cemu narucivanje hrane kad ionako imamo visak vremena u ovoj situaciji. Bar vecina nas ima viska vremena, ovako spremajuci ustedece se i novac i nece biti rizika od zaraze. Nemoguce je tvrditi da je hrana putem dostave bezbedna, sta ja znam ko tamo i kako....ma ajte molim vas
Саша Микић
Да сви тако размишљају ресторани никад не би имали ниједног госта, пекаре би биле празне, а сви би спремали храну у својој кући и то сваки за себе, јер ко зна како је ''она(ј) мој(а)'' то припремио.
Preporučujem 2
Sima
U teoriji, ako su testovi na koronu bili negativni i kod raznosaca hrane i kod osobe kojoj donosi hranu onda je sve OK. U praksi moze da bude drasticno drugacije.
karan
Godinama kupujem online Idea. Dostava se plaća prilikom preduzimanja robe, kartica ili keš, je na najvišem mogućem nivou. Osoblje je i do sada bilo kulturno, higijena na zavidnom nivou, sve je besprekorno. Nažalost, nema slobodnih termina po 7.10 dana. Molim kompaniju da potraži pomoć države u ljudstvu i transportu. Omogućite onima koji znaju, umeju i poznaju tržište da radi. SIGURNO, BEZBEDNO, DOSTOJANSTVENO.
Lazar
Kutije u kojima s edostavlaj hrana su ZARAZENE.
Проверено?
@Lazar А Ви сте то лично проверили у лабораторији?
Preporučujem 12
Zivka
Dovoljno je da je kuvar bolestan, slucajno kine na hranu...
Bilbija
@Sasa Mikic ... znaci, znaci ...
Preporučujem 5
Саша Микић
И кад домаћица случајно кине у храну не значи да ће се цела породица разболети.
Preporučujem 12

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja