Svako voće bogato vitaminom Ce u doba gripa i prehlade (i drugih respiratornih infekcija) poželjno je da se redovno unosi kako bi zadržali jak imunitet. Nekome će možda zvučati preterano da u ovo vreme korone pričamo o raznom egzotičnom voću, ali hajde da se zadržimo isključivo na onome koje možemo naći u lokalnoj samoposluzi.
Jedna srednja voćka kivija sadrži oko 70 mg vitamina Ce, što je nekih 80 odsto preporučene dnevne količine ovog vitamina. U doba resporatornih infekcija poželjno je pojesti 2-3 voćke dnevno, a ako ih jedete redovno tokom mesec dana, prema istraživanjima, smanjićete trigliceride za 15 odsto.
To nije sve, jer vitamin Ce takođe utiče i na lepljivost trombocita i smanjuje ga za 18 odsto, što definitivno pozitivno utiče na sprečavanje ugrušaka, dakle šloga. Takođe povećava se aktivnost leukocita za celih 20 odsto. Kivi je definitivno voće bogato vitaminom Ce.
Limun se pre tri veka davao mornarima tokom dugih plovidbi radi sprečavanja skorbuta, bolesti nedostatka vitamina Ce. Može dovesti do anemije, iscrpljenosti, krvarenja, bolova u udovima, a posebno u nogama, oticanja na nekim delovima tela, a ponekad i ulceracije desni i gubitka zuba.
Jedan limun srednje veličine sadrži oko 80 mg vitamina Ce, što je preko 90 odsto preporučenog dnevnog unosa ovog vitamina. Limun je najlakše konzumirati u obliku limunade, dok ga kao ostale citruse uglavnom teško možete jesti.
Jedno manje pakovanje od 150 grama jagoda sadrži 90 mg vitamina Ce, što je upravo i preporučen dnevni unos za ovaj vitamin. Naravno, možete i više da pojedete, jer jagode su veoma osvežavajuće i sadrže i mangan, flavonoide, folate i druge korisne antioksidante.
Istraživanja su pokazala da zbog visokog sadržaja antioksidanata jagode mogu da pomognu u prevenciji raka, vaskularnih bolesti, demencije i dijabetesa. Baš kao i kivi, jagode smanjuju nivo „lošeg” LDL holesterola. Kupine i maline imaju tri puta manju količinu vitamina Ce od jagoda.
Jedna pomorandža srednje veličine sadrži 70 mg vitamina Ce, što je 78 odsto preporučenog dnevnog unosa ovog vitamina.
Pomorandže su čest izbor kod prehlada i rado se koriste u zimskim mesecima kada su i najsočnije. One sitnije se obično cede zbog konzumiranja sokova, dok se krupnije pomorandže radije jedu sveže.
Ostali agrumi takođe vam mogu pomoći da ispunite potrebe za vitaminom Ce. Na primer, pola grejpfruta sadrži 44 mg vitamina Ce, dok ga jedna srednja mandarina ima 24 mg.
Jasna Vujičić, nutricionista
www.nadijeti.com