četvrtak, 09.07.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
ponedeljak, 18.05.2020. u 12:08

FMK briše granice između tradicionalnih akademskih disciplina

Reč osnivača Fakulteta za medije i komunikacije, Prof. dr Nade Popović Perišić
Проф. др Нада Поповић Перишић (Фотографије: Факултет за медије и комуникације)

Fakultet  za medije i komunikacije je savremena škola kritičkog mišljenja u domenu društvenih nauka i umetnosti koja povezuje teoriju i praksu, i studente  stimuliše  da razviju ličnu  kreativnosti.  Smatramo da obrazovanje treba da  osposobi mlade ljude  da  aktivno učestvuju u oblikovanju društva.

Kroz programe Digitalnog marketinga, Medija i komunikacija, studenti razvijaju kritičko mišljenje, razumevanje prirode i funkcionisanja digitalnog sveta i interpretiraju i stvaraju inovativan medijski sadržaj; kroz program Psihologije istražuju procese koji oblikuju  ličnost, dok na Departmanu za socijalni rad  studenti uče kako da očuvaju temeljne vrednosti naše zajednice čiju prošlost proučavamo da bismo oblikovali budućnost kroz artikulisanje novih ideja na departmanima za Studije politike i humanistike; na studijama Digitalnih umetnosti kroz sliku, forme i zvuke studenti zamišljaju, sagledaju i oblikuju nove stvari i nove stvarnosti. I najzad, budući da živimo u svetu slika, nastojimo da uvedemo nove standarde u proizvodnji i realizaciji televizijskih serija, na istoimenom novom studijskom program, a  program Kreativnih industrija sažima odgovore na dominantne fenomene ovog vremena.

Brišemo granice između tradicionalnih akademskih disciplina kao što su psihologija, sociologija, filozofija i spajamo tradicionalne akademske veštine sa praktičnim radom. Kroz izborne predmete studenti prilagođavaju kurikulume svojim interesovanjima i mogu da kombinuju različite discipline kao što su: psihologija i film, grafički dizajn i komunikacije, politika i istraživačko novinarstvo, fotografija i odnosi s javnošću, storytelling i načini argumentacije - zato što kreativnost znači uvođenje interdisciplinarnosti (kod starih Grka techne označava u isti mah umetnost i tehnologiju). Program doktorskih studija predstavlja svojevrsno interdisciplinarno i transdisciplinarno kretanje kroz znanje. Moto naših studenata je autentičnost, kreativnost, otvorenost, transparentnost, društvena solidarnost i želja za pravednijim i slobodnijim svetom. Jezik, odnosno forme diskursa, imaju bitnog udela u tome kako mislimo, kako vidimo svet i kako na njega odgovaramo. Otuda potreba  da se na konstantne izazove vremena  odgovori  kroz fleksibilne i inovativne programe. Naš obrazovni cilj je da studenti razviju kritički duh, smisao za kompleksnost, za analoško mišljenje i slobodnu asocijaciju ideja i slika.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja