Šitake pečurke (Shiitake) nisu toliko popularne kao šampinjoni ili bukovače, ali ih u mnogim osobinama značajno premašuju. Šitake sadrži brojne aktivne materije od kojih su za terapijske svrhe najvažniji:
– lentinan – antitumorski polisaharid, koji se zvanično koristi kao jedan od lekova protiv kancera, i
– eritadenin – utiče na smanjenje nivoa holesterola i triglicerida u krvi i sprečava arteriosklerozu.
Pored Japana, ova posebna gljiva veoma je cenjena i u Koreji, Kini, Tajlandu, Vijetnamu, a u skorije vreme i u Evropi i našim krajevima. Uzgaja se i u Srbiji.
Šitake gljive sadrže vitamine Be1, Be2, Be3, Be5, Be6, Be9, kao i vitamin Ce i De. Od minerala šitake sadrže cink, gvožđe, magnezijum, mangan, fosfor, kalijum i selen, a veoma malo natrijuma. Energetska vrednost šitake je 34 kcal/100 g, dok je kod sušene nešto veća, 296 kcal/100 g. Kod svežih pečuraka čak 90 odsto je voda, dok se sušenjem taj procenat smanjuje do nekih 10 procenata.
Kao što je na početku rečeno, najvažniji su segmenti upotrebe ove gljive protiv raka i protiv visokog holesterola i triglicerida u krvi. Najčešće se koristi u dijetoterapiji obolelih od raka debelog creva, grlića materice, želuca, pluća i grla u kombinaciji sa zvaničnim lečenjem hemoterapijom.
Šitake je pogodna za konzumiranje kao i druge pečurke, ali i za čajeve i specijalne lekovite mešavine (recimo sa medom itd.). Preventivno se ova pečurka može koristiti protiv arterioskleroze, oslabljenog imuniteta, gripa, prehlada.
Ova gljiva je dobra i protiv anemije, depresije, stresa, kod bolesti jetre i žuči.
Šitake pečurke veoma su ukusne, imaju intenzivnu aromu, a tekstura im je poput bukovače, dakle, veoma podsećaju na meso. Od njih mogu da se pripremaju razna jela, a mogu da se konzumiraju i samostalno.
Neke osobe mogu da imaju alergijsku reakciju na šitake u vidu crvenog osipa na koži, koji može da traje i nekoliko dana. Alergija je prvi znak da vam ova gljiva ne odgovara i zato nemojte da je koristite.
Takođe, osobama koje primaju određenu terapiju lekar mora da odluči o tome da li treba da upotrebljava šitake, jer ova pečurka može da utiče na apsorpciju nekih lekova. Obavezno se konsultujte sa lekarom.
Jasna Vujičić, nutricionista
www.nadijeti.com