četvrtak, 13.08.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
četvrtak, 28.05.2020. u 09:00

Australijski naučnik: Australija treba da prestane da prati američke stope kako bi gradila odnose s Kinom

Hju Vajt, poznati australijski naučnik, nedavno je u članku objavljenom na „Australijan fajnenšel rivju” istakao da australijska vlada ne bi trebalo da sledi Sjedinjene Države u diplomatiji, već da se suoči sa značajem Kine tokom pandemije i održi racionalan stav prema Kini.

On smatra da postoje tri pitanja koja bi koaliciona vlada trebalo ponovo da razmotri.

Prvo, sada je vreme kada je saradnja s Kinom veoma potrebna. Bilo kakva politika postaje kontraproduktivna i besmislena. „Efikasna diplomatija nije u tome da kažete šta mislite da je istina”, kako je napisao u članku. Pridružujući se horu optužbi Vašingtona, u kojima Kinu krive za pandemiju, samo se povećavaju tenzije u međunarodnim odnosima i ne vode nigde.

Kao drugo, sve važne odnose između Kine i Australije trebalo bi pažljivo održavati sada i uvek. Trenutna kriza je upalila alarm za Australiju da iskorači iz američkih stopa i nađe način da podigne svoj glas samostalno.

Treće, kako Kina sve više teži „globalnom poretku zasnovanom na pravilima”, mora se priznati njeno suvereno pravo da donose svoje odluke i izražava svoje mišljenje. U ovom trenutku svi bi trebalo da prihvate nove stvarnosti u međunarodnim odnosima i donose racionalne odluke.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja