sreda, 15.07.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
četvrtak, 28.05.2020. u 14:01

EU bi da pi­ta­nje KiM pre­lo­mi pre­ko ko­le­na

Ne­mač­ka i Fran­cu­ska su za­tra­ži­le mo­men­tal­no ob­na­vlja­nje di­ja­lo­ga iz­me­đu Be­o­gra­da i Pri­šti­ne pod vođ­stvom EU. Še­fo­vi di­plo­ma­ti­ja, Dri­ja­no i Mas, u za­jed­nič­kom tek­stu ob­ja­vlje­nom u srp­skim i pri­štin­skim me­di­ji­ma, pre­ci­zi­ra­ju da po­ziv na di­ja­log zna­či „po­sti­za­nje traj­nog, sve­o­u­bu­hvat­nog, prav­no oba­ve­zu­ju­ćeg spo­ra­zu­ma o nor­ma­li­za­ci­ji od­no­sa iz­me­đu Sr­bi­je i Ko­so­va”! U tom kon­tek­stu se na­gla­ša­va zna­čaj i ulo­ga Mi­ro­sla­va Laj­ča­ka, spe­ci­jal­nog iza­sla­ni­ka EU. Isto­vre­me­no se po­dr­ža­va „Kur­ti­je­va od­lu­ka o tak­sa­ma” i is­ti­če da „Sr­bi­ja pru­ži do­pri­nos”!

Upo­tre­blja­va­ju­ći vre­men­sku od­red­ni­cu „mo­men­tal­no ob­na­vlja­nje di­ja­lo­ga” u go­to­vo na­red­bo­dav­nom to­nu, EU po­ka­zu­je da ho­će da na­dok­na­di za­o­sta­ja­nje u od­no­su na ve­li­ke si­le za svoj ja­sni­ji ge­o­po­li­tič­ki pro­stor, ali i ma­ni­fe­stu­je zna­ča­jan ste­pen ner­vo­ze. Ako je su­di­ti po sta­vo­vi­ma mi­ni­sta­ra spolj­nih po­slo­va dve vo­de­će evrop­ske dr­ža­ve, EU bi da  ko­smet­sko pi­ta­nje pre­lo­mi „pre­ko ko­le­na”, po si­ste­mu „sa­da i od­mah”, jed­no­stav­nim i jed­no­stra­nim po­te­zi­ma, uz ne­skri­ve­no za­la­ga­nje za ri­gid­nost ko­ju o ovom pi­ta­nju za­stu­pa Ber­lin. Ne­mač­ka je že­stok pro­tiv­nik bi­lo ka­kvog raz­gra­ni­če­nja. I EU iza­sla­nik Laj­čak je na toj li­ni­ji, jav­no je iz­ja­vio da „raz­gra­ni­če­nje ni­je op­ci­ja”. U ono­me što nu­de  mi­ni­stri Dri­ja­no i Mas  u ime svo­jih dr­ža­va kom­pro­mi­sno re­še­nje se ne po­mi­nje. Ni po­li­tič­ka i di­plo­mat­ska  ra­van da se do nje­ga mo­že do­ći sa­mo uko­li­ko ne­ma ni po­bed­ni­ka, ni gu­bit­ni­ka. In­si­sti­ra se is­klju­či­vo na nor­ma­li­za­ci­ji od­no­sa pri če­mu je pri­zna­nje tzv. Ko­so­va pra­vo zna­če­nje te nor­ma­li­za­ci­je. Be­o­gra­du bi  se za uz­vrat, ka­ko se na­go­ve­šta­va, „ne­što mo­glo obe­ća­ti u bu­duć­no­sti”. Valj­da po ma­tri­ci iz „Za­gre­bač­ke de­kla­ra­ci­je” sa vi­deo sa­mi­ta u ko­joj se po­mi­nju ne­ke sil­ne ma­gle pre­to­če­ne u sin­tag­me „evrop­ska per­spek­ti­va”, „sna­žni­je po­ve­zi­va­nje”! EU, ali i dru­gi „igra­či” ka­da je KiM u pi­ta­nju, pre­vi­đa­ju da se mno­go to­ga u po­sled­nje vre­me pro­me­ni­lo. Ta­ko­zva­na „me­ka” moć EU je ne­sta­la zbog si­tu­a­ci­je u njoj sa­moj, s jed­ne, ali i nje­nog  pot­pu­nog po­li­tič­kog, so­li­dar­nog, hu­ma­nog i  ljud­skog  „ogo­lja­va­nja” u oči­ma, ne sa­mo gra­đa­na Sr­bi­je, ne­go i čla­ni­ca te or­ga­ni­za­ci­je. S dru­ge stra­ne, ne­str­plji­va je i Ame­ri­ka, pred­sed­nik Tramp bi že­leo da na svoj kon­to pred je­se­nje iz­bo­re upi­še jed­nu spolj­no­po­li­tič­ku po­be­du, ali iz kan­ce­la­ri­je nje­go­vog spe­ci­jal­nog iza­sla­ni­ka Gre­ne­la, upor­no de­man­tu­ju da po­sto­je rok kao i ne­ko re­še­nja ko­je će bi­ti po­nu­đe­no. Ipak, sa te stra­ne po­če­sto do­la­ze „pred­lo­zi” od ra­znih struč­nja­ka, eks­pe­ra­ta, ana­li­ti­ča­ra ka­ko bi tre­ba­lo raz­re­ši­ti „ko­sov­ski” čvor. Naj­če­šće na­li­ku­ju te­sto­vi­ma za ko­vid 19 –  ho­će li oni bi­ti po­zi­tiv­ni, ili ne­ga­tiv­ni u jav­no­sti. 

Okru­že­nje hor­ski is­po­lja­va „bri­gu” za  pre­go­vo­re Be­o­gra­da i Pri­šti­ne. Od­ba­cu­ju bi­lo ka­kvo raz­gra­ni­če­nje, na­zi­va­ju ga „pro­me­nom gra­ni­ca”. Ka­da je Sr­bi­ja u pi­ta­nju ne in­te­re­su­je ih da je KiM srp­ska po­kra­ji­na, do­ži­vlja­va­ju ad­mi­ni­stra­tiv­ne li­ni­je kao gra­ni­ce, kao svr­še­nu stvar. Že­le da ta­ko osta­ne. Ig­no­ri­šu Re­zo­lu­ci­ju SB UN. Ta­kva re­to­ri­ka se po­sled­njih da­na po­ja­ča­va iz Sko­plja, Sa­ra­je­va, Pod­go­ri­ce, uz ko­ri­šće­nje iz­li­za­ne flo­sku­le o „ma­lig­nom uti­ca­ju Ru­si­je”.

Sr­bi­ja ima naj­ja­če oruž­je – Re­zo­lu­ci­ju 1244 SB UN. Oni ko­ji po­sta­ju „po ma­lo ner­vo­zni” tre­ba da shva­te da vi­še ni­je ni­šta isto kao ra­ni­je – ni svet, ni EU, ni Sr­bi­ja.

Dra­gi­ša Pe­tro­vić, 
Kra­gu­je­vac

Komentari26
531bc
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Марко Латиновић
Сумњам да ће се Запад одлучити за повратак предходног стања то јест Косово и Метохија у Србији. Нисам убијеђен ни да је Ре­зо­лу­ци­ју 1244 СБ УН неко бог зна како снажно оружје у нашим рукама. Позиција Србије била је много јача прије Бриселског "споразума", када је Србија држала власт на терену на 12% територије КиМ. Поготову је била јача прије листопадне гибанице 2000-те. Објективно позиција Шиптара на КиМ-у много је јача од позиције кипарских Турака. Ваља добро промислити како даље,
komentar
Molim da mi niko vise ne spominje ,,prijatelje Nemce, a bogami ni Francuze,, zato sto se ne pokazuju kao prijatelji ni jednog momenta ! Vlast molim da dude postena i govori samo istinu ,nema ovde prijatelja ! Nikad ne potpisati nista !! Kosovka
TOMICI MILE
То је наједноставније учинити. Вратите Косово Србији од које те га отели, па ће све бити у нармалим односима према свим међународним законима. Нико нема право давтолико млатари око туђе територије.
Mrki
Ukratko receno,Francuska i Nemacka bi da se otimacina dela nase teritorije lagalizuju i sad da vidimo nasu reakciju.
Зоран Маторац
Може и преко колена - повући признање Косова као независне државе и вратити га у састав Србије као што је било некад. Потом похапсити све ратне злочинце, осудити их на дугогодишње заточеништво и проблем ће бити решен. Ако ћемо демократски.
Gradjanin objektivni
A kako to mislite da izvedete?

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja