Zbog korone i vanrednog stanja malo ređe smo posećivali pijace, a pesticidi su nam bili poslednja stvar na pameti. A ono prelepo, mirisno, živopisno domaće rano voće, jagode, mami nas svojom pojavom i mirisom. Cenom ne toliko, jer je kilogram jagoda prve nedelje maja bio oko 600 dinara. U prodavnicama je već odavno bilo uvoznih jagoda, često upola jeftinijih, koje se često razgrabe.
Poslovica, međutim, kaže: ako ne znaš šta je dobro, kupi ono što je skupo. Da li su naše jagode manje prskane od grčkih i da li to znači da su sigurnije? Ne bih rekla.
U toku proizvodnje dešava se da proizvođač ne ispoštuje karencu. Karenca je vreme koje mora da prođe od poslednjeg prskanja pesticida po voću/povrću pre berbe. Ako nije proteklo dovoljno vremena, u namirnicama imamo ostatke pesticida. I to ne valja. Proizvođači imaju veliku odgovornost kada koriste pesticide kako bi namirnice zaštitili od insekata i bolesti.
Fitosanitarna inspekcija 365 dana u godini radi svoj posao i ne dozvoljava uvoz hrane koja ima ostatke pesticida. Navodno.
Jagode su najčešće prskano voće, odnosno najčešće tretirana namirnica pesticidima u celom svetu. Prema istraživanju ”Invajermental vorking grupe” u 2020. godini, posle jagoda (koje su ubedljivo prve) najviše se prska spanać, kelj, nektarine, jabuke, grožđe, breskve, višnje, kruške, paradajz, celer i krompir.
Najbolje po zdravlje jeste da se kupuje organski gajeno voće i povrće, dakle od sertifikovanih proizvođača, jer se tu ne primenjuju veštački pesticidi.
Ako ne znate da li su namirnice koje želite da kupite bilo na pijaci bilo u prodavnicama bezbedne, možete delimično da ih „očistite” za desetak minuta. Jednostavno potopite (na 10 minuta) namirnice u vodu u kojoj ste rastvorili sodu bikarbonu. Posle toga samo isperite pod mlazom vode i to je sve.
Ovo može da ukloni neke ostatke pesticida i ostalih nečistoća, ali glavni način zaštite jeste izbor organski gajene hrane.
Prema istraživanju ove grupe, što se ostatka pesticida tiče najbezbednije su sledeće namirnice: avokado, kukuruz šećerac, ananas, luk, papaja, grašak, patlidžan, špargla, karfiol, dinja, brokoli, pečurke, kupus.
Na kraju, razmislite sledeći put kada krenete u kupovinu i ako možete birajte organsko. Tu pesticidi nemaju šanse.
Jasna Vujičić, nutricionista
www.nadijeti.com