petak, 16.04.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
četvrtak, 11.06.2020. u 12:37 Aleksandra Isakov

Otpušteno 60 radnika subotičke fabrike, a to su saznali slučajno

(Фото Н. Тумбас)

Su­bo­ti­ca – Vla­snik fa­bri­ke obu­će An­to­nio Bro­ti­ni, još u apri­lu je po­ru­či­vao za­po­sle­ni­ma u po­go­nu „Le­o­nar­do“ u Su­bo­ti­ci da ne že­li da im da ot­kaz, ali i da do sep­tem­bra ne mo­že da im is­pla­ti za­ra­du. U me­đu­vre­me­nu se oči­gled­no pre­do­mi­slio, jer osim što ka­sni u is­pla­ti za­ra­da, vla­snik je ipak i svi­ma dao ot­kaz, a da oko 60 pre­o­sta­lih rad­ni­ka o to­me ni­je ni oba­ve­stio.

„Jed­na od že­na je u po­ne­de­ljak mo­ra­la u bol­ni­cu, ali joj je re­če­no da ne mo­gu da je pri­me, jer joj knji­ži­ca ni­je ove­re­na. Ta­da smo se ras­pi­ta­le i sa­zna­le da smo sve od­ja­vlje­ne sa po­sla 5. ju­na, a da o to­me ni­šta ni­smo zna­le“, pri­ča za „Po­li­ti­ku“ Ire­na Te­no­di, pred­sed­ni­ca no­vo­for­mi­ra­ne or­ga­ni­za­ci­je sa­mo­stal­nog sin­di­ka­ta u fa­bri­ci „Le­o­nar­do“.

Ka­že da ni­je bi­lo neo­če­ki­va­no da će rad­ni­ci do­bi­ti ot­kaz kao teh­no­lo­ški vi­šak, jer pro­ble­mi u fa­bri­ci, i to u ma­tič­noj fir­mi u Ita­li­ji, po­sto­je još od ja­nu­a­ra, ali ih je iz­ne­na­di­lo da je ura­đe­no sve su­prot­no od ono­ga što na­la­že za­kon.

„Mi smo tre­ba­li da do­bi­je­mo ot­prem­ni­ne, da bu­de­mo pro­gla­še­ni teh­no­lo­škim vi­škom i na­kon to­ga i od­ja­vlje­ni u Na­ci­o­nal­noj slu­žbi za za­po­šlja­va­nje. Ov­de je sve ura­đe­no obr­nu­to, mi smo prak­tič­no do­bi­le ot­ka­ze, a da to ni­smo zna­le, o to­me nas ni­ko ni­je oba­ve­stio, ni­ti smo u tom tre­nut­ku pot­pi­sa­le bi­lo ka­kvo re­še­nje. Rad­ni­ke je naj­vi­še i po­go­di­lo to da nas ni­ko ni­je oba­ve­stio o na­šoj sud­bi­ni“, ka­že Te­no­di.

Po­što su od mar­ta i apri­la, u za­vi­sno­sti ka­da su za­u­sta­vlje­ni po­je­di­ni rad­ni pro­ce­si, rad­ni­ci bi­li na pri­nud­nom od­mo­ru, a ni­su pri­ja­vlje­ni Na­ci­o­nal­noj slu­žbi za za­po­šlja­va­nje kroz pro­gram re­ša­va­nja teh­no­lo­škog vi­ška, nji­hov sta­tus je ostao u prav­nom va­ku­u­mu.

Pred­sed­ni­ca sin­di­ka­ta ka­že da ka­da se već pro­ču­lo da su od­ja­vlje­ni sa svo­jih rad­nih me­sta, rad­ni­ke su po­če­li da po­zi­va­ju ka­ko bi pot­pi­sa­li re­še­nje o pre­stan­ku rad­nog od­no­sa. „Isto­vre­me­no nji­ma se da­je i ne­ki pa­pir ko­ji ne­ma ni­ka­kvu za­kon­sku for­mu, a po osno­vu ko­jeg bi se od­re­kli ot­prem­ni­ne. To se či­ni na na­čin ko­ji pred­sta­vlja na­go­va­ra­nje ka­ko bi se lju­di od­re­kli ono­ga što im pri­pa­da po za­ko­nu“, ka­že Te­no­di.

Ono što je ču­di je­ste to i da fa­bri­ka „Le­o­nar­do“ tre­nut­no ne­ma za­kon­skog za­stup­ni­ka, sa­mo slu­žbe­ni­cu ko­ja oba­vlja ad­mi­ni­stra­tiv­ne po­slo­ve za vla­sni­ka u Ita­li­ji. U tre­nut­ku po­čet­ka kri­ze u fir­mi, mar­ta ove go­di­ne, u fa­bri­ci je ra­di­lo 150 rad­ni­ka, pre­te­žno že­na. Po­ste­pe­no su od­la­zi­le u dru­gu ne­tom otvo­re­nu kon­ku­rent­sku fir­mu, te je sa­da u fa­bri­ci osta­lo oko 60 rad­ni­ka. Pre­ma ra­ču­ni­ci sa­mih rad­ni­ka vla­snik za­po­sle­ni­ma du­gu­je ukup­no oko sto hi­lja­da evra, a tu su ura­ču­na­te za­o­sta­le, ne­is­pla­će­ne za­ra­de od apri­la, ni­su im is­pla­će­na da­va­nja za put­ni tro­šak i mi­nu­li rad, kao i ot­prem­ni­ne ko­je iz­no­se oko 10 hi­lja­da di­na­ra po go­di­ni rad­nog sta­ža u pred­u­ze­ću. Fa­bri­ka je ina­če iz­ra­đi­va­la gor­nje de­lo­ve obu­će, ra­di­lo se o ci­pe­la­ma vr­hun­skog kva­li­te­ta ra­đe­nih osim za ma­tič­nu fir­mu „Pa­ker­son“, i za svet­ske mod­ne bren­do­ve.

Rad­ni­ci su se obra­ti­li i in­spek­ci­ji ra­da ko­ja se ogla­si­la ne­na­dle­žnom, lo­kal­na kan­ce­la­ri­ja om­bud­sma­na je sa­mo kao po­sred­nik po­mo­gla rad­ni­ci­ma u is­pal­ti za­ra­da za mart, ali ne­ma­ju za­kon­skih ovla­šće­nja, te im je osta­lo da uz prav­nu po­moć ko­ju im pru­ža sin­di­kat, prav­du po­je­di­nač­no po­tra­že na su­du.

Komеntari14
2072c
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Мр Радомир Шћепановић
Зашто се у Србији не примењују радничка права као у ЕУ?
Ralence
У данашње време већином у произвођачкој индустрији радник на Западу није заштићен као што је био пре рушења Берлинског зида. Већина их ради по уговору преко разних агенција и у фирмама које по уговору раде на одређено време а ако нису успешне у том раду они се мењају и узимају се друге фирме за исти посао. У таквом систему радник добија плату док ради а кад је болесан државни фондови му дају малу помоћ док му послодавац недаје ништа. У УСА и УК синдикати се уопште не питају за ништа у приватника
Божидар Анђелковић
„Западна Европа је пала на колена пред убијеним Џорџом Флојдом, док зверски експлоатише своје робове из Источне Европе. Глобални капитал је глобална држава која носи све пред собом... Потребна му је територија са становништвом које не размишља, без памћења, без историје - робови. Светска дубока држава опустошила је земље Источне Европе, претворило их у територију за која је намењена за пљачку и пустош“, написала је новинарка бугарског листа "Дума" Велислава Дирева, преноси Спутњик.
Seka
A ko je nadležan, ako inspekcija rada nije?
Драго Мир
@Сека. Крив је - законодавац. Наш. Ућуткао је синдикате, донео закон и остале папире, атрактивне за домаће и белосветске "бизмисмене". А то траје већ петнаестак година и само је требало да једна оваква (ковид) криза разоткрије беду и лицемерје и власти и синдиката према фабричким радницима. До јуче, драстичан пример тога била Јура, а ево примера још једног. А биће их на десетине, ако их већ нема, само нису стигли до новина.
Milan ovdasnji
Radnici da iznesu masina u vrednosti 200.000 evra , dok gazda neplati zaostale plate.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja