četvrtak, 26.11.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
subota, 20.06.2020. u 14:31 A. M.

Ko je Ljubica Komlenić koja kuva za Đokovića: Novak uživa u sarmi i ćevapima

Љубица Комленић (Принтскрин Јутјуб)

O ishrani Novaka Đokovića, najboljeg tenisera sveta, priča se gotovo koliko i o njegovim sportskim uspesima. Poznato je da ne jede meso, da je alergičan na gluten, da praktikuje autofagiju (režim ishrane u kojem se ne jede 16 sati dnevno), a nedavno je otkriveno da za Novaka i njegovu porodicu obroke sprema Ljubica Komlenić, iz Bača u Vojvodini, koja više od dve decenije živi i radi u Italiji.

Upoznali su se pre tri i po godine na turniru u Rimu gde je rukovodila timom od 300 kuvara koji su pripremali hranu za učesnike i ugledne goste takmičenja. Đokovići su na njenoj uniformi videli ime i prezime, pa su je pitali da li je iz Srbije.

Komlenić je sa 19 godina otišla u Italiju i tamo završila fakultet za gastronomiju. Ušla je u jednu kuhinju iz radoznalosti i dve nedelje prala sudove. Počela je da uči i posle godinu dana postala je glavni kuvar u jednom restoranu. U Italiji je Mišlenova koordinatorka gde radi sa kuvarima sa Mišlenovim zvezdicama i sa vrhunskim poslastičarima tamošnje Akademije za poslastičare. 

Ova 46-godišnja žena trenutno se nalazi u pratnji tenisera u Zadru, gde on učestvuje na Adrija turu, ali i gde se odmara, krstareći Jadranom. Ljubica, inače majka troje dece, u intervjuu za hrvatski Jutarnji list, kaže da je za nju kulinarstvo miks hemije, fizike i matematike i otkriva kako priprema hranu za ovog vrhunskog sportistu.

Sastav hrane i temperatura pripreme najvažnija su stavka, kaže, zbog pravilnog unosa proteina, soli i minerala.

Dodaje da Đoković jede voće, povrće, semenke, orašaste plodove, mahunarke, posebno žuti grašak koji je izrazito bogat proteinima, kinou, pirinač...

„Sve kuvam poštujući namirnice, na nižim temperaturama, kako bi sačuvali hranljivost i boju, a najvažniji sastojak u svemu što kuvam je naravno ljubav”, navodi ona.

Iako najbolji svetski teniser ne jede hranu životinjskog porekla, on i dalje uživa u tradicionalnim jelima, ali u veganskoj verziji.

„To su balkanski specijaliteti, poput sarme s kiselim kupusom i ćevapa, ali mi ih za Novaka spremamo na veganski način. Nisu mu to omiljena jela, već su mu bliska pa mu ih ponekad pripremimo kako bismo ga podsetili na tradicionalne ukuse”, navela je Komlenić.  

Komentari27
71f5d
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

ВлаДо
Аутофагија је режим исхране у којем се продужава период између два оброка одн.глад.Циљ јој је да се свари и изметаболише( потроши) претходно поједена храна а не да се вишак таложи у облику масти по организму.
Срба, Велика Британија
Владо - аутофагија је ‘само-једење’ тј организам који је провео период без хране (24 сата и више...кад истроши гликоген) почиње сам себе да ‘једе’. Прво ‘једе’ ћелијско ђубре, ‘неактивне’ ћелије итд.
ВлаДо
Сва жива бића на свету су по начину исхране подењена на месождере,биљоједе и сваштоједе.Човек спада у ове последње.У складу са тиме им је створен и пробавни систем одн.дужина црева,ензими који учествују у варењу итд.Појединци као вегани и вегетаријанци могу одлучити да не једу месо али не могу мењати дужину црева и састав ензима .Према томе у старту биће хендикепирани одн. оштећени.Уз то ако теже врхунским спортским резултатим тај хендикеп се потенцира.
Paradoks
Iz naslova sam pomislio da Novak tamani samo sarmu i cevape. A onda procitam: Нису му то омиљена јела, већ су му блиска па му их понекад припремимо.
profesionalni komentator
Autofagija nije režim ishrane...
Tako je
Autofagija je mehanizam našeg organizma koji nam pomaže da budemo zdravi. Iako je ljudski organizam zdrav, ćelije doživljavaju oštećenja za vreme raznih metaboličkih procesa. Kako starimo, naš organizam je pod konstantnim stresom sa sve više oštećenja nastalih usled delovanja slobodnih radikala. Naše ćelije postaju više izložene oštećenjima i delovanju toksina. Pored toga kako organizam stari, usporavaju se i metabolički procesi, menja se endokrini sistem i struktura hormona. U tom slučaju orga
Prof.istorije
Janko samo da Vam kažem. Jako malo ljudi zna da se govedina,junetina nisu gotovo uopšte jeli dok nisu došli frižideri. Čak ni u Evropi. Sušilo se goveđe meso ali kuvalo izuzetno retko zato što je to krupna stoka i toliko mesa se nije moglo održati bez hlađenja. Naš narod je zato jeo sitnu stoku i to prilično retko o praznicima. Uglavnom lakše je bilo jesti kokošije meso i ribu. Tako da o pripremanju sarmi sa junetinom nije bilo ni govora. Turci su koristili uglavnom zato ovcije i meso i salo.
slamkamenac
Gospodine Prof. istorije : Cak su i seljaci stocari uglavnom jeli sir...goveda su se uglavnom prodavala...medjutim to je uglavnom tako bilo u Srbiji zemlji seljaka u to vreme sa malim gradjanskim stanovnistvom...u Evropskim zemljama sa vecim gradovima, meso se prodavalo i jelo ponajvise u gradovima, gde su bile mesare i gde se prodavalo na male kolicine. Klalo se samo onoliko koliko se prodavalo, klanica je bila obicno pozadi mesare. Takodje se jelo dosta kobasica i ostalih preradjevina.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja