nedelja, 09.08.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
četvrtak, 02.07.2020. u 20:00
ISHRANA

Bukovača jača imunitet

Ova pečurka izgledom podseća na ostrigu, pa tako ne liči ni na jednu otrovnu vrstu
(Фото Пиксабеј)

Bukovača (lat. Pleurotus ostreatus) jestiva je gljiva iz porodice Polyporaceae. Uzgaja se širom sveta, pa i u Srbiji. Gajene vrste su svakako popularne i po upotrebi su odmah iza šampinjona. Lako se mogu pronaći čak i u manjim domaćim trgovinama, a ukoliko tražite razlog da kupite i probate bukovače, pročitajte tekst do kraja.

Koristi se termički obrađena ili sušena. Ima blag ukus. Izgledom podseća na ostrigu, pa tako ne liči ni na jednu otrovnu pečurku. Može se pripremati na više načina, od grilovanja, kao dodatak čorbama, pohovane, itd.

Zbog lovastatina koji sadrži, smanjuje nivo holesterola u krvi. Sadrži kvalitetne proteine uporedive životinjskom mesu i vitamine Be1, Be2, Ce, De, Ka. Takođe sadrži i minerale: selen, jod, cink, kalijum, gvožđe, fosfor. Ima nizak sadržaj natrijuma.

Od vajkada je poznato da bukovače jačaju imunitet, pa ih zato vekovima Kinezi koriste u ishrani. Oni su bukovaču koristili za oporavak mišića i tetiva, za smanjenje bolova i pospešivanje cirkulacije.

Danas, bukovače je poželjno da koriste osobe u borbi protiv hipertenzije, raznih infekcija, visokog nivoa holesterola, ali i naravno za bolji imunitet. Za imunitet je zadužena fitohemikalija pleuran, koju bukovača sadrži. Tu su i antikancerogena jedinjenja, kao i beta glukani. Bukovača je odlična za snižavanje nivoa šećera u krvi, pa se preporučuje i dijabetičarima.

Ova pečurka često se koristi u dalekoistočnim kuhinjama kao delikates. Na internetu možete naći bezbroj recepata za njihovu pripremu, a osnovna stvar jeste da nađete bukovače koje su mlade ubrane. Tada imaju najbolji ukus, a kako rastu, tekstura gljive postaje žilavija, a ukus ne postaje bolji.

U Srbiji i regionu bukovače su veroma cenjene u ishrani tokom posta, jer mogu da se pripremaju kao meso u mnogim jelima.

Najukusniji deo gljive je šešir i često se priprema kao zamena za meso, poput šnicle.

U trgovine obično dolazi u pakovanjima od 300 grama i nešto je skuplja od šampinjona.

Evo jednog jednostavnog, ukusnog recepta:

Grilovane bukovače

Trebaće vam dva pakovanja bukovače (2x300g), čen belog luka, 80ml maslinovog ulja i začinsko bilje: mirođija, vlašac, biber, so.

Isecite bukovače na komade. Sitno iseckajte beli luk i pomešajte sa maslinovim uljem i začinima.

U dobijenu marinadu ubacite bukovače na neka  četiri sata. Pripremite roštilj, ili ako nemate, može i gril tiganj. Izvadite iz marinade i pecite nekoliko minuta sa obe strane.

Služite toplo uz, recimo, integralni pirinač sa šafranom i zelenom salatom sa rotkvicama. Prijatno!

Jasna Vujičić, nutricionista

www.nadijeti.com

Komentari1
15313
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Petar
Pleurotus ostreatus je latinski naziv, otprilike izgleda ostrige, zbog oblika. Odatle pleuran, koji je samo vrsta beta glukana koji imaju i bukovace, ne i posebna materija. A beta glukane imaju i sitake, alge ili obicni kvasac. I zaista uticu blagotvorno na imunitet. Toliko da su u Japanu njihovi koncentrati proglaseni za lek a u Americi ih testira FDA (agencija za ishranu i lekove). Kad pisete, proverite ovakve stvari, da ne bi neprecizno navodili "i sija i vrat". Ipak je ovo "Politika". Hvala.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja